פסיכולוגיה חיובית וחשיבה חיובית חלחלו עמוק לתרבות שאנו חיים בה היום. כל תרבות הניו אייג' רוויה במסרים אופטימיים, ומעודדת אותנו לחשוב בצורה חיובית. לעומת זאת, הפסימיות נתפסת בדרך כלל כחולשה וכמכשול. פסימיים מטבעם דאגנים ומצפים תמיד לתוצאה הגרועה ביותר. אחד המחקרים בנושא שפורסם שנה שעברה ב-Medical News Today מצא כי פסימיסטים נמצאים בסיכון מוגבר למוות ממחלת לב. אנשים שנוטים לראות את חצי הכוס הריקה, ושמנבאים רק שחורות נתפסים בחברה כ-Party poopers (בתרגום חופשי: הורסי שמחות). אבל האם יש בפסימיות גם יתרונות?

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

הפסימיים מכוונים חרדות לפרודוקטיביות

ג'ולי נורם, חוקרת בפסיכולוגיה בקולג' וולסלי במסצ'וסטס, טענה במגזין Medical News Today - כי במידה מסוימת לפסימיות יש יתרונות משלה. בספר שנקרא "הכוח החיובי של חשיבה שלילית", אשר זכה לתשומת לב רבה בתקשורת, נורם טוענת כי במקרים רבים, פסימיות היא כלי התמודדות יעיל מבחינה אסטרטגית, מה שהיא מכנה "פסימיות מתגוננת". נורם מתארת את "הפסימיות ההגנתית" כ"אסטרטגיה אפקטיבית לטיפול בחרדה, המסייעת בניהול חרדה, כך שהיא לא תשפיע לרעה על הביצועים". היא מוסיפה כי "בדרך כלל אנשים מנסים לברוח מכל מצב שגורם להם חרדה, אבל יש דרכים אחרות להתמודד עם זה, פסימיות הגנתית היא אחת מהן".

ההיבט המרכזי של הפסימיות ההגנתית, על פי נורם, הוא ציפיות נמוכות, ותכנון מראש של דרכים קונקרטיות להתמודדות עם המכשולים שהם עלולים להתמודד איתם בעתיד. "מה שראינו במחקר הוא שאם הם מדמיינים תרחישים שליליים בצורה מסוימת, זה עוזר להם לתכנן כיצד להימנע מהאסון, ובסופו של דבר הם עושים ביצועים טובים יותר מאשר אם הם לא השתמשו באסטרטגיה הזו. זה עוזר להם לכוון את החרדה שלהם לפעילות פרודוקטיבית".

תארו את הגרוע ביותר, אבל תהיו ספציפיים

עם זאת, נורם מודה כי יש גם כמה חסרונות פוטנציאליים לפסימיות הגנתית. אחד החסרונות הוא הדרך שבה פסימיים, שמביעים את דעתם בגלוי נתפסים על ידי אחרים. אנשים עשויים לא להבין את הטקטיקה של הפסימיים כהכנה עצמית, ולקחת את זה כסימן לכך שלדוגמא הם לא מוכנים לביצוע משימה או תפקיד מסוים.

בעיה פוטנציאלית נוספת עלולה לנבוע מתסריטים קטסטרופליים שפסימיים נשאבים אליהם בחוסר שליטה. "במקום לחשוב על דברים ספציפיים שיכולים להשתבש ושהפסימי יכול למנוע, הם אומרים, 'זה הולך להיות אסון, כל החיים שלי בבלגן'". לדבריה הספציפיות היא המפתח להשפעות חיוביות של הפסימיות.

לחשוב חיובי זה לא אומר בהכרח לחשוב נכון

אופטימיות יכולה לפעמים למנוע ממך להשיג את התוצאות הטובות ביותר, הן בחיים האישיים שלך והן בחיים המקצועיים. תקוות גדולות לעתיד יכולות גם להוביל לקבלת החלטות לקויה.
אחד המחקרים מראה כי ניצולי טורנדו נוטים להיות אופטימיים באופן לא בריא, משום שהם חושבים שכאשר הטורנדו הבא שוב יגיע, לא סביר שהם יפגעו. הסיבה לכך היא כי הם מאמינים שאם המזל הרע הכה בך פעם אחת, יש סבירות נמוכה שזה שוב יקרה לך בעתיד. אבל חשיבה כזו היא לא בהכרח ריאליסטית, ובעיקר מונעת מאנשים להיערך לאירועים שליליים.

מחקר חדש גילה כי אנשים אשר נוטים לדמיין לעצמם עתיד טוב יותר, נוטים פחות לרדוף ולהתאמץ כדי לממש את התרחיש האופטימי הזה בחיים האמיתיים. בסדרת מחקרים שנערכו על צעירים בארצות הברית עלה כי כאשר המשתתפים התענגו על פנטזיות חיוביות לגבי העתיד, פעולת הדמיון של השגת מטרותיהם הפחיתה מהאנרגיה הדרושה להם כדי לקדם את המטרות הללו .

