התקופה האחרונה סיפקה לא מעט סיבות להיות בסטרס, מעבר לדברים הרגילים שגרמו לנו ללחץ נפשי רב בזמן השגרה. אם אתם מתקשים למצוא דרכים לצאת קצת מהלחץ, מצאנו דרך די פשוטה והיא קשורה לארוחת הבוקר. מתברר שמה שאתם אוכלים בארוחת הבוקר יכול להשפיע על רמות הסטרס, ואם רק תשנו את התפריט, זה כבר יעזור להתחיל להרגיש פחות לחוצים.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם? 

אז מה הקשר בין ארוחת הבוקר לסטרס? לפי ד"ר מארק היימן, העוסק ברפואה פונקציונלית, ישנם מאכלים מסוימים שמעלים את רמות הסטרס בגוף. לטענתו מאכלים כמו קמח לבן, סוכר ואוכל מטוגן מעודדים דלקות בגוף ומעודדים ייצור של הורמוני סטרס. "סוכר במאפין מעלה את רמת הקורטיזול והאדרנלין, הורמוני סטרס. כן, סוכר ממש מעלה את הורמוני הסטרס, גם כשאתם לא בסטרס", כתב בחשבון האינסטגרם שלו. אם מאכלים אלה יכולים לגרום לסטרס גם כשאנחנו במצב תקין, תארו לעצמכם מה קורה בגוף שלכם כשאתם אוכלים ארוחת בוקר כזאת כשאתם כבר חשים לא מעט לחץ.

לא קל לקום בבוקר (צילום: Shutterstock/Piotr Marcinski)
גם ככה אנחנו בלחץ | צילום: Shutterstock/Piotr Marcinski

מעגל קסמים של סוכר וסטרס

אז למה דווקא קמח וסוכר גורמים לעלייה בהורמוני הסטרס? איזו השפעה יש למאכלים הללו על ההורמונים האלו, שלמאכלים אחרים אין? ראשית, נתחיל עם חדשות פחות טובות – הקשר בין סוכר לסטרס מוביל למעגל קסמים, שבו צריכת סוכר מעלה את הורמוני הסטרס בגוף והורמוני הסטרס גורמים לכם לרצות עוד סוכר. "מרבית האנשים חושקים בסוכר או בפחמימות מעובדות כשהם בסטרס והסיבה לכך היא שכשאתם תחת סטרס כרוני או תחת לחץ אינטנסיבי, הגוף משתמש בהרבה סוכר", מסבירה ד"ר אביבה רום, מומחית לבריאות הורמונלית, למגזין wellandgood.

אז אם אתם קמים בבוקר ומרגישים תחת לחץ נפשי או חרדה (בהחלט הגיוני בימים אלו), אתם למעשה כבר מתוכנתים לחשוק במשהו סוכרי או פחמימתי. "אכילת פחמימות יוצרת מוליכים עצביים במוח ששולחים אותות להירגע" – אחת הסיבות שמאכלים עתירי פחמימות נחשבים למאכלים מנחמים".

אבל כאן נכנס לתמונה מעגל הקסמים המרושע. כשאתם אוכלים פחמימות מעובדות וסוכר, זה מעלה את רמת הקורטיזול בגוף, אבל אז אותה מולקולה גם מרגיעה את הגוף. זה יוצר מצב שבו רמת הסוכר בדם עולה ויורדת כל הזמן – וכל פעם שהיא יורדת, אתם חושקים בעוד סוכר ופחמימות. "זה מעגל קסמים מרושע שהולך לשני הכיוונים", אומרת ד"ר רום.

טוסט (צילום: George Dolgikh, shutterstock)
בלי טוסטים מקמח לבן ובלי מאכלים עתירי סוכר | צילום: George Dolgikh, shutterstock

עוד על נגיף הקורונה:
>> הפעולה שיכולה להציל אותנו מהמגפה הבאה
>> עיניה של מחלימה מקורונה נדבקו – וזה מה שנמצא
>> בייחוד עכשיו: הירק שמונע עצירות

ועכשיו אנחנו מגיעים לחדשות הטובות – כל מה שאתם צריכים לעשות כדי לשבור את המעגל הוא לשנות את הרגלי האכילה ולעבור למאכלים בריאים בעלי אינדקס גליקמי נמוך - כלומר כאלה שלא גורמים לעלייה חדה ברמת הסוכר בדם ובכך שומרים על איזון ברמת הסוכר בדם.

אז מה לאכול לארוחת בוקר?

ד"ר רום ממליצה על מאכלים כמו שיבולת עם חמאת שקדים או צנים (מחיטה מלאה) עם אבוקדו. שתי האופציות עשירות בסיבים תזונתיים ושומן בריא, ושניהם מסייעים לאיזון רמת הסוכר בדם. גם ארוחת בוקר שמכילה חביתה עם ירקות (שגם הם עשירים בסיבים תזונתיים) יכולה לעזור לכם לפתוח את הבוקר עם רמה מאוזנת של סוכר (ושל הורמוני סטרס) בדם.

_OBJ

אז נכון שאנחנו לא יכולים לשלוט במה שקורה בחוץ ואנחנו לא יכולים לדעת מתי התקופה הקשה הזאת תיגמר, אבל לפחות אנחנו יכולים לשלוט במה שמזון שאנחנו מכניסים לגוף שיכול לעזור לבריאות הפיזית והנפשית שלנו. גם זה משהו.