ההתמכרויות החדשות: אלה הדברים שגורמים לנו להתנתק מהמציאות
רשתות חברתיות, סמארטפונים, טלוויזיות ואפילו גיימינג: כולנו משתמשים ואפילו תלויים בטכנולוגיות שונות במהלך היומיום שלנו. אז איך זה בדיוק משפיע על החיים שלנו? יצאנו לבדוק עם מומחה מהתחום

העידן החדש מביא איתו לא מעט טוב לעולם: פריצות דרך מדעיות קורות כמעט על בסיס יומי וההתקדמות הטכנולוגית פותחת בפנינו אפשרויות שנחשבו כבלתי אפשריות בעבר. אך לצד כל היופי והטוב הזה שמביאה איתה הקידמה, בצידה השני נולדות גם לא מעט בעיות אותן לא הכרנו עד כה, כמו התמכרויות חדשות. רק בשבוע שעבר הכריז ארגון הבריאות העולמי על כל נושא ה"גיימינג" (התמכרות למשחקי מחשב) כהתמכרות רשמית, עליה חלים מאפייני ההתמכרות "הקלאסיים", כמו גם דרכי הטיפול הנהוגות בה, ונראה שזאת רק ההתחלה.

"הנטייה להתמכרות הינה עתיקת יומין וקיימת כבר מאות ואלפי שנים, כך כשאנחנו מדברים על התמכרויות, מבחינת ההתרחשות במוח, אין בה חדש", מסביר פרופסור פנחס דנון, מומחה לטיפול בהתמכרויות. "ההבדל היחיד מההתמכרויות של פעם להיום הוא במושאי ההתמכרות, שכיום משנים את פניהם, בהשפעה ובקשר ישיר להתקדמות הטכנולוגית והשינויים החברתיים המתלווים אליה".

ואכן, כיום אנחנו עדים להתמכרויות חדשות שלא ממש היו מוכרות בעבר – לא בדבר ההתמכרות ולא במספרים ההולכים וגדלים של המתמכרים. ההתמכרויות האלה יכולות לקרות לכל אחד, כפי שפרופ' דנון מסביר: "השינויים הללו הביאו גם לחשיפה של פלחי אוכלוסייה חדשים שמושאי ההתמכרויות השונים היו פחות נגישים עבורה. אם פעם על מנת להמר על האדם היה לנסוע לקזינו בעולם, היום אפשר להמר מכל טלפון נייד. אותו הדבר גם לגבי פורנו, שהיום כמעט כל ילד שיש לו טלפון יכול להיחשף בקלות לתכנים הללו, שזמינים ונגישים ברשת. כך, שהשינויים החברתיים והטכנולוגיים המטאוריים שאנחנו חווים בשנים האחרונות משפיעים רבות על נושא ההתמכרויות, ובעיקר הופכים אותן קלות להזנה ונגישות הרבה יותר".

"ההתמכרויות החדשות" עונות גם על הצרכים החברתיים שכאמור השתנו. אם פעם הקשר בין בני אדם היה מחייב מפגש פיזי, ככל שהטכנולוגיה מתקדמת אנשים יכולים להתנתק לחלוטין מכל מגע אנושי – הם יכולים לעבוד מהבית ולתקשר דרך מכשירים. פרופסור דנון מציין שיש גם לא מעט אנשים הנמנעים ממגע חברתי באופן גורף, מתוך דפוסים שיכולים לענות בקלות על ההגדרה של התמכרות.

