עד כמה אנחנו באמת מכירים את הפרטנר או הפרטנרית שלנו? זאת שאלת השאלות אצל הרבה מאוד זוגות. בשלב ההתאהבות, זה עם כל ההורמונים והכימיקלים, קשה להכיר באמת את האדם שמולנו. הכל חדש, הכל מרגש, אנחנו לא לגמרי עצמנו, ובטח לא חושפים עדיין את התכונות הפחות אטרקטיביות שלנו. מחקרים מראים שהשלב הזה, של אנרגיה התחלתית, יכול להימשך עד 16 חודשים, ושזה לוקח בערך שנה וחצי עד שנתיים להכיר באמת את בן או בת הזוג. ואחרי שכבר הכרנו, האם אנחנו יודעים מה עמדותיו של בן הזוג בשלל נושאים שחשובים לנו? לא כל הזוגות יושבים לעשות שיחות רציניות על החיים, על השאיפות שלהם ועל איך הם רואים את עתידם משלל בחינות. אבל אם יש שלב בזוגיות שבו ממש מומלץ לברר את זה – הוא כנראה לפני שמחליטים להתחתן.

"חשוב מאוד לחקור ולבדוק מגוון נושאים שייגעו בחיים המשותפים שלכם, מאחר שלרוב, בעיקר בחברות מערביות, אנחנו שמים דגש חזק על הרעיון של כימיה בין בני הזוג", אומרת המטפלת הזוגית ג'וראל קראבלו למגזין "Prevention". "מה שמחקרים מראים לנו על מערכות יחסים זה שנושאים כמו התאמה ומחויבות הם בין הדברים החשובים במערכת יחסים לאורך זמן". קראבלו ממליצה לבדוק היטב שאתם באותו עמוד מבחינת הערכים, המטרות ואורח החיים, שכן אלה ישפיעו גם על אריכות הימים של מערכת היחסים.

אז מה הדברים שהכי חשוב להתמקד בהם כשאתם מתיישבים לעשות את השיחה? ואילו שאלות יעזרו לכסות פחות או יותר את רוב הנושאים שעלולים להיות בעייתיים בעתיד? מומחים משרטטים את קווי המתאר של היחסים ואת השאלות שממש כדאי לכן או לכם לשאול את בני הזוג.

1. איך נראה מסלול החיים האידיאלי שלך?

"אחד האתגרים הגדולים העומדים בפני זוגות לאורך זמן הוא כשהמטרות שלהם בחיים לא מסונכרנות", מסבירה קראבלו. "זה אחד הדברים הכי משמעותיים לזוגיות מצליחה – שלבני הזוג יש מטרות משותפות". היא מציעה שתבקשו מהפרטנר שישרטט בקווים כלליים איך הוא או היא רוצים שהחיים שלהם ייראו בעוד כמה שנים, כולל תפיסות לגבי הקריירה ומקום המגורים. התשובות יכולות לעזור לזהות התנגשויות פוטנציאליות או הזדמנויות שיכולות להיות לעתיד המשותף.

2. מה התפיסות שלך לגבי ילדים, ואיך הם ישתלבו בחיים שלך?

בדומה להחלטות לגבי קריירה או מקום מגורים, לעשות ילדים זה מרכיב יסוד המשפיע על החיים שאנחנו רוצים לחיות עם בן הזוג. חשוב מאוד לדעת מה חושב בן הזוג על ילדים, כמה ילדים הוא או היא רוצים, אם בכלל, ואיך הוא היה רוצה לגדל אותם.

3. מה המשמעות של משפחה עבורך?

חשוב להבין את היחסים של הפרטנר עם המשפחה שלו, ההורים והאחים, ואיך הוא או היא תופסים את הנושא המשפחתי. ההבהרות האלה חשובות מאחר שהתפיסה של אדם את המשפחה בחייו היא אינדיקציה גדולה לגבי איך, בסופו של דבר, הוא ינהל את המשפחה שלו עצמו, מסבירה הפסיכולוגית וגדבי מנואר, המנהלת מרכז העוסק במערכות יחסים. חשוב גם להבין עד כמה המשפחה של הפרטנר מתערבת בחייו, כי סביר להניח שזה לא הולך להשתנות כשתהיו נשואים.

