משבר הקורונה הוא תקופה מאתגרת עבור כולנו. ההסגר שנכפה עלינו, הריחוק הפיזי, החל"תים, הפיטורים ותחושה כללית שהחיים של כולם נעצרו פתאום. אין ספק שלרבים מאיתנו קשה לשמור על אופטימיות בימים אלה וזה מובן לחלוטין. אבל חשוב לדעת שיש גם דרכים שיכולות לשפר את המצב, לפחות מבחינה פסיכולוגית-רגשית. אחד הדברים שאתם יכולים לעשות כדי לשפר את הרגשתכם בתקופה הזאת, במיוחד אם אתם מבלים את ההסגר לבד (אבל גם לאלה שסגורים ביחד), הוא לתרגל עצמאות רגשית. אז מהי בכלל עצמאות רגשית, מה קורה כשאין לנו עצמאות רגשית ואילו יתרונות היא יכולה לספק לנו בתקופה הזאת?

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם? 

מהי עצמאות רגשית?

מכירים את זה שאתם משוכנעים שתרגישו שמחים יותר אם מישהו ירצה אתכם? למשל, אם בן הזוג או בת הזוג היו עושים דברים כפי שהייתם רוצים או אם הבוס ייתן לכם את התפקיד שתמיד רציתם? התחושה הזאת שהאושר שלנו תלוי בגורם חיצוני – למעשה מבטאת תלות רגשית, או חוסר עצמאות רגשית. הסיבה לכך היא שהאושר שלנו תלוי בגורמים חיצוניים. למרות שמדובר במצב נפוץ ונורמטיבי שרבים מאיתנו מרגישים, יש לכך פוטנציאל גבוה לחבל לנו באושר ובשביעות הרצון שלנו מהחיים.

הדרך להיות מאושרים יותר ושלווים יותר היא באמצעות שינוי מצב זה שבו אנו מתנים את האושר שלנו בגורם חיצוני ובמקום זאת לעבור לעצמאות רגשית, שמאפשרת לנו לווסת את הרגשות שלנו ועדיין להרגיש טוב עם עצמנו – גם בתקופות קשות. לפי אליסה מנאקו, עובדת סוציאלית, אחד החסרונות המשמעותיים של תלות רגשית, הוא כאשר דברים לא מסתדרים לטובתנו, מצב הרוח שלנו ותחושת הערך העצמי יושפעו באופן שלילי. אז איך אפשר להרגיש טוב עם עצמנו גם כשבחוץ משתוללת מגפה שמשנה את כל חיינו? ואיך נוכל להיות מאושרים בלי אישורים חיצוניים כשאנחנו מבודדים בהסגר?

אישה עצובה (צילום:  MAD.vertise, shutterstock)
לאזן בין תשומת לב למה שקורה בחוץ ובין שליטה על התגובות שלנו לאותם אירועים | צילום: MAD.vertise, shutterstock

עוד על נגיף הקורונה:
>> הפעולה שיכולה להציל אותנו מהמגפה הבאה
>> עיניה של מחלימה מקורונה נדבקו – וזה מה שנמצא
>> בייחוד עכשיו: הירק שמונע עצירות

"עצמאות רגשית היא היכולת לאזן בין תשומת לב למה שקורה בחוץ ובין שליטה על התגובות שלנו לאותם אירועים", מסבירה מנאקו. "עם עצמאות רגשית, תחושת העצמיות שלכם נשארת שלמה כיוון שיש לכם אמונה עצמית שטבועה בכם". זה אומר שעצמאות רגשית מאפשרת לכם בין היתר להרגיש שלווים ומאושרים (במידה), למרות מה שקורה בחייכם ובמערכות היחסים שלכם. זה לא אומר שאתם לא צריכים להתבאס כשדברים רעים קורים, אבל זה בהחלט יכול לעזור לכם להתמודד איתם טוב יותר ולכל הפחות לא להרגיש שהכל אבוד כשדברים בחיים לא מסתדרים.

הנה כמה דרכים שיעזרו לכם להגיע לעצמאות רגשית:

לתרגל מיינדפולנס. להיות קשובים למה שמתרחש בהווה. זה אומר להיות מודעים למה שקורה בפנים (מחשבות, תחושות, רגשות) ולמה שקורה בחוץ (סיטואציות, אירועים וגורמים חיצוניים אחרים) – מבלי לתייג אותם כרעים או טובים. זה מאפשר לכם להיות מודעים יותר לתגובות שלכם כשדברים לא מסתדרים לכם. "אנחנו לא יכולים לרפא את מה שאנחנו לא מודעים אליו", אומרת מנאקו.

גבר עצוב (צילום: By fizkes, Shutterstock)
להגיע למידה של שלווה למרות מה שקורה בחוץ | צילום: By fizkes, Shutterstock

לזהות את ה"למה". אתם יכולים לכתוב לעצמכם כמה שאלות שיעזרו לכם להבין את עצמכם ולהגיע לעצמאות רגשית. איך החוויה הזאת משפיעה עליכם?, מה זה אומר עבורכם להיות עצמאיים רגשיים? איך אתם רואים את חייכם משתנים כתוצאה מעצמאות רגשית ומהיכולת לשלוט טוב יותר על המצב הרגשי שלכם? כל אלה יוכלו לשפר את המוטיבציה שלכם להגיע לעצמאות רגשית.

לחווט מחדש את החשיבה. כתבו לעצמכם את המחשבות והאמונות שגורמות לתלות עצמאית. למשל: "אני צריך שדברים יקרו בדרך שלי כדי להרגיש שאני בשליטה על חיי", או "אני זקוק לכך שאנשים אחרים ירגישו טוב לגביי כדי שאוכל להרגיש טוב".  מנאקו ממליצה להחליף את המחשבות הללו במחשבות כמו "אני יכול להתמודד עם רגשות קשים שעולים" או "אני מסוגל להרגיש בסדר עם עצמי על אף מה שאחרים עלולים להרגיש לגביי". זה דורש תרגול, אבל לבסוף זה ישתלם לכם כיוון שהמחשבות הראשונות והשליליות יותר עם הזמן ייעלמו.

>> 5 שיטות שיעזרו לכם להיות עצמאיים

ללמוד לשחרר. אלזה יודעת על מה היא מדברת. הכוונה היא לשחרר את הצורך לשלוט במה שאנשים מרגישים כלפינו – במטרה שנרגיש טוב יותר עם עצמנו. מנאקו מסבירה שזה תורם רבות לקבלה עצמית. כל עוד נבין שזכותם של אנשים לחשוב או להרגיש אלינו מה שהם רוצים – אבל שזה לא משנה את מה שאנחנו מרגישים לגבי עצמנו, נוכל להגיע לקבלה עצמית ולעצמאות רגשית. ואולי נצליח להעביר את הימים האלה בתחושות קצת פחות קשות.