"כאבים בקיום יחסים הם מצב נפוץ מאוד בקרב נשים", אומרת ניצן סלומון, פיזיותרפיסטית מוסמכת לבריאות האישה. "20-40% בקרב קבוצות הגיל השונות, וביניהן נשים צעירות, נשים במעגל ההיריון והלידה וגם נשים בגיל המעבר סובלות מהתופעה, והסיבות הן מאוד מגוונות".

נשים רבות שחוות כאבים בעת קיום יחסי מין מרגישות סוג של בושה או לפעמים אפילו אשמה, ושומרות את הבעיה לעצמן. הקושי הנפשי מעצים את הכאב הפיזי ואת חוסר היכולת להנות מהאקט, ולעתים רבות הבעיה תתגלה במקרה רק אצל רופא הנשים, הפיזיותרפיסטית או הסקסולוגית. איך תזהו שמדובר בכאב שדורש טיפול ומה ניתן לעשות?

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

"הכאב יכול להופיע בכל אזור הפות החיצוני, והפנימי: פתח הנרתיק, לאורכו של הנרתיק ובחדירה מלאה", מסבירה סלומון. "הכאב יכול להופיע במקום אחד או לשלב מספר מוקדי כאב, למשל: כשכואב גם בפתח הנרתיק וגם בעת חדירה עמוקה. כל מיקום כזה מצביע על בעיה אחרת אשר גורמת לתחושת הכאב. תחושת חוסר הנוחות בקיום יחסים יכולה להתבטא במספר אופנים: כאב, צריבה, גרד, שריפה, דקירה ועוד".

מהן הסיבות הנפוצות לכאבים?
"הסיבות משתנות בין אישה לאישה, תלוי בגיל, בשלב בחיים, בהיסטוריה הרפואית ועוד. הסיבה ממנה נערה בת 18 שהחלה לקיים יחסים סובלת מכאבים אינה בהכרח אותה הסיבה ממנה תסבול אישה לאחר לידה, למשל. לכן חשוב אבחון מדויק על מנת שהטיפול יהיה מתאים ונכון.

גבר ואישה מחזיקים ידיים במיטה (אילוסטרציה: fizkes, shutterstock)
אילוסטרציה: fizkes, shutterstock

הסיבות הנפוצות לכאב או לחוסר נוחות בעת קיום יחסים הן:

  • דלקת שמגיעה עם או בלי הידבקויות של העור.
  • מחסור בהורמון אסטרוגן הגורם להידקקות רירית הנרתיק (נפוץ בעיקר בקרב נשים מניקות, נשים בשלב המנפאוזה, וגם בקרב נשים בטיפולי פוריות).
  • קרום הבתולין. אצל מרבית הנשים קרום הבתולין יקרע באופן טבעי בעת קיום יחסים בפעם הראשונה או שימוש בטמפון. אצל חלק מהנשים הקרום עבה יותר ולא יוכל להיקרע באופן טבעי. זהו מצב שיוכל ממש להקשות ואפילו לא לאפשר חדירה. מצב זה, מוזר ככל שישמע, מתפספס לא פעם בבדיקות רופאים ויכול להוביל לתסכול מאוד גדול בקרב אותן נשים. אלו נשים שלרוב לא יצליחו להחדיר טמפון וידווחו על תחושה של 'קיר' שלא מאפשר חדירה.
  • כיווץ יתר של שרירי רצפת האגן עלול לגרום לכאבים, וייתכנו בעיות באיברים סמוכים, כמו: שלפוחית, רחם, מעיים. למשל הידבקויות לאחר ניתוח קיסרי, מחלת האנדומטריוזיס, תסמונת השלפוחית הכאובה ועוד.
  • נשים רבות מדווחות לאחר לידה על כאבים שהן חוות ביחסי מין.

מה הקשר בין הלידה לכאבים ביחסי מין ומתי זה אמור לעבור?
"חשוב להבחין כי כאן מדובר בכאב שהופיע לראשונה לאחר הלידה. קושי או כאב בקיום יחסים לאחר לידה הוא מצב שכיח, כאשר מרבית מן המטופלות חשות כי הן בין הבודדות אשר סובלות או לא נהנות מקיום יחסים והבושה גדולה, אז קודם כל אני רוצה לומר כאן את מה שאני אומרת לכל אחת שמגיעה אלי: את לא לבד. לא רק את סובלת מכך. למעשה כ- 30% מהנשים לאחר לידה יסבלו מכאב בקיום יחסים בטווח של שלושת החודשים הראשונים, וכ- 20% יסבלו בטווח של חצי שנה ואף יותר".

