דברים רבים יכולים להשפיע על מצב הרוח שלנו, מהנסיעה באוטובוס לעבודה ועד למזג האוויר. לבני האדם יש טווח רחב של מצבי רוח שהוא יכול להיות בהם, אך משום מה, בחברה האנושית, נהוג להתייחס בביטול למצבי רוח מסוימים, למרות שהם חלק מהחוויה האנושית.

טקטיקות פרסומיות רבות מתבססות על מצבי רוח ומשתמשות בהם כדי למכור מוצרים. סלוגנים רבים שטוענים כי בהחלט ניתן לקנות אושר מפוצצים אותנו מכל עבר במסר אחד וברור: לא כדאי לנו להיות במצב רוח ירוד. באופן אירוני, מצב רוח ירוד הוא חלק מקשת של רגשות נורמטיביים לחלוטין שמהווים חלק מהחוויה האנושית היומיומית. כפי שהסרט "הקול בראש" אומר (ספוילר קל למי שאיכשהו עדיין לא צפה) – הגיע הזמן להתייחס אחרת לעצבות. עצבות ודכדוך הם לא רק חלק ממנעד הרגשות שאנחנו אמורים להרגיש בתור בני אדם, אלא הם גם תורמים לנו לחיים ומסייעים לנו ללמוד ולהתבגר. אבל מתברר שאלה לא הדברים היחידים שמצב רוח ירוד יכול לעשות בשבילנו. מתברר שהוא יכול לתרום לנו בדרכים שונות ומשונות, כאלה שלא הייתם מתארים לעצמכם שהם יכולים לסייע.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

ג'וזף פול פורגס, מרצה לפסיכולוגיה באוניברסיטת ניו סאות' ויילס באוסטרליה, מפרט באתר Tonic על כל ההוכחות המדעיות לכך שדכדוך יכול לתרום לחייכם בדרכים שונות, משיפור הזיכרון, מוטיבציה גדולה יותר ועד לתקשורת טובה יותר. חשוב לציין כי יש להבדיל בין דיכאון קליני, הפרעה נפשית בעלת סממנים רגשיים ופיזיים שדורשת טיפול, לבין מצב רוח ירוד או דכדוך זמני – המחקרים המצוינים כאן עוסקים אך ורק במצב רוח ירוד זמני.

1. זיכרון טוב יותר

במחקר שפורסם ב-2009 נמצא כי מצב רוח ירוד (שנגרם כתוצאה ממזג אוויר רע) תרם לאנשים לזכור טוב יותר פרטים בחנות שהם ביקרו בה. מצב רוח רע יכול גם לשפר זיכרונות המבוססים על ראייה, על ידי כך שהוא מפחית השפעות של הסחות דעת כמו מידע לא רלוונטי, כוזב או מטעה.

2. שיקול דעת טוב יותר

נראה שמצב רוח מדוכדך, אך מתון, מפחית דעות קדומות בכל הנוגע לרושם ראשוני. שופטים שהיו עצובים במידה מועטה הצליחו לקבל רושם מדויק ואמין יותר לגבי אנשים אחרים (זרים), מכיוון שהם עיבדו פרטים באופן יעיל יותר. נוסף על כך, נמצא כי מצב רוח רע מפחית נאיביות ומגביר הטלת ספק בכל הנוגע למיתוסים ושמועות ואף שיפר את היכולת לזהות רמאות בדיוק רב יותר. ועם כל היתרונות האלו לא הספיקו לכם, אז גם נמצא כי אנשים במצב רוח רע מתון הם בסבירות נמוכה יותר להסתמך על סטראוטיפים פשטניים.

אישה עצובה יושבת על מיטה (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
לפחות תתנחמו במוטיבציה, זיכרון ושיקול דעת טובים יותר | אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock
עוד ב-mako בריאות:
>> אזהרת מאכל: זה המזון הכי מסוכן בעולם
>> לפחות אדם אחד מתאבד מדי יום בישראל
>> חוקרים: 2 מילות הקסם שיעזרו לכם בדיאטה

3. מוטיבציה גדולה יותר

ניסוי אחר שנעשה בנושא ובו התבקשו משתתפים שמחים ומשתתפים עצובים לבצע משימה מנטלית קשה, אלו שהיו במצב רוח מדוכדך ניסו יותר והתמידו יותר, בהשוואה לשמחים. הם השקיעו יותר זמן במשימה, ניסו לענות על יותר שאלות וגם הצליחו לענות נכון על יותר שאלות.

4. תקשורת טובה

העובדה שאנשים מדוכדכים מצליחים להיות ממוקדים יותר יכולה בהחלט לסייע להם לתקשר טוב יותר עם הסביבה שלהם. נמצא כי אנשים במצב רוח ירוד השתמשו בכלים יעילים יותר לשכנוע אחרים במהלך דיונים או ויכוחים. הם גם נמצאו טובים יותר בהבנת משפטים מעורפלים ותיקשרו טוב יותר בשיחות.

5. הגונים יותר

ניסויים אחרים שנעשו על אנשים מדוכדכים מצאו כי מצב רוח ירוד במידה מועטה גרם לאנשים להפנות תשומת לב רבה יותר לציפיות ונורמות חברתיות והם היו פחות אנוכיים והוגנים יותר כלפי אנשים אחרים.

הממצאים הללו מדגישים כמה שעצבות, עד כמה שהיא לא נעימה, היא חלק בלתי נפרד מחיינו וכשאנחנו מנסים להימנע מזה בכל מחיר, אנחנו עלולים לשלם על כך ובגדול. גם שהעולם דורש מאתנו לחייך כל הזמן, כדאי לזכור שלהיות עצובים או מדוכדכים מדי פעם דווקא יכולה לתרום רבות לבריאות הנפשית שלנו ולחיינו לטווח הרחוק.