שנות ה-2000 הביאו איתן את המודעות לקיומה של הפרעת הקשב, ופחות ופחות שומעים בבתי הספר את הכינויים הלא מחמיאים: "עצלן" או "לא מממש את הפוטנציאל". אבל הפרעת קשב לא שייכת רק לבית הספר או רק לילדים, ADHD היא הפרעה נוירו-התפתחותית, שבהגדרתה היא מוחית, מולדת ומלווה את האדם במשך כל חייו. היא לא עוזבת בבגרות, אלא להפך! מרימה את ראשה ברוב עצמה ומשפיעה על כל תחום בחיים.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

חשבתם שנגמרו הקשיים? זה רק מתחיל

כשאתה ילד גם אם הריכוז לא בשיא יש על מי לסמוך. ההורים דואגים לכל צרכיך, מכינים את הסנדוויץ', מזכירים את החוג.. הכאוס האמיתי מתחיל כשיוצאים לחיים בגיל 20 פלוס, אז ישנה ציפייה מאותו אדם בוגר להיות עצמאי. "תעשה עם עצמך משהו", הוא שומע מההורים ומסביבתו הקרובה, באופן מפורש או במרומז. זה מצב מאוד מבלבל ומלחיץ בכל מקרה, בטח ובטח עם הפרעת קשב.

לאורך השנים נדהמתי לגלות את ההשפעה העצומה של הפרעת הקשב בבגרות, ועד כמה היא משליכה על כל תחומי החיים. זו הסיבה שהיא מוגדרת כ"הפרעת מטרייה", כי היא נכנסת לכל פרט, זולגת לכל חור, לכל פתח. הפרעת קשב בחיים הבוגרים יכולה לגרום ל:

  • אכילה לא בריאה
  • הימנעות מפעילות גופנית
  • קשיים בשינה
  • החלפת בני זוג ומסגרות לימודים ועבודה
  • מצבי רוח משתנים
  • משיכה לחומרים ממכרים

לעיתים מצליחים לפתח אסטרטגיות פיצוי, כמו רשימות, תזכורות מצפצפות, רוטינה של בוקר למידה בקבוצה או מסגרת עבודה מתאימה, אבל עדיין הקשיים שם.

הפרעת קשב וריכוז קשורה להפרעות נלוות רבות

ניקיונות פסח, בית מבולגן (איור: By Dafna A.meron)
בלגאן חיצוני ופנימי | איור: By Dafna A.meron

איך זה מרגיש? יום בחיי..

כשיש לך הפרעת קשב אתה חושב ש"כולם ככה", כשלמעשה ממש לא כולם חיים בבלגאן חיצוני (ארגון הבית והזמן) ופנימי (מוסחות ומחשבות נודדות). לא חייבים "לקבל" את כל התסמינים המתוארים כאן, אבל מספיק לחוות חלק מהם בכדי לחוש תסכול או מבטים מאשימים מהסביבה הקרובה. למי שלא מכיר מקרוב, כך נראה יום טיפוסי של איש קשב מהרגע שהוא קם:

ל-80% מאנשי הקשב יש בעיות בשינה והם נרדמים מאוחר ומתקשים להתעורר בבוקר, להתארגן ולהגיע בזמן > הם מאחרים לעבודה ודוחים מטלות, מתקשים להתחיל או לסיים משימות, ומוסחים מכל רעש קטן מסביבם > הם חוזרים לבית מבולגן וקורסים תחת המשימות השונות (תשלומי חשבונות, החוגים של הילדים, ארגון ארוחות) >  הם יאכלו יותר ג'אנק פוד באימפולסיביות ויתקשו לשמור על המשקל > הם יאבדו את המשקפיים או הארנק ויקפצו מפעולה לפעולה בלי לזכור מה הם רצו לעשות > הם פוגשים בבן זוגם ומתקשים להקשיב לסיפוריו הארוכים, או לזכור מהם פרטים, וגם נוטים להתפרץ ולברבר באסוציאטיביות.

בערב סביר יותר שישקעו לתוכניות קצרות (בסרטים ארוכים קשה להם להתרכז עד הסוף), ופחות יקראו (כי גם כשלוקחים ספר ליד מאבדים מהר מאוד את הריכוז או חוזרים על אותו קטע) > הם ימנעו מללמוד תואר אקדמי כי מתקשים להתרכז לאורך זמן בכיתה או בבית > הם יסבלו יותר משינויים במצב רוח וירגישו יותר מדוכדכים, לא מוערכים ולחוצים מהחיים.

לקבלת המדריך המקיף על הפרעת קשב

נשמע מוכר? תבדקו את עצמכם

השאלון הבא פותח ע"י פסיכיאטרים וחוקרים מארצות הברית בשיתוף עם ארגון הבריאות העולמי. אם מצאתם את עצמכם מזדהים במידה מסוימת עם 4 תסמינים לפחות, בחצי שנה האחרונה, קיים חשד סביר שיש לכם הפרעת קשב וכדאי לבדוק את הנושא:

  1. האם קשה לך להשלים את הפרטים הקטנים של פרויקט, לאחר שסיימת את החלקים המאתגרים?
  2. באיזו תכיפות אתה מתקשה ליצור סדר בדברים, כאשר אתה מבצע משימה המצריכה ארגון?
  3. באיזו תכיפות אתה מתקשה לזכור פגישות או התחייבויות?
  4. כאשר מוטלת עלייך משימה המצריכה חשיבה מרובה, באיזו תכיפות אתה נמנע או דוחה את התחלתה?
  5. באיזו תכיפות אתה מתפתל או מניע בקוצר רוח את ידייך או רגלייך, כאשר עלייך לשבת במקומך למשך זמן ארוך?
  6. באיזו תכיפות אתה מרגיש פעיל יתר על המידה או מרגיש צורך לעשות דברים כל הזמן עם תחושת חוסר מנוחה?

למה כדאי לבדוק בכל גיל?

כי זו חוויה משנה חיים. בקבוצת הפייסבוק "אנשי הקשב" תיאר זאת אחד החברים כך: "הידיעה פשוט האירה את כל החיים החל מהילדות באור אחר, ובהמשך הדרך נתנה לי שקט לגבי מי שאני ועזרה לי לשפר את איכות חיי". האבחון הוא גם נקודת הפתיחה לחיים טובים יותר באמצעות הטיפול, שיכול להיות תרופתי או התנהגותי (אימון מותאם להפרעות קשב, כמו ארגון זמן). האבחון יכול לאפשר חיים עם יותר הצלחות והבנה מצד הסביבה, ופחות הלקאה עצמית ומאמץ.

ד"ר שירלי הרשקו, מומחית בהפרעת קשב ולקויות למידה, מדריכת הורים, מנחת סדנאות ארגון זמן, בעלת האתר הפודקאסט והקהילה וכותבת הספר בשם: "אנשי הקשב"