ארוחה משפחתית (אילוסטרציה:  Gorodenkoff, shutterstock)
איך אתם תופסים את המשפחה | אילוסטרציה: Gorodenkoff, shutterstock

4. מה המטרות הפיננסיות שלך, ואיך נשיג אותן?

נושאים פיננסיים הם בסיס נרחב לחיכוכים בין בני זוג – כל אחד מאיתנו בא עם אג'נדה כלכלית מהבית, ואם אנחנו לא מתואמים בנושא הזה, חשוב לדעת את זה מראש. שיחה על כסף יכולה לגלות לנו את ערכיו של בן הזוג ואת ידיעותיו בתחום, ולסייע להבין איך תבנו את עצמכם מבחינה כלכלית. דאגות, פחדים, הצלחות וכישלונות הקשורים לכסף – כל אלה צריכים להיות על השולחן.

5. מה הציפיות שלך לגבי איך ננהל את הכסף שלנו ביחד?

ניהול שיחות כאלה אינו פשוט אבל הכרחי, אומרת מנואר. תתחילו בלשאול את הפרטנר איך הוא או היא מנהלים את העניינים הפיננסיים שלהם כרגע, כדי לקבל מושג לגבי העתיד. מה עמדתם בנוגע להלוואות, האם הם חייבים כסף וכמה, האם הם מאוד חסכנים וקנאים לכסף שלהם. בשלב השני אפשר לבדוק איך הם רואים את שניכם מנהלים את הכספים במשק בית משותף. האם תנהלו חשבון משותף? האם יש זכות וטו על הוצאות מסוימות?

6. האם יש לכם מעגל בריא של חברים לטווח רחוק?

אם למישהו או מישהי יש מעגל גדול ומגוון של חברים, כאלה שהם מכירים זמן רב, תומכים ומעורבים, ויש להם דברים להגיד על החברים שלהם אז "אלה כולם סימנים טובים", מסבירה מנואר. "זה אומר שלאדם הזה יש יכולות טובות במערכות יחסים".

משפחה וילדים (צילום: unsplash)
כמה ילדים אתם רוצים, אם בכלל | צילום: unsplash

7. למה הסתיימו מערכות היחסים שלכם בעבר?

האופן שבו בן או בת הזוג מדברים על מערכות יחסים קודמות הוא אינדיקציה טובה לגבי התפיסה שלהם את הזוגיות ויכולות התקשורת שלהם, אומרת מנואר. "אם היו להם שלל מערכות יחסים קצרות והם לא לוקחים שום אחריות על החלק שלהם לגבי איך או למה הדברים לא עבדו – זה דגל אדום. אבל אם הייתה להם מערכת יחסים ארוכה, והם יודעים ומבינים למה היא הסתיימה, או שהפרידות היו הדדיות – זה מראה שהפרטנר מתבונן גם על עצמו ויודע איך ליצור חיבור", היא מסבירה.

8. איזה תפקיד יש לאינטימיות וסקס במערכת היחסים שלנו?

מיניות היא חלק חיוני במערכת יחסים טובה ובריאה, והבנה איך הפרטנר רואה את האספקט הזה היא קריטית, אומרת מנואר. אתם צריכים לברר אם בן או בת הזוג רואה את הצרכים שלכם וקשוב אליהם, ורוצה לשמח אתכם ולעשות לכם טוב. חשוב להבין גם מה הציפיות שלהם מכם בתחום הזה. עד כמה סקס חשוב עבורם, מה הקצב הנכון מבחינתם, ואיך הם חושבים לדאוג לשמור על הניצוץ גם כשנשואים לאורך זמן.

קניות אונליין, אילוסטרציה (צילום: שאטרסטוק)
מה האג'נדה הכלכלית שלכם | צילום: שאטרסטוק

9. עד כמה חשובה לכם הרומנטיקה?

בדומה לסקס ואינטימיות, גם רומנטיקה היא משהו שיכול לסייע למערכות יחסים לשגשג. נכון, לא כולם מתים על מחוות רומנטיות ולא כולן זקוקות להן, אבל כמו בכל נושא אחר שקשור לזוגיות, חשוב להבין את העמדות של הפרטנר לגבי זה, לטובת יישור קו.

10. איך אתם מתמודדים עם קונפליקט?

