יותר זמן פנוי, פחות ביטחון כלכלי, חוסר תעסוקה ובכלל – תחושה של חוסר וודאות ולעיתים אף מחנק אלו שינויים שחוו לא מעט אנשים בארץ ובעולם בעקבות משבר הקורונה העולמי. אם כך, לא פלא שניתן לראות עלייה משמעותית בהיקף תופעת ההתמכרות אצל רבים מאיתנו, ומושאי ההתמכרות הינם שונים ומגוונים.

"המשבר הנוכחי מצא הרבה מאוד אנשים בסיטואציה של חוסר וודאות והחלום על 'לעשות מכה' ולהשיג רווח קל כשאין הכנסה יציבה והמדינה לא עוזרת מספיק – מביא אנשים לחפש את הישועה במקומות של הימורים", אומר נחום מיכאלי, עו"ס בתחום ההתמכרויות ומנהל היחידה להתמכרויות בעמותת "אפשר". כיום אנחנו רואים כבר מכורים לשעבר שנפלו שוב על רקע המשבר ומגיעים לטיפול, אבל סביר להניח שיתווספו הרבה חדשים למעגל לאור המצב. כמו בכל תופעה חברתית – סביר להניח שככל שיש יותר אנשים במצוקה ככה אפשר לצפות שיותר אנשים ינסו את מזלם. לרוע המזל, רבים נופלים במקומות הלא נכונים". 

אז איך תזהו אם מישהו מבני המשפחה שלכם או החברים נמצא במצוקה? כדי להבין את הנושא לעומק צריך קודם כל להבהיר מה זו בכלל התמכרות ובמה היא שונה מתחביב. הרי מי מאיתנו לא העיד על עצמו לא פעם שהוא "מכור" לנטפליקס, "מכור" למתוק או "מכור" למוזיקה ועוד.

"כשאנחנו מנסים להגדיר את כל המטופלים שמגיעים אלינו כדי לקבל עזרה, אפשר לומר שמדובר באנשים שמרגישים שיש להם בעיה, וזה עניין מאוד סובייקטיבי", מסביר נחום מיכאלי, "יש אנשים שיכולים להיות באטרף על משהו אבל ירגישו שאין להם בעיה ושהם בשליטה מלאה, ויש כאלו שיעשו משהו פעם אחת וירגישו שהם בסיכון וצריכים עזרה. בגלל הפערים הללו התווספו עם השנים הגדרות ברורות יותר כמו למשל חוויה של איבוד שליטה. גם באתר של מפעל הפיס יש שאלון 'בחן את עצמך' שעוזר לאבחן האם אדם נמצא בסיכון להתמכרות, ומי שעונה בחיוב על ארבע או חמש שאלות יכול להתקשר לקו החם ולבקש עזרה. חלק מהאלמנטים למשל הם הסלמה, בעיית התמכרות הולכת ומחריפה הן מבחינת התדירות, השקעת הזמן והשקעת הכסף או איבוד שליטה על הזמן או העיתוי כך שאדם מתחיל ומתקשה לעצור".

אישה עצובה (צילום: microcosmos, shutterstock)
"רבים נופלים במקומות הלא נכונים" | צילום: microcosmos, shutterstock

ההתמכרות היא כמו מאהבת מהצד

לדבריו של נחום מיכאלי, ישנו אלמנט נוסף שאפשר להתייחס אליו כמגדיר התמכרות והוא התעדוף של מושא ההתמכרות על פני דברים אחרים. "כשאדם בוחר בהתמכרות על פני המשפחה שלו, הזוגיות שלו או אפילו עבודה או חברים – זה מעיד על אובדן שליטה. כשאדם יודע שהוא עושה משהו שיש בו סיכון והוא לא יכול שלא לעשות אותו שוב זו אינדיקציה שמדובר בהתמכרות. בסופו של דבר כל אחד מאיתנו יכול למצוא את הגילטי פלז'ר שלו בהתמכרות קטנה ולא מזיקה. רובנו נהנים לאכול, רובנו נהנים לקנות ברשת ורובנו נהנים לצפות בסדרות וסרטים, אבל אובדן השליטה הוא ממש אישיו רציני בהקשר הזה. זה רלוונטי גם בהקשר של סמים, אלכוהול והימורים – שאלו נחשבות להתמכרויות הקלאסיות, אבל ממש לא רק".