עורכי המחקר סיכמו ש"למרות שזה מפתה להאמין שדמיונות חיוביים יכולים ליצור הצלחה ממשית, האמונה הזו לא תמיד מוצדקת".

סוגים מסוימים של אופטימיות הזיקו גם ליכולתם של זוגות טריים לפתור כל בעיה שהם מתמודדים איתה במערכת היחסים שלהם. מחקר אחד מצא שבנישואים טריים, בני זוג שנטו לחשוב שהדברים יסתדרו בכל מחיר, ניחנו ביכולת לפתור בעיות בתוך מערכת היחסים. לעומתם, בני זוג שהיו בעלי אופטימיות ספציפית ליחסים, ואופטימיים יתר על המידה בציפיותיהם מבני זוגם - לא היו בגישה קונסטרוקטיבית לפתרון בעיות ולא היו יעילים בהתמודדות עם קשיים.

אישה שמחה בשקיעה (צילום: Shutterstock)
האם באמת כדאי לנו להיות אופטימיים? לא בטוח | צילום: Shutterstock
עוד ב-mako בריאות
>> המחלה הקשה שנפוצה במזה"ת - ובארץ לא מכירים
>> זו הסיבה שהכתפיים שלכם תפוסות כל הזמן
>> הטריקים הפשוטים האלה מנצחים את החשק למתוק

בטווח הארוך אופטימיות תביא לדיכאון והפרעות במצב הרוח

למרות שמספר מחקרים העלו כי פסימיות עלולה להוות סיכון לבריאות, במיוחד בכל מה שנוגע למחלות לב, יש גם מחקר המדגיש את ההשפעה המגנה של ציפייה לתוצאות שליליות.

אופטימיות זוהתה בעבר כגורם סיכון לדיכאון בקרב אנשים מבוגרים. למרות שהמחקר הצביע על קורלציה בין סגנונות חשיבה פסימיים והפרעות במצבי רוח בשלב מאוחר יותר בחיים, דווקא האופטימיים היו בסיכון הגבוה ביותר לדיכאון בעקבות אירוע מצער. עורכי המחקר מסבירים כי הדבר קשור בעיקר לעניין הגיל ולא לפרמטר אחר. לדבריהם, הפסימיות עשויה להיות לא מציאותית ולא מדויקת בחייהם של אנשים צעירים ולכן היא הופכת לגורם סיכון לדיכאון. אך המציאות של אירועי החיים עשויה להשתנות עם הגיל, כך שהאופטימיות הקיצונית הופכת לפחות ריאליסטית, ומתגלה כגורם סיכון לדיכאון".

הממצאים הללו נתמכו על ידי ארבעה מחקרים שונים. ניתוח המחקרים הצביע על כך שבטווח הקצר, לתרחישים אופטימיים לגבי העתיד יש השפעה חיובית על מצב הרוח, אבל בטווח הארוך, הרגל זה מנבא דיכאון והפרעות מצב רוח שונות. מחברת המחקר הראשית, ד"ר גבריאלה אוטינגן, מאוניברסיטת ניו יורק הסבירה כי "לכל הרגשות החיוביים והאופטימיים לגבי העתיד עשויה להיות השפעה אירונית ביותר. כאשר לפנטזיות חיוביות יש השפעה שלילית על המוטיבציה. אנשים אומרים לנו 'תחלמו על משהו ותשיגו אותו' - אבל זה בעייתי, מחשבות אופטימיות יכולות גם לגרום למי שסובל מהשמנת יתר להפסיק להתאמץ ולרדת במשקל או שמעשנים לא יתכננו להפסיק".

מחשבות אובססיביות (צילום: Shutterstock)
הספציפיות היא המפתח להשפעות חיוביות של הפסימיות | צילום: Shutterstock

מחקר שנעשה במכון לפסיכוגרפיה באוניברסיטת ארלנגן-נירנברג בגרמניה העלה שמינון בריא של פסימיות עשוי, למעשה, להגן מפני מוגבלות ותמותה. המחקר מראה כי אנשים מבוגרים אשר מנבאים שביעות רצון נמוכה יותר של החיים בחלוף השנים, נמצאים בסיכון נמוך יותר למוות ולחיות עם מוגבלות, לעומת אנשים אשר מקרינים רמת סיפוק גבוהה יותר מהחיים. "תפיסת עתיד אפלה יותר עשויה לטפח הערכות חיוביות של האני האמיתי", מסבירים עורכי המחקר, "ויכולים לתרום לאימוץ אמצעי זהירות משופרים".

אז, בפעם הבאה שאתם מוטרדים מהעובדה שאתם מסתכלים על חצי הכוס הריקה, תאמינו שאתם כנראה על המסלול הנכון, כי זה מה שעשוי לתת לכם את המוטיבציה למלא את הכוס עד סופה.