"יותר חשוב להבין איך אתם או הפרטנר מתמודדים עם קונפליקט מאשר התוצאות של אותו קונפליקט", אומרת קראבלו. "התהליך הזה, של ההתמודדות, משקף איך תיראה מערכת היחסים". ההבנה של איך בן או בת הזוג מתמודדים עם חוסר הסכמה ביניהם, ומה היכולות שלהם לפתור את ההתנגשות, כמו גם שלכם, תסייע למתן את הלהבות באירועים קשוחים. "זאת דרך חשובה לשאול – אוקיי, אני מבינה, ככה אתה מתמודד. איך אנחנו מנווטים מכאן? איפה אנחנו מתפשרים?"

11. מה היחס שלכם לדת או לרוחניות?

מערכות יחסים רבות כושלות בגלל חוסר התאמה מבחינה רוחנית, אומרת מנואר. לעיתים אנשים לא ממהרים לחשוף את עמדותיהם בנושאי דת, מסורת ואמונה, והתפקיד שאלה תופסים או לא תופסים בחייהם. "לרוב זה בגלל פחד שהפרטנר לא יראה עין בעין", היא ממשיכה, "אבל בסופו של דבר האמונות האלה יצוצו וישפיעו על היחסים, לכן חשוב להתייחס אל הנושא מראש".

12. מה העמדות הפוליטיות שלכם?

עוד נושא שעלול להיות נפיץ, בטח באקלים פוליטי בעייתי. "התאמה על בסיס הזדהות פוליטית חשובה בימים אלה", אומרת מנואר, "וזה לא אומר שאתם חייבים לחשוב בדיוק אותו דבר או להאמין לאותם פוליטיקאים. אבל אתם כן צריכים לדעת את העמדות זה של זה, ולהיות מסוגלים לדבר על פוליטיקה כדי להחליט עד כמה אתם מסוגלים להתמודד עם העמדות של האחר". תבררו מאיפה הם צורכים את החדשות שלהם, או כמה רדיקליים, שמרנים או ליברליים הם. אם יש לכם דעות קרובות, גם אם לא לחלוטין זהות, זה כנראה לא יהיה אישיו. אבל אם אתם מחזיקים בעמדות מנוגדות – מתישהו זה ישפיע על מערכת היחסים.

13. מה העמדות או האמונות שלכם לגבי מחויבות?

יש איזו תפיסה שגויה שלפיה אם אתם עומדים להתחתן, אתם בטח מחויבים ותופסים מחויבות באותו אופן. אבל גם בנושא הזה אנשים לא תמיד רואים עין בעין, וזה משהו שלא מדברים עליו כמעט בכלל. הניואנסים של המחויבות שלכם קריטיים לבריאות ואריכות הימים של מערכת היחסים, אומרת קראבלו. דברו עם הפרטנר על הניסיון הקודם שלו עם מחויבות, אם היו פעמים שהם הפסיקו להיות מחויבים ולמה, או אם הם חווים קשיים בתחום הזה, כדי להבין את האמונות והערכים שלהם.

זוג במיטה (צילום: shutterstock | fizkes)
עד כמה הסקס חשוב | צילום: shutterstock | fizkes

14. מה המחשבות שלכם לגבי גירושים או לגבי התמודדות עם תקופות קשות?

כשמאוהבים, כשחושקים, כשרק חולמים על העתיד ביחד, קשה לחשוב על תקופות קשות ועל פרידה. וזה בהחלט לא רומנטי לדון בזה, אבל גם פה חשוב לחקור. האמירה הידועה "צריך לדעת ממי להתגרש" היא לא סתם קלישאה. לדברי קראבלו, "חשוב לדעת אם פרידה או גירושים הם משהו שהפרטנר ישקול אי פעם ובאילו נסיבות. מה הדיל ברייקר שלהם? מה הגבול שאם יעברו אותו הם ירצו לפרק את החבילה?" היא מציעה גם לברר איך הם יתנהלו במצב משברי כזה של נתק רציני או כשמערכת היחסים עולה על שרטון. עד כמה הם יתאמצו לתקן את המצב – האם הם יהיו פתוחים לטיפול פרטני או זוגי במידה שמערכת היחסים תזדקק לזה?