אז איך בפועל אפשר לדעת האם מדובר במקרה של אובדן שליטה? במצבים של התמכרות לסמים או אלכוהול אפשר להגיד שההשפעה של ההתמכרות ניכרת על המכור ומובילה אותו להתנהגות מסוימת ומאפיינת. אבל לפחות בכל מה שנוגע להימורים, נחום מיכאלי סובר כי מדובר באתגר רציני. "אחת הבעיות בהימורים היא שהימורים הם סם שקט. זה לא כמו אדם שמכור לאלכוהול או לסמים ואפשר לראות עליו את זה לפי הריח או ההתנהגות. ההימורים לא נראים וזו אחת הבעיות הקשות של האנשים מסביב. ברוב המקרים שבהם מגלים שיש מכור להימורים במשפחה זה קורה כרעם ביום בהיר. יחד עם זאת אפשר למצוא סימנים שמראים שמשהו השתנה – אי שקט, הלוואות או חובות והסתבכויות שונות. לא תמיד זה מגיע עד לשוק האפור, לפעמים זה אפילו מבני משפחה ואז קורה ויש מצבים שמגיעים להתנתקות מבני המשפחה שהלוו כספים עקב חוסר הנעימות.

"עוד התמכרות שקשה להבחין בה היא הקניות ברשת, חמישה אחוזים מהקליינטים שלנו מכורים לקניות", הוא מוסיף, "הם מכורים לדחף לקניות או לתחושה שזה נותן. הרבה מאיתנו אוהבים לעשות שופינג, אבל כל עוד מרגישים שזה בשליטה – זה בסדר, אבל יש רגע מסוים שזה מתחיל להשתלט על הבן אדם ואז זה מתחיל להיות בעייתי. בניגוד להתמכרויות לסמים ואלכוהול שמאפיינות לרוב שכבות חלשות – יש הרבה התמכרויות אחרות שמאפיינות דווקא אנשים משכילים ועובדים, בעלי משפחות או צעירים מסודרים".

ויש גם את עניין ההסתרה. "הרבה פעמים ההתנהגות של המכור היא כמו בבגידה", אומר נחום מיכאלי, "למשל, ההימורים מהווים מעין מאהבת שצריך להשאיר אותה בסתר, שמביאה ריגושים ושבת הזוג לא יודעת עליה. קורה ולפעמים המכורים מביאים מתנות לבני או בנות הזוג שלהם כדי לפצות וגם הקלישאה הידועה שכולם מסביב ידעו ורק הם לא. אנחנו רואים את זה גם אצל מכורים לקניות שהרבה פעמים מסתירים את החבילות שהם מקבלים או מזמינים בשמות אחרים".

גבר עצוב (צילום: Minerva Studio, Shutterstock)
"ההימורים מהווים מעין מאהבת שצריך להשאיר אותה בסתר" | צילום: Minerva Studio, Shutterstock

מה לעשות ומה לא לעשות? ד"ר אמנון מיכאל מסביר

בניגוד למה שרובכם חושבים, נזיפה רצינית לא בהכרח תפתור את המצב, וגם לא סיוע כלכלי. "בתקופה האחרונה יוצא שלא מעט משפחות מגיעות אליי כאיש מקצוע ואלינו כעמותה, ומבקשות פתרון", מספר ד"ר אמנון מיכאל, מנכ"ל עמותת "הדרך", העוסקת בטיפול ושיקום של מכורים לסמים, אלכוהול והימורים. "אני קורא לזה – שיח של בוגר מול בוגר, ללא מרכיב סמכותי או היררכי שהרבה פעמים פוגע ומקטין את המכור. ברגע שיוצרים שקיפות ופתיחות לגבי המצב, ושוברים את ההסתרה וההכחשה – אפשר לברר מה הקשיים והכאבים שהובילו למצב. הרעיון הוא ליצור שיח פתוח ולשים את כל הקלפים על השולחן – מה היקף ההתמכרות? מה גודל החוב אם קיים? מה הנזק? צריך להכיר בעובדה שיש התנהגות בלתי נשלטת וברגע שיש הכרה בבעיה זה עוזר מאוד לקידום הטיפול. הפתיחות צריכה לא לכלול האשמה של המכור אלא הבנה של המצב ועידוד לבקש עזרה".

