כשהייתה עדי סימן טוב, בת 12 וחצי, היא חלתה בלוקמיה. אחרי שנה של טיפולים כימותרפיים בשניידר החלה לסבול מתופעת לוואי שנגרמה בעקבותם -  פגיעה בעצמות הרגליים. "עם הזמן, המצב הלך והחמיר", מספרת עדי, כיום בת 17. "לאחר ארבע שנים וחצי נאלצתי לעבור ניתוח להחלפת מפרקים בשתי הירכיים בבית החולים איכילוב". היום, שבועיים לאחר הניתוח שעבר בהצלחה, עדי עוברת תהליך שיקום בבית-החולים, במהלכו היא מתנסה באביזר ייחודי ומסקרן – בסימולטור המדמה טיסה שנמצא ב" דנה -דואק" לילדים איכילוב. מאפשרים לחוות הטסת מטוס. זו הייתה חוויה מדהימה, שאפשרה לי לשכוח קצת את המצב שבו אני נמצאת".

גם שמואל, בן ה-10 התנסה בסימולטור. הוא סובל מ"חור בלב" כבר מלידה, ומגיע לשניידר לבדיקות מעקב. "הפעם הגענו לצנתור בעקבות היצרות באחד העורקים של הלב", מספרת אמו מירב. "במהלך האשפוז התוודענו לסימולטור. הילד שלי חולם להיות טייס, ותוך כמה שניות הוא שכח מכל הצרות שלו. זו חוויה מטורפת: במשך 40 דקות מסבירים לו איך מטוס טס ויש את הידית שהוא יכול להפעיל את המטוס בעצמו. הסימולטור שיפר לו את מצב הרוח ונתן לו מוטיבציה להמשיך עם הבדיקות והטיפול – הוא יצא ממנו מאושר והסכים להיכנס לבדיקה שבפעמים הקודמות לא הסכים בשום אופן".

עדי סימן טוב (צילום: איכילוב)
"חוויה מדהימה, שאפשרה לי לשכוח קצת את המצב שבו אני נמצאת" | צילום: איכילוב

"המיזם הזה הוא לזכרו, זו הדרך שלי להנציח אותו"

בשבוע שעבר השתתפו במרכז הרפואי איכילוב כ-10 נערים ונערות בסימולטור הטיסה החדש. בשלב זה מוצבים סימולטורים בבתי החולים דנה-דואק לילדים, שניידר ושיבא והם מיועדים לבנות ובנות בני 9 ומעלה המאושפזים במשך זמן רב בבתי-החולים. הוגה הפרויקט הוא יניב קלעי, קצין בחיל האוויר, יתום צה"ל, שאביו, איש צוות מסוקים נפל כשיניב היה בן 7 חודשים. "הקשר עם הטייסת שלו היה חזק וידעתי שאמשיך את דרכו. המיזם הזה הוא לזכרו, זו הדרך שלי להנציח אותו", הוא מספר בהתרגשות.

קלעי מספר שנחשף לסימולטור של חברת מייקרוסופט באחת מפגישותיו. "רואים בו הכל באופן מאוד ברור - נופים, פרטים. ברגע שראיתי אותו חשבתי - למי זה מתאים אם לא לילדים שהחופש שלהם נגזל בגלל אשפוז?". קלעי יצא לפרויקט גיוס המונים וכבר תוך 24 שעות גייס 10,000 ₪, והחל במסע השיווק בבתי חולים, הראשון שבהם היה שניידר.

שמואל בעת ההתנסות בסימולטור (צילום: פרטי)
"חולם להיות טייס, ותוך כמה שניות שכח מכל הצרות שלו". הילד שמואל שהתנסה במיזם | צילום: פרטי

כיום מפעילים את המיזם כמאה מתנדבים מכל הארץ  - רובם טייסים לשעבר. זאב נשר, 71, שמתנדב בו מספר: "זה נותן לי יותר ממה שזה נותן למטופלים. יפה לראות איך הילדים שוכחים לזמן מה מהצרות שלהם. אנחנו נתקלים בהמון מקרים מרגשים. לאחרונה פגשתי ילד בן 13 בערך שמתנייד בכיסא גלגלים, שסירב במשך שבועיים לקום וללכת. רק אחרי שחווה את הסימולטור והצוות הבטיח לו טיסה נוספת, הוא קם. האמא בכתה מרוב אושר. זה היה שיעור שאפשר לנו להבין את גודל רעיון הטיסה המדומה ואת התרומה האדירה שלה לילדים ולמשפחות. מדהים לראות את התקווה הזאת בעיניים של הילדים. עברתי הרבה דברים קשים בחיים, הייתי אפילו בשבי, אף פעם לא ויתרתי וזה המסר שאני מעביר הלאה".

זאב נשר (צילום: פרטי)
"עברתי הרבה דברים קשים בחיים, הייתי אפילו בשבי, אף פעם לא ויתרתי וזה המסר שאני מעביר הלאה" | צילום: פרטי

"החזון שלי הוא שהילדים ילמדו באמת לטוס", מספר קלעי. "לא מזמן ילד חרדי התנסה בו ואמר בסופו שהוא רוצה להיות טייס בחיל האוויר כשיגדל. הסימולטור הוא רק תירוץ, זה ממש מיזם חברתי קהילתי חוצה תרבות.

 "חשוב לי שילמדו ממש על טיסה. זה לא משחק. כל ילד מקבל חצי שעה: רבע שעה הדרכת טיסה. מלמדים אותו על ההגאים משטחי היגוי, איך להמריא, איך לנחות ועוד רבע שעה הוא בוחר יעד שהיה רוצה להיות בו בעולם, רובם בוחרים ניו יורק אגב.. ומקבל מטוס באוויר – וטס לשם".