אמרו על הנשיא לשעבר של ארה"ב, ברק אובמה שאחרי 6 שבועות בבית הלבן השיער שלו הלבין, מה שהיה נכון. אנשים שחווים לחץ, אם בגלל מקרה טראומתי כמו מוות או מחלה של אדם קרוב, תהליך משפטי או תקופות של לחץ בעבודה או בבית בהחלט יושפעו מזה פיזיולוגית.

צבע שיער, שהוא חיוני אצל יונקים להישרדות ולהסתגלות חברתית, יושפע מסטרס ויעבור תהליך פיזיולוגי הישרדותי.
על פי מחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטת הרווארד בארה"ב, הראו החוקרים השפעה משתנה אך עקבית על פיגמנטציה של השיער במצבי לחץ.
גורמי לחץ פסיכולוגיים ותחושתיים, כולל איפוק, מתח כרוני בלתי צפוי וכאב גורמים להאפרת שיער ולהלבנתו. סטרס ידוע כגורם למגוון רחב של תגובות פיזיולוגיות ברמה התאית והמולקולרית. 

ברק אובמה (צילום: RICARDO ARDUENGO/AFP, GettyImages)
צילום: RICARDO ARDUENGO/AFP, GettyImages

ד"ר גיל טאובר, מומחה ברפואת עור, מכבי שירותי בריאות: "ברגע שהגוף נכנס לסטרס, הוא מבצע פעולות אוטומטיות הקשורות להישרדות. מדובר ברפלקסים שהגוף מפעיל כשהוא מזהה סכנה. במקביל, כשהגוף נמצא בסטרס, מופרש חומר ששמו נור-אדרנלין, חומר הגורם לכל הפעולות של להילחם או לברוח כשאנחנו בשעת סכנה, ומביא למשל להאצה של דפיקות לב . השפעה נוספת של החומר המופרש היא בשערות הראש שלנו.

"מה שגילו במחקר שערכו באוניברסיטת הרווארד הוא: כשהחומר שמגיע לשערות, הוא גורם לתאי גזע בסיב השערה לצאת מהן, ולמעשה כשאין לנו את תאי הגזע, אין לנו תאי פיגמנט שמייצר את הצבע של השערה ולכן השיער מאפיר ואח"כ מלבין. תאי הפיגמנט נפגעים. חומר הנור-אדרנלין גורם לתאי הגזע האלה לרדת באופן כמותי עד שהם נעלמים לגמרי ואין ייצור של תאי פיגמנט חדשים.

"בניגוד למחלת האלופציה אראטה, שגורמת להתקרחות אך השיער יכול לחזור ולגדול, בתהליך של הלבנת השיער אין דרך חזרה. הוא בלתי הפיך. אני בהחלט פוגש מטופלים שמגיעים אחרי סטרס והגוף שלהם מושפע מזה אם בשיער לבן או בתופעות אחרות".