נקמה הוא לא נושא זר לתרבות הפופ. חלק נכבד מסרטיו של קוונטין טרנטינו עוסקים בה ועכשיו גם הלהיט החדש של טיילור סוויפט, בו היא כביכול מאיימת לנקום בכל האנשים שלכלכו עליה; קייטי פרי, קים קרדשיאן וקניה ווסט. השאלה המתבקשת היא, האם הנקמה משתלמת? האם היא באמת גורמת לנפש שלנו להשתחרר מהעוול שנעשה לנו? או האם זה רק גורם לנו להתמרמר ולנטור טינה?

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

ד"ר קליף ארנל, פסיכולוג השיב לשאלה – בתשובה שהצליחה להפתיע אותנו. הנקמה אכן יכולה לסייע לנו נפשית, אך רק במקרים נדירים. "מחילה אינה אפשרית אצל אנשים מסוימים", אומר ד"ר ארנל לאתר metro.co.uk. הדרך היחידה בשביל אנשים אלו לעבור הלאה, היא לגרום לאדם לעבור מה שאותו אדם אילץ אותם לעבור. למעשה, אצל אנשים מסוימים מחילה היא פשוט בלתי אפשרית, אז הם נותרים עם תחושות שליליות שהולכות ומתחזקות עם הזמן. במקרים אלו, נקמה עשויה לעזור בסגירת מעגל והתקדמות הלאה בחיים.

אך זה לא המצב במרבית המקרים. לרוב, נקמה עשויה לחולל יותר נזק מאשר לעזור לנו. כדי להבין את ההשפעה ההרסנית של נקמה, ראוי לבדוק מה קורה בגוף שלנו לאחר שאנחנו מממשים נקמה.

ראשית, תחוו ריגוש ועוררות גופנית. "תרגישו סיפוק רב על כך, בעקבות השלמת מטרה רגשית והשבת הצדק", מסביר ד"ר ארנל. "את הריגוש תרגישו בכל הגוף – שילוב נוירוכימיקלי והורמונלי של דופמין וקורטיזול שיכול לגרום לרעד בגוף או הסמקה, בהתאם לאישיות שלכם – ולהתרוממות רוח או לחילופין ידיעה שקטה".

זה נשמע מגניב, אבל הבעיה היא שזה לא יחזיק לאורך זמן. נקמה לעתים נדירות גורמת לכם לשכוח או להשלים עם מה שקרה. נקמה היא ניסיון לעשות "עין תחת עין" – העברת התחושה הרעה מכם אל האדם שחולל אותה אצלכם. אך לבסוף התחושות הרעות יחזרו ובגדול, יחד עם תחושת אשמה על מה שעשיתם. "מתוך יותר מ-10 אלף מטופלים שעבדתי איתם, רק שלושה מתוכם לא הביעו חרטה על פעולת הנקמה שלהם", הוסיף ד"ר ארנל.

עוד ב-mako בריאות
>> האיום הבריאותי שמסכן את הציבור הישראלי
>> מרגישים עייפים כל הזמן? אולי זו הסיבה
>> כך ג'ניפר לורנס נכנסה לכושר שיא

עכשיו אתם שואלים, "אבל מה אתם מצפים, שאשב בחיבוק ידיים לאחר שתקעו לי סכין בגב?". והתשובה היא לא, אבל הדרך הטובה ביותר היא להתמקד בעצמכם – ולא באנשים שעשו לכם רע. זה לא יהיה קל אבל זה בהחלט יהיה משתלם יותר לטווח הרחוק. עדיף להתקדם הלאה ולהבין כי העוול שנעשה לכם לא מגדיר אתכם והתמקדו בלהמשיך הלאה.

ואם עדיין אתם לא מפסיקים לפנטז על רגע הנקמה, סרטים או סדרות העוסקים בנושא עשויים בהחלט לעזור לכם (כפי שציינו בתחילת הכתבה, לטרנטינו יש לא מעט סרטים בנושא).

ואם בכל זאת אתם מרגישים דחף עז לנקום – ד"ר ארנל ממליץ לשבת ולחשוב על כל ההשלכות האפשריות, הן לטווח הקצר והן לטווח הארוך – ורק אז להחליט. (סביר להניח שהמסקנה שתגיעו אליה היא שזה לא משתלם לטווח הארוך).  "גברים הם לרוב מהירים יותר ואכזריים יותר באסטרטגיות הנקמה שלהם, לכן חשוב בייחוד אצלם שידעו לקחת קצת זמן לחשוב על זה לעומק". עדיף להשקיע את האנרגיה והתשוקה הזו במשהו שיבנה את החיים שלכם ולא יהרוס אותם", מסכם ד"ר ארנל.

via GIPHY