מאמרים ומידע נוסף על דרכי טיפול התמכרויות ניתן לקרוא באתר "משחקים באחריות" של מפעל הפיס>>

סימפוטמים של התמכרות מוגדרים כמו שימוש תכוף, עולה וגובר בדבר, לצד ניתוק מהסביבה ואי יכולת לעשות כל דבר אחר. הסימפטומים האלה חלים גם על השימוש במסכים השונים – הטלפון הנייד, המחשב, האייפד או הטלוויזיה. בני האדם מוצאים את עצמם מבלים יותר ויותר זמן מולם, נשאבים לתוך עולמות התוכן הוירטואליים שהם מציעים עד כדי ניתוק מהמציאות. לאותה קטגוריה נכנסים גם משחקי המחשב, שכאמור הוגדרו כהתמכרות רשמית. "אם אדם נהנה ממשחק מחשב מדי פעם, אז הכל בסדר. הבעיה מתחילה כאשר הוא מתחיל לאבד קשר עם הסביבה, כמו גם עם המציאות, ונמצא יותר ויותר שעות סביב המחשב. משחקי מחשב יכולים להביא גם למחשבות אובססיביות המתרכזות אך ורק במשחק, תוך התעלמות מחוקי המציאות ואחיזה בה, סימפטום נוסף הנכלל בהגדרה של התמכרות". 

אשת עסקים חושבת (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
התמכרות לעבודה עונה גם היא על הגדרת ההתמכרויות החדשות | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

 כל מה שממלא את הבור שנפער

ביקשנו מפרופ' דנון למנות מספר התמכרויות חדשות:

  1. רשתות חברתיות יכולות להיכנס בהגדרה של ההתמכרויות החדשות, וכאן הקשר לשינויים החברתיים מתבטא בצורה משמעתית ביותר: בגלל שצורת התקשורת שלנו השתנתה כל כך, אנחנו מוצאים לה תחליף ברשתות החברתיות שנועדו למלא את הבור שנפער, כמו ואקום ממש. "יש אנשים המדווחים שהתמכרו לצ'אטים, כתחליף לתקשורת, ויש לא מעט אנשים שמחפשים את הקירבה האנושית ברשת, בכמיהה ובהשתוקקות לתשומת לב ואהבה המתבטאים בלייקים ובתגובות ברשתות החברתיות".
    ההתמכרות הזאת מושתתת על המנגנון המופיע בכל סוגי ההתמכרויות, וקשורה קשר ישיר ל"מרכז העונג וההנאה" במוח שלנו. האזור הזה במוח מהווה מנגנון המתגמל אותנו על כל פעולה הישרדותית, כגון סקס ואוכל. גם אהבה וחום אנושי דרושים לנו לשם הישרדות, וכאן המוח מפרש את ה"אהבה" לה אנחנו זוכים ברשת לאותו מנגנון הישרדותי. הפעולות הללו גורמות לנו, לא פעם באובססיביות, לרצות לקבל עוד ועוד ממנה, או במילים אחרות - להתמכר אליה".
  2. דימוי גוף: התהפוכות החברתיות מביאות איתן גם לא מעט התמכרויות הקשורות לגוף, לדימוי גוף ולהגשמה. "יותר ויותר אנשים מתמכרים לספורט, מתמכרים לעבודה שהופכת למקור ההגדרה שלהם או לטיפולי יופי מתוך הרצון והשאיפה להיראות צעירים יותר, בחברה המקדשת נעורים".
  3. התמכרות למוצרי טיפוח: בכל נושא הביוטי, אגב, חשוב להבין שהדבר לא יושב רק על הפחד מהזדקנות, אלא משלב גם התמכרות לחומרים עצמם. אנשים המתמכרים לשיזוף, למשל, ייתכן והתחילו להשתזף מתוך אידיאל היופי שלהם, אך למעשה בעת השיזוף המוח מעלה את רמת המלטונין בגוף, שמפעיל הפרשת סרטונין, חומר שמעניק לנו תחושת הנאה וחשק. מכאן, המוח ירצה לשחזר שוב ושוב את הפעולה, על אף שמזמן עברה את גבול הטעם הטוב ויכולה אף להיות מסוכנת בריאותית.
    אותו הדבר קורה גם בהתמכרות לשפתונים, למשל. פרופסור דנון מסביר שבלא מעט שפתונים ישנם חומרים המעוררים גירויים המפעילים את אזור ההנאה והעונג במוח, וכך גורמים לנו לצרוך אותם יותר ויותר. גם התמכרות לקעקועים מפעילה את האזור הזה וגורמת ללא מעט חומרים מפנקים כאלה להיות מופרשים במוח, לצד אדרנלין והתרגשות, ולא פעם גם לצד תחושת התענגות על הכאב.
  4. פורנו: אם בעונג עסקינן, אי אפשר שלא לדבר על התמכרויות חדשות בלי לדבר על התמכרות לפורנו, שכיום טרם הוכרזה כהתמכרות רשמית, אך נראה שזה יקרה בקרוב. העלייה במכורים לפורנו הולכת וגדלה מדי שנה, והנתון המטריד יותר של התופעה הוא שגיל המשתמשים הולך וקטן. "כאן להתפתחות הטכנולוגית יש השפעה ניכרת", מציין פרופסור דנון, "שכן היום כל ילד יכול להיחשף לתכנים הללו ולצרוך אותם מבלי שום פילטרים. הנגישות והזמינות של החומרים הללו ללא ספק מזינות את ההתמכרות הזאת שהופכת את הצריכה לקלה ופשוטה הרבה יותר מבעבר".
    מחשב נייד (צילום: Thinkstock)
    מחוברים לעבודה 24 שעות ביממה | צילום: Thinkstock
  5. התמכרות לעבודה עונה גם היא על הגדרת ההתמכרויות החדשות, וגם היא נעוצה בשינויים החברתיים שקרו בעולם בעשורים האחרונים. אורח החיים שלנו הפך אינטניסיבי הרבה יותר ועמוס בסטרס, שמסתבר שיכולים להיות מאד ממכרים. כיום העבודה השתלטה כמעט על כל חלקה טובה בחיים. הזמינות הטכנולוגית הפכה את העבודה לזמינה מכל מקום וזמן, ואנחנו מוצאים את עצמנו מחוברים אליה 24/7 באמצעות המכשירים הדיגיטליים. "חלק מההגדרות של התמכרות כוללות בתוכה מחשבות אינטנסיביות עד אובססיביות, על מושא ההתמכרות. המחשבות הללו מביאות לא פעם לפעולות קומפולסיביות, שלא תמיד מתכתבות עם המציאות ומשנות את סדר העדיפויות, לעיתים בדרכים שיכולות להיתפס כלא הגיוניות", מסביר פרופ' דנון. כשאנחנו מחוברים לעבודה 24 שעות ביממה ונתונים תחת השפעת הסטרס, הגוף שלנו מפריש אדרנלין שרק גורם לנו לרצות לייצר ממנו עוד ועוד, ולא פעם אנשים שמכורים לעבודה לא יכולים ליהנות מרגעים של שקט או חופשה.
  6. חומרים חדשים: לכך אפשר להוסיף גם התמכרויות לחומרים חדשים, שלא היו קיימים בעבר, כגון משקאות אנרגיה. "המשקאות הללו בדרך כלל מכילים כמויות גדולות של קפאין וסוכר, שמטרתם 'להקפיץ' את הפרשת החומרים המעוררים במוח ובכך להעניק לנו תחושת היי", הוא מסביר, "גם כאן ישנו מעגל קסמים, שכן אחרי ההיי מופיעה מיד הנפילה, המובילה לצריכת המשקה במטרה להחזיר את תחושת העירנות וכן הלאה".

לסיכום, כיום אנו עדים יותר ויותר להתמכרויות חדשות הנוצרות מהסביבה החדשה ומהעידן הטכנולוגי בו אנחנו חיים. התמכרויות אלה נגישות לרובנו היות והן מתייחסות למוצרים או להרגלים שהם חלק מנוף היומיום שלנו. דווקא בגלל זה, המשימה לאתרם או לטפל בהם יותר מאתגרת, ועל כל אחד לשים את הדעת האם הוא עובר את הגבול או לא.