מומחים הגדירו את הבדידות כמגפה עולמית עוד לפני מגפת הקורונה. בשנה האחרונה, כשמושגים כמו "בידוד" ו"ריחוק חברתי" נכנסו לחיינו – הבדידות מתפשטת ונפוצה יותר מתמיד. הקשר שבין תחושת בדידות לבריאות הפיזית שלנו כבר ידוע. מחקרים רבים חשפו קשר בין בדידות למחלות שונות, בהן סוכרת, דיכאון, דמנציה, תסמונת מטבולית ומחלות לב. אך נראה שההשפעה של הבדידות לא מסתכמת רק במחלות הללו, נראה שהיא יכולה גם להשפיע לא מעט על השינה שלנו.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

מחקרים שיצאו בשנים האחרונות מצביעים על קשר שבין בדידות לחוסר שינה. ממחקר שנעשה ב-2017 עלה כי אנשים שדיווחו כי הם מרגישים בודדים חוו יותר שינה לקויה ופחות איכותית. נמצא גם כי אלו שדיווחו על בדידות וישנו פחות טוב סבלו מתפקוד לקוי במהלך היום, שהוא למעשה תוצאה של שינה לקויה.

אז איך בדיוק בדידות משפיעה על השינה שלנו? מתברר שהסיבה לכך קשורה לעבר הקדמוני שלנו. "הגוף שלנו מתוכנת להרגיש חסר מנוחה כשאנחנו מבודדים", מסבירה מרתה זרסקה, עיתונאית שכותבת בענייני מדע, בפודקסט של מגזין mindbodygreen. "בעבר האבולוציוני שלנו, אם היית בודד, המשמעות היא שהיית מחוץ לשבט שלך. או שהעיפו אותך או שנאבדת. לפתע, אתה לבד, עם כל חיות הפרא מסביב". זה למעשה מוביל לכך שבדידות בתקופה זה משמעותה הייתה סכנה ומי שהיה בודד היה חשוף לסכנות ולכן בדידות הובילה דווקא לערנות, לצורך הגנה.

אישה עצובה (צילום: Benevolente82)
בתקופת הקורונה, הבדידות רק הלכה והתגברה | צילום: Benevolente82
עוד ב-mako בריאות:
>> תגובה אלרגית לשני מתחסנים בבריטניה
>> מה קורה בגוף שלנו כשאנחנו אוכלים תפוחי אדמה
>> נמנעים מלחם? יש סוג אחד שלא כדאי לוותר עליו

ולמרות שאנחנו רחוקים מאוד מלחיות בסביבה של חיות פרא, משהו כנראה נותר אצלנו במוח מאותה תקופה. לכן תחושת בדידות יכולה להוביל לסטרס וללילות ללא שינה. שינה לקויה יכולה גם היא להוביל למגוון רחב של בעיות בריאותיות, מהתדרדרות בתפקוד הקוגניטיבי, דרך חוסר ריכוז, השמנת יתר ועד בעיות בלב. כך שניתן להגיד שבאופן ישיר ועקיף, בדידות יכולה להוביל לנזקים בריאותיים רבים.

החדשות הטובות הן שגם בתקופה של ריחוק פיזי ובידוד אפשר למצוא דרכים להרגיש פחות בודדים, למרות המרחק. הטכנולוגיה מאפשרת לנו לשמור על קשר גם כשאנחנו רחוקים אחד מהשני, בין שזה בטלפון, בשיחות וידאו או במפגש מרחוק.