אז מה מומלץ לא לעשות?

"אחת הבעיות הכי גדולות היא שלרוב המשפחה הקרוב מתגייסת מאוד מהר כדי לכסות את החובות של המכור – לפעמים זה בגלל הפחד מהשוק האפור ולפעמים זה הרצון לסיים את הסאגה ולשלם גם לאחרים שפחות לוחצים אבל עדיין רוצים את הכסף שלהם בחזרה", טוען ד"ר אמנון מיכאל, "מה שהם לא יודעים זה שזה מוביל רק לחובות והימורים נוספים. ההבנה שיש תמיד מישהו להישען עליו שישלם על הטעויות בדרך, הופכת את זה לכיבוי שריפות ולא לטיפול בבעיה.

"זו בדיוק הסיבה שהמשפחה והסובבים צריכים להפנות את המכור לטיפול. אם אדם מתחיל קשר טיפולי מסודר וראוי, אפשר להתחיל לחשוב גם על עזרה והתגייסות של הסביבה כדי שלא ירגיש שהוא לבד בסיטואציה. אבל כל עוד מדובר רק בפלסטר נקודתי – זה רק יחזור על עצמו שוב ושוב".

דבר בעייתי נוסף בתגובות נפוצות של משפחות הוא חוסר הבנה וקושי להתמודד עם הרעיון של התמכרות. הרבה פעמים יש תהיות כאלה מצד המשפחה שזה לא הגיוני שהבן אדם עושה את זה – איך הוא לא רואה שזה לא טוב? למה הוא לא מפסיק וחוזר עליה שוב ושוב? זו הסיבה שאנחנו מסבירים למשפחות שאי אפשר לבחון התמכרות באמצעות הגיון. "המכורים הם לא בהכרח אנשים רעים אלא אנשים חולים שזקוקים לטיפול בדיוק כמו במקרה של כאב ראש או בטן", אומר ד"ר אמנון מיכאל. "הרי במקרה שאדם שלא שמר על הבריאות שלו וחטף התקף לב – אף אחד לא יאשים אותו במה שקרה לו וישאיר אותו לבד. זה צריך להיות ככה גם כשמדובר בחולי נפשי ובלתי נראה. התפיסה הטיפולית רואה את כל הסובבים הרלוונטיים כחלק מהסיטואציה ומשלבת טיפולים זוגיים, משפחתיים. עם בני הזוג וההורים. חלק משמעותי מהטיפול הוא בהבנה של התופעה, כי כמו שהסביבה היא הרבה פעמים חלק מהבעיה, היא צריכה להיות שותפה גם להחלמה".

כולנו מגזימים לא פעם עם הרגל כזה או אחר או עם פעולה אשר גורמת לנו הנאה, אבל חשוב לשים לב שההרגל הזה לא הופך להגזמה, במיוחד בתקופה הלא שגרתית שכולנו עוברים עכשיו בעקבות משבר הקורונה. אם אתם מזהים הגזמה אצלכם או אצל אחד מהקרובים אליכם, בין אם זה בספורט או בתחומים אחרים, כדאי להיעזר באנשי מקצוע בתחום ההתמכרות.

גם העיסוק בהגרלות והימורים, שהחשב לחלק מתרבות הפנאי בכל העולם, עלול לעיתים להפוך להתמכרות. כאן בדיוק נכנסים לתמונה הגופים המקצועיים להם שלל פתרונות לטפל בבעיה. במפעל הפיס לדוגמא, פועלים לכך שאנשים יבינו שההשתתפות צריכה להיות מהנה אך גם מבוקרת ומידתית ולכן מציעים מגוון כלים שיעזרו במשימה. מזהים מישהו בסביבה הקרובה שלכם שקצת מגזים וזקוק לעזרה – יש לכם מה לעשות. באתר של מפעל הפיס "משחקים באחריות" תמצאו את הכלים והמידע, העצות והטלפונים הנכונים שיעזרו לכם לעזור לאנשים היקרים לכם.