לאחרונה נרשמה בהלה של ממש בשוודיה, בעקבות פרסומים על כך שעשרות נשים שהשתמשו באפליקציית Natural Cycles כדי להימנע מהיריון – הרו בכל זאת. איך זה אפשרי? התשובה לכך היא אחת: אין אמצעי מניעה בטוח במאת האחוזים, ובוודאי שלא אפליקציה המתיימרת לקבוע, בעזרת נתונים כאלו ואחרים, מתי מתרחש הביוץ. זה הזמן להפריך כמה מיתוסים, כדי לעשות סדר בעניין.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

יום הביוץ מתרחש תמיד במועד קבוע

לחלוטין לא נכון. מועד הביוץ משתנה לא מעט, לפעמים גם בהשוואה בין חודש אחד לחודש שאחריו. הוא מושפע ממצב רוחה של האישה, מהלחץ שבו היא נתונה ומגורמים רבים אחרים, ולכן קשה לחזות מראש את יום הביוץ.

אפשר להימנע מהיריון בשיטת "הימים הבטוחים"

לא נכון. שיטת הימים הבטוחים מסתמכת על מועד הביוץ, ומאחר שקשה לחזות אותו בוודאות, כפי שציינו, השיטה לרוב אינה יעילה. יש לציין עוד שזרע הגבר יכול לשרוד בחצוצרה ולהמתין לביצית במשך כמה ימים, מה שהופך את שיטת הימים הבטוחים לבטוחה עוד פחות.

כמו כן, יש משהו מאוד לא טבעי בשימוש באמצעי מניעה "טבעיים", כאלה שמתבססים על הימנעות מקיום יחסי מין בסמוך למועד הביוץ, מאחר שדווקא אלו הימים שהחשק המיני של בני הזוג נמצא בשיאו. 

שטיפה אינטימית אחרי סקס יכולה להספיק כדי למנוע היריון

לא נכון. בעת קיום יחסי מין זרע הגבר נפלט אל אזור תעלת צוואר הרחם, מקום שאליו שטיפה אינטימית אינה יכולה להגיע אחר כך, ולכן היא אינה יכולה למנוע היריון.

גלולות (צילום: GARO/PHANIE, GettyImages IL)
שיעור מניעה גבוה, אך לא מוחלט | צילום: GARO/PHANIE, GettyImages IL

אין חובה ליטול גלולות במועד קבוע

לא מדויק. אמנם אם שכחת ליטול גלולה בשעה קבועה, תוכלי לעשות זאת בשעה אחרת ועדיין להגן על עצמך מכניסה להיריון, אך יעילותן של הגלולות למניעת היריון גבוה יותר כאשר הן ניטלות בשעה קבועה מדי יום.

גלולות למניעת היריון פוגעות בפריון

לא נכון. הגלולות אינן פוגעות בפריון האישה, ואף עשויות למנוע התפתחות ציסטות בשחלות, לדכא נגעים של אנדומטריוזיס ואף לצמצם את החשיפה למחלות מין בעקבות עיבוי ריר צוואר הרחם.

מספיק תמיד ליטול גלולות כדי להימנע מהיריון

לא נכון. כאמור, אין כיום אמצעי מניעה המספק הגנה של 100 אחוז. הגלולות למניעת היריון מציגות שיעור מניעה גבוה, אך לא מוחלט. מעבר לכך, גלולות למניעת היריון אינן מונעות הידבקות במחלות מין, ולכן בעת קיום יחסי מין מלאים עם בן זוג לא קבוע, חשוב להשתמש גם בקונדום.

גלולות "היום שאחרי" ניתן לקחת רק יום אחרי קיום יחסי המין

לא נכון. היעילות של גלולות למצבי חירום – וזו ההגדרה המדויקת ביותר לגלולות המיועדות לנטילה לאחר קיום יחסי מין לא מוגנים – עולה ככל שהן נלקחות קרוב יותר למועד קיום יחסי המין הלא מוגנים. עם זאת, גלולת חירום לדוגמת "אלה", עשויה למנוע היריון גם חמישה ימים לאחר קיום יחסי המין.

קונדום (צילום: Professor25, GettyImages IL)
ויש גם מחלות | צילום: Professor25, GettyImages IL

עוד ב-mako בריאות
>> הטעות הענקית שאתם עושים כשאתם מפשירים בשר
>> האימון שישרוף המון קלוריות - תוך 15 דקות
>> לא מצליחים לישון כמו שצריך? ייתכן שזו הסיבה

גלולות למצבי חירום גורמות להפלה ולהפסקת היריון

לחלוטין לא. גלולות החירום פועלות לדיכוי הביוץ או לעיכובו, כך שהן למעשה מונעות את היווצרות ההיריון. אם כבר נוצר היריון – הן לא יוכלו למנוע אותו או לפגוע בו.

נטילת גלולה למצבי חירום גורמת לשיבוש עתידי במחזור החודשי

לא נכון. נטילת הגלולה עשויה להשפיע על מועד הופעת הווסת בחודש הנוכחי, אך לא על מועד הווסת בחודשים שלאחר מכן.

* פרופ' דניאל זיידמן הוא יו"ר החברה הישראלית לאמצעי מניעה ובריאות