"אני לא יודעת מה עובר עלי", מספרת לי ענת (שם בדוי), שהגיעה למרפאתי. "אני תמיד מלאת חיים, חרוצה ושמחה ולפתע בשנה האחרונה השתניתי: אני מתעוררת בלילה כמה פעמים, קמה בקושי, אין לי חשק לכלום, מסננת את החברות בטלפון, לובשת את אותן שתי חולצות ושני זוגות מכנסיים, אוכלת בלי חשבון של קלוריות, כל התקרבות מצד בעלי מאיימת עלי, לא רוצה שייגע בי, מתעצבנת על כל הערה מיותרת של אמא שלי, חושבת להתפטר מהעבודה ובכלל, לא ממש כיף לי לחיות. אומרים לי שאני בדיכאון ,אבל אני ממש לא מבינה למה, אין שום סיבה".

כ-35 אחוזים מנשים בתקופת גיל המעבר תחווינה דיכאון ראשון בחייהן. כ-40 אחוזים מהנשים יחוו הפרעות שינה בתקופה זו, וכ-80 אחוז תחווינה גלי חום.

הפסקת פעילות השחלות ועמה הפסקה בהפרשת ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון משפיעות באופן מאוד שונה על כל אישה. השפעתם של הורמוני המין רחבה ביותר וכמעט אין אזור בגוף האישה שאינו מושפע מאסטרוגן, ועל כן, התופעות הפיזיות והנפשיות יכולות להיות רבות.

התופעה המוכרת ביותר והמזוהה עם גיל המעבר היא גלי החום, אך יש נשים שאינן חוות גלי חום אלא אך ורק שינויים נפשיים, ולא תמיד מדובר בנשים שחוו תופעות נפשיות לפני גיל המעבר.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

כיצד ניתן לדעת אם הפרעות השינה ואו הדיכאון קשורים לגיל המעבר?

גיל האישה: גיל המעבר הממוצע הוא 47-52.

סדירות מחזור הווסת: אי סדירות המחזור תצביע על שינויים הורמונליים.

פרופיל הורמונלי: ניתן לבצע בדיקת דם שיכולה לעתים להצביע על תחילת השינויים ההורמונליים.

קיום סימפטומים נוספים במקביל הקשורים לגיל המעבר: גלי חום, הזעות, יובש בנרתיק, ירידה בחשק מיני, דלקות בשלפוחית השתן, השמנה באזור הבטן, שינויים במרקם העור, ירידה בצפיפות העצם, כאבי מפרקים.

מה ניתן לעשות במקרה של דיכאון והפרעות שינה?

ענת בת 48, ואכן לשאלתי על סדירות המחזור, סיפרה לי שהוא אכן אינו סדיר זה כשנה. היא לא סובלת מגלי חום, אך חם לה יותר מתמיד, " למדתי להתלבש בשכבות", היא אומרת. הפרופיל ההורמונלי שלה הצביע על תחילתו של גיל המעבר. ענת נרגעה מאוד כאשר מצאנו את הסיבה למצבה הנפשי, ומניסיוני, רק מציאת השם לבעיה היא כבר תחילתו של הטיפול. ענת חששה מאוד מטיפול בתרופות נוגדות דיכאון ועל כן התחלתי בטיפול בפמארל ריצ'אר (תוסף תזונה טבעי), כדור אחד בבוקר וכדור בערב. היות שבעיות השינה שלה היו קשות, הוספנו טיפות הרגעה ללילה שעזרו לה לישון טוב יותר וזאת עד שהפמארל החל להשפיע על התסמינים.

עוד ב-mako בריאות:
>> 6 דברים מפתיעים שהמראה החיצוני אומר עליכם
>> סיוט שהתגשם: הובהלה למיון עם ג'וק בתוך האוזן
>> אכלה יותר ארוחות ביום - והשילה 30 ק"ג  

במקרה של סימפטומים קלים מומלץ להקפיד על אורח חיים בריא הכולל

  • תזונה תקינה ובעיקר אכילת פחמימות מורכבות המעלות את רמת הסרוטונין המשפיע על מצב הרוח.
  • ספורט אירובי אך לא בשעה מאוחרת מדי בערב.
  • היגיינת שינה מותאמת (חדר חשוך, טמפרטורה מותאמת, אטמי אוזניים במקרה של רעשים, אכילה לא כבדה לפני השינה וכו').
  • דיקור סיני, יוגה.
  • תוספת מלטונין במידת הצורך. 

במקרה שמדובר בסימפטומים קשים וממושכים שכל האמצעים האחרים שהוזכרו לא עזרו, מומלץ להיעזר בתרופות נוגדות דיכאון, לעתים בשילוב תוספת הורמונים חלופיים.

* ד"ר ציפי דולב היא פסיכיאטרית לבריאות האישה