אחד הרגעים הרגישים מאוד בחיים ששמים אותנו במבוכה גדולה היא להיות לצדו של אדם אבל. רובנו מגמגמים בעצב "תנחומינו"; "משתתפים בצערך; ולרוב קופאים במקום. "מפגש עם אבלות מוביל את רובנו למגוון של רגשות, כאשר רובם נעים על הקשת שבין אי נוחות, נעימות וקושי להתמודד", אומרת ד"ר (PHD) ענבל לוסטיג, עובדת סוציאלית ומומחית בפסיכותרפיה פסיכואנליטית. "ישנם לא מעט דברים שאדם שנתון בזמן אבל זקוק לו מהאנשים שנמצאים בסביבתו. בראש ובראשונה מידה גדולה של הקשבה, להיות עבור אותו אדם בכל אופן שבו הוא בוחר ומבקש, היכולת לאפשר לו לעבור את שלבי השונים של האבל בהתאם לאופי ולרצון שלו".

הנה כמה דברים שניתן להציע, לפי ד"ר לוסטיג. 

  1. העניקו את התחושה שאתם נמצאים שם עבורו


    אחד הדברים 'הקשים' עבור אדם שמלווה מצב של אבל אצל אחר הוא הדבר הכל כך פשוט ובאותה העת מסובך  כל כך: להיות שם עבורו. נסו להקשיב למכלול התחושות שלו מבלי לשפוט, להשיא עצות או לתת פתרונות. נוכחות מכילה שלנו לצדם של בני אדם שמתמודדים עם מצב של אבל יכולה להיות בעלת תרומה לא פחות דרמטית בכל אחד מהשלבים של התמודדות עם מצב האבלות. 
  2. העבירו לו את המסר שהוא לא צריך להיות חזק כרגע


    העברת מסר של קבלת הקושי והתמודדות עם רגע המשבר בניגוד למשפט 'אתה צריך להיות חזק בשביל..." יכולה להיות דרמטית ובעלת איכויות מרפאות בכל אחד משלבי האבל. המסר שעומד מאחוריה הוא שהתמודדות עם אבל במיוחד של אדם קרוב הנה אירוע קשה לפעמים אפילו בלתי אפשרי. אמירות שמכילות בתוכן הכוונה, או שיפוט של התנהלות האדם האבל יכולות לעורר קושי נוסף ולא נדרש.
  3. הסבירו ש"זה בסדר להרגיש ככה"


    אבל, כמו מצב אנושי אחר, יכול להתבטא במגוון של רגשות והתמודדויות בהתאם לאופיו של האדם ומידת הקרבה של האדם לאיש שאיבד. מתן הלגיטימציה למגוון הרגשות (פעמים רבות) סותרים שמתעוררים באדם המתאבל יכולים להקל עליו את ההתמודדות עם האבל.
  4. ממש לא חייבים לדבר. חיבוק חזק מכל דבר

    אבל, כמו עוד מצבים רגשים מורכבים, מפגיש את כולנו במרחב "שבו המילים מאבדות את משמעותן לעומת זאת מגע גופני (במידה והדבר מתאים לשני הצדדים) כמו חיבוק, ואפילו מבט שמעביר מסר של "אני כאן איתך" יכולים לתת את התחושה של השותפות, הזדהות ואפילו אמפתיה שהאדם שנמצא במצב של אבל זקוק יותר מהכול. 
  5. בואו עם ארוחת צהריים

    פעמים רבות אדם במצב של אבל מתקשה לדאוג לצרכים הבסיסים שלו, והנכונות שלנו להציע, לבדוק מהם הצרכים הקונקרטיים ולסייע יכולה להקל באופן ממשי את ההתמודדות. פעמים רבות אדם במצב של אבל זקוק "שייקחו" ממנו את ההתמודדות עם הצרכים הקונקרטיים. כמובן שחשוב לוודא שהדאגה והרצון שלנו לסייע מתאימים לאדם האבל ונעשים תוך התחשבות באופן והדרך שבה הוא בוחר להתאבל ולהתמודד עם המסע הפרטי שלו.

    בשורה התחתונה: אדם שמתמודד עם אבל, כמו עוד מצבים רגשיים אחרים, יכול להגיב במגוון של דרכים ואופנים. היכולת והרצון שלנו להיות שם עבורו ולאפשר לו לעבור את המסע והתמודדות הפרטית שלו בדרך שמתאימה לו.  תוך שאנחנו נמצאים, מלווים  ונכונים להתאים את עצמנו לצרכים והרצונות שלו יכולה להיות בעלת השפעה דרמטית לעיתים בתוך מסע של אבל שנמשך חיים שלמים.

    ד"ר (PHD) ענבל לוסטיג היא עובדת סוציאלית מומחית בפסיכותרפיה פסיכואנליטית, מטפלת במתבגרים צעירים ויועצת בענייני קריירה. חברה בקהילת המטפלים SOMEBUDDY, אתר לחיפוש ולהתאמה אישית של אנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש, ההתפתחות האישית, העסקית והמקצועית.