הרבה אנשים מתלוננים על כך שיש להם זיכרון גרוע. רשימות קניות, ימי הולדת של חברים, סטטיסטיקות שצריך לשנן למבחן – נדמה שהדברים האלה פשוט מסרבים להיכנס למוח שלהם. אבל היכולת לזכור משהו היא לא דבר קבוע, ובאמצעות הטכניקה הנכונה אפשר לאמן את המוח לזכור כמעט כל דבר בעולם.

נלסון דליס, למשל, הוא אשף זיכרון שזכה ארבע פעמים ברציפות באליפות הזיכרון הלאומית בארה״ב. בין היכולות שלו: שינון של 10,000 הספרות של ערך הפאי, סדר הקלפים המדויק של יותר מתשע חפיסות קלפים וחזרה על מאות שמות לאחר ששמע אותם פעם אחת בלבד. לטענתו, כל אחד יכול לשפר את הזיכרון שלו, והנה חמישה שלבים עיקריים שהציע למגזין wired.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

יצירת דימויים חזקים: ערבו בין כמה חושים

למשל, שבעת פלאי תבל. דליס ממליץ להפוך כל אחד מהם לדימוי שקל לזכור: את החומה הסינית, למשל, אפשר פשוט להפוך לחומה ועל פטרה אפשר לחשוב כעל הסלע האדום. ״שימוש בדימויים מנטליים חיים כמו אלה זו שיטה אפקטיבית במיוחד״, אומרת הפסיכולוגית המדעית ג׳וליה שאו מהקולג׳ האוניברסיטאי של לונדון, ״מה שאתם רוצים לעשות זה ליצור זיכרונות גדולים שמערבים הרבה חושים. המטרה היא ליצור דימויים שאפשר לראות, להריח ולגעת בהם כדי להפוך אותם לכמה שיותר אמיתיים. חוקרים מצאו שהאמיגדלה, החלק במוח שאחראי לעיובוד רגשות, מסוגל לעודד חלקים אחרים במוח לאחסן רגשות״.

יצירת מיקום לדימויים: כמה שיותר מוזר - יותר טוב

הצעד הבא הוא למקם את הדימויים הללו בסביבה מוכרת. למשל, בדוגמה של שבעת פלאי עולם, דליס ממקם כל אחד מהם בבית שלו, החל מהגדר שהיא החומה הסינית ועד ישו שרובץ לו על הספה בסלון, במקום פסל ישו הגואל בברזיל. ״כמה שיותר מוזר, יותר טוב״, הוא אומר, ומדגים למשל לאמה שמבשלת במטבח בתור פטרה. מדובר בטכניקה שנקראת ״ארמון זיכרונות״, במהלכה מקשרים בין דימויים למקומות שונים, והיא אידיאלית בזכירת סדר ספציפי של דברים, אומרת שאו. ״ארמון זיכרונות רוכב על הזיכרון של מקום אמיתי שאתם מכירים, בדרך כלל בבית שלכם או מקום מוכר אחר״.

אם מדובר ברשימה קצרה של שבעה פריטים, למשל, המקום יכול להיות קטן, אבל כשמדובר בשינון של 10,000 הספרות של הפאי, דליס היה צריך להרחיב את הארמון לכל עיר הולדתו, מיאמי. הוא חילק את הספרות למקבצים של 2,000 כשבכל אחד מהן חמש ספרות, ואז מיקום אותם בעשר שכונות שונות. ״מחקרים הוכיחו שאנשים שיש להם פעילות גדולה באזור מסוים בקליפת המוח כאשר הם משתמשים בארמון הזיכרונות״, אומרת שאו, ״וזה אומר שהטכניקה הזו מסייעת לשתף בכך חלקים אחרים במוח שבדרך כלל קשורים לפעולות כמו ראייה וניווט״.

בחורה לומדת למבחן- טיפים לבחינה (צילום: Thinkstock)
זה יותר פשוט ממה שנדמה לך | צילום: Thinkstock

>> בחנו את עצמכם: עד כמה אתם מבינים בזיכרון?

תשומת לב: מנטרה פשוטה

״כדי לזכור 10,000 ספרות אני משנן שוב ושוב את המנטרה: ״אני רוצה לזכור את זה, אני רוצה לזכור את זה״, אומר דליס. ״זו מנטרה פשוטה, אבל היא מכווננת את תשומת הלב ואת המיקוד למשימה שמונחת לפני, ועוזרת לי לזכור טוב יותר״.

פירוק לגורמים: תחליפו בדימוי

כאמור, כדי לזכור 10,000 ספרות או סדר גדול של קלפים, דליס פירק אותם לגורמים והכניס כל מקבץ לדימוי שאפשר לזכור. ״מילים זה קל, אתה רואה מילה והיא בדרך כלל מעוררת דימוי כלשהו במוח. אבל מספרים או קלפים ואפילו שמות זה קצת יותר טריקי. בשביל אלה צריך מערכות שפיתחתי ולמדתי כך שבכל פעם שאני רואה שם או מספר או קלף, אני מחליף אותם בדימוי״.

כך למשל, עבור חמש הספרות הראשונות של הפאי לאחר הנקודה העשרונית, דליס מדמיין את השחקן סם ניל שלובש את חליפת איירון מן. חמש הספרות הבאות הן דימוי של חבר שלו בתחפושת הקיסר מ״גלדיאטור״ כשהאגודל שלו כלפי מטה.

עוד ב-mako בריאות:
>> הפעילות הזאת יכולה להגן עליכם מפני הקורונה
>> המזון הזה מוריד את מפלס החרדה ומעלה את מצב הרוח
>> חוקרים: תרופה קיימת יכולה לחסום את הנגיף

חזרה ובחינה: מטווח קצר לארוך

לאחר שסידרתם את הדימויים בארמון הזיכרונות, צריך לוודא שהם יישארו בראש. ״רוב הזיכרונות לעולם לא נשמרים בטווח הארוך״, אומרת שאו, ״ולכן חשוב לחזור על המידע שוב ושוב כדי להפוך זיכרונות לטווח קצר לזיכרונות לטווח ארוך״. אין דרך קלה לעשות את זה, רק באמצעות חזרה ועבודה קשה. ״הייתי צריך לעבוד בזה כל יום״, מספר דליס, ״התאמנתי בזה מאוד קשה והפכתי את זה למשהו שהוא ייחודי לי. זה מגיע רק באמצעות אימונים״. אה, ויש גם את הכלי הזה שיכול לעזור לכם. טוב שנזכרנו. 

>> ויש גם יתרון לאנשים עם זיכרון קצר