מהן הסיבות העיקריות לכאבים לאחר לידה?
1. צלקות כתוצאה מתפירה של חתכים או קרעים. צלקות אלו יכולות לכאוב מאוד לאחר לידה, הכאב יכול להשתפר ספונטנית או שתידרש התערבות. ההתערבות הראשונית היא טיפול פיזיותרפי לרצפת האגן, אם זה לא עוזר, אז אפשר לשקול תיקון כירורגי.

2. טראומה לרקמות. לידה, טובה ככל שתהיה, היא חוויה טראומטית לרקמות באזור הנרתיק. לעיתים ייתכנו כאבים ביחסים גם ללא נוכחות צלקות.

3. חסר בהורמון אסטרוגן. נשים מניקות מפרישות פחות הורמון אסטרוגן, דבר הגורם להידקקות רירית הנרתיק ויובש נרתיקי. במידה וזוהי האבחנה, ניתן לקבל מרשם למשחת אסטרוגן".

"חשוב לזכור, לאחר לידה ישנה גם ירידה טבעית בחשק לקיום יחסים, יש שיגידו שזו נועדה על מנת לאפשר לאם ולתינוק לפתח קשר דיאדי. אצל חלק מן הנשים הירידה בחשק נובעת מהשתנות גופן ודימוי עצמי נמוך, לעיתים הירידה בחשק יכולה לנבוע מדיכאון או חרדה לאחר לידה. ובאופן כללי, יש לזכור, כי מצבה הרגשי של האישה עשוי גם להיות גורם לכאב או קושי בקיום יחסים. טיפול יהיה בהתאם לבעיה שממנה סובלת האישה".

אישה מסתירה את הפנים מתחת לסדין (אילוסטרציה: KeyStock, shutterstock)
אילוסטרציה: KeyStock, shutterstock

טיפול מיני הוא טיפול נפשי

"ישנם מצבים בהם לא נמצאה סיבה רפואית של ממש",  מציינת שלי פרופר רוזן, עו״ס, מטפלת זוגית בשיטת EFT ומטפלת מינית מוסמכת. "לרוב, נשים יגיעו אלי לטיפול אחרי שהיו אצל רופאי נשים ועברו בדיקות ונשלחו הביתה בטענה ש"אין לך שם שום דבר, זה הכל בראש שלך, תפסיקי לחשוב שכואב לך ולא יכאב". אותם רופאים לצערי הרב, לא מבינים שגם אם הראש התחיל את הכאב. הכאב הוא אמיתי לגמרי נוכח. יחד עם זאת, חשוב לציין שיש הרבה רופאים ורופאות שכן מבינות ובזכות ההבנה הזו הן ישלחו את אותה אישה לטיפול מיני".

איזה מענה הן יקבלו בטיפול המיני?
"בטיפול  המיני עובדים עם האישה על קבלת החזקה על גופה המיני מחדש, לעיתים גם לראשונה בחייה, לפעמים גם יש ממש הכרות עם הפות מחדש, הבנה של אותה אישה של מה זה בכלל להרגיש מעוררת מינית, וכמה נוח לה עם זה. לפני כן, נבדוק את תחושותיה ורגשותיה לגבי מיניות בכלל".

טיפול מיני מתאים לכולן?
"הטיפול כמובן מותאם לכל אישה והדיאגנוזה איתה היא מגיעה, אך בגדול, הוא טיפול נפשי ועבודה על חרדות אם יש צורך ולרוב יש. כשאנחנו חווים כאב, אנחנו סובלים ומפוחדים, אז סביר שהאישה בכלל תהיה מפוחדת להתקרב ליחסי מין כתוצאה מהכאב. זה בנוסף לכעס שהן מרגישות מכך שזה קורה להן ולכן הטיפול המיני הוא טיפול נפשי לכל דבר".

מה הכ חשוב לעשות ברגע שחווים כאבים?
"מה שהכי חשוב זה שהאישה תבין שהיא לא אשמה, שאין לה במה להתבייש, שהיא ממש לא לבד בזה, ושהרבה נשים חוות כאב מכל מיני סיבות. אחד הדברים הראשונים שאני ממליצה עליהם זה להפסיק לקיים יחסי מין עם כניסה לנרתיק, כי אף אחת לא יכולה ליהנות כשכואב לה. ומעבר לזה, לגשת ולעשות טיפול שאמור לרפא את הכאב הפיזי והנפשי כי בזמן שהיא מקיימת יחסי מין כואבים זה פשוט לא נכון ובטח שלא מקדם. חשוב שכל אישה תדע שזה כן בר שינוי אם היא רוצה ומוכנה להיות סבלנית וחומלת כלפי עצמה כי היא ממש לא אשמה".