המצב הפוליטי, הפקקים, או מצב הבנק שלנו – בינינו, לא חסרות סיבות להיכנס לחרדה. אבל למעשה, אין כל קשר בין חרדה לבין המציאות. פחד מיועד לשמור עלינו. הוא יכול להתבטא למשל בחשש לחצות את איילון מצד לצד ברגל, כי יש סיכוי שידרסו אותנו. לעומת זאת, חרדה, משמעותה לעמוד בשעת לילה מאוחרת במעבר חצייה בקצה ישוב מנומנם ולפחד לחצות כי אולי נידרס. הבנתם? לעתים, החרדה מונעת מאתנו לעשות משהו שאנחנו רוצים, שבפועל, לא בהכרח מסכן אותנו.

עולם תוספי התזונה כולל כמה ויטמינים שיכולים לעזור להפחית תחושות של חרדה. חלקם ניתנים לצריכה באמצעות המזון. הנה כמה רעיונות:

שמן אתרי לבנדר: בהרחה או באמצעות מפיץ ריח - שמנים בחדר, הוכחו מחקרים כמרגיעים ומסייעים בשיפור השינה ומצב הרוח.

לבנדר צמחי מרפא (אילוסטרציה: אימג'בנק / Thinkstock)
לבנדר הוא אחד מצמחי המרפא המרגיעים | אילוסטרציה: אימג'בנק / Thinkstock


ויטמיני B ו-C: מחקרים שונים הראו מחסור בוויטמין C בקרב אנשים הנוטים לחרדות. ויטמיני B מסייעים בייצור מוליכים עצביים במוח. שילוב בין שני סוגי ויטמינים אלה עשוי לסייע בהפגת החרדה והמתח. ניתן למצוא אותם בתוספי תזונה על המדף בבתי המרקחת והטבע. בנוסף, אפשר להגביר את צריכת המזונות המכילים אותם. ויטמינים מקבוצת B מצויים ב: דגנים מלאים (אורז מלא, קינואה, שיבולת שועל, כוסמת ועוד), קטניות, ירקות, פירות ושמרי בירה. לעומת זאת, ויטמין C נוכל למצוא בירקות ובפירות כגון: פלפלים, תותי שדה, פירות הדר, כרוב, כרובית, פירות הדר, פירות יער ועוד.

אומגה 3: חיונית לתפקוד תקין של מערכת העצבים ולשמירה על מצב רוח טוב. ניתן להגביר את צריכתה על ידי אכילת דגי ים צפוניים כמו סלמון, זרעי צ'יה או באמצעות תוסף תזונה.

5HTP: מדובר בנגזרת של חומצת האמינו טריפטופאן, המשמשת חומר מוצא לייצור סרוטונין - מוליך עצבי הידוע בכינוי "הורמון השמחה". ניתן לצרוך אותו כתוסף תזונה.

צמחי מרפא: צמחים משפחת האדפטוגניים כמו ויתניה, ורבנה, קמומיל, פסיפלורה ומליסה יכולים לסייע מאוד בשיפור התחושה.
סלמון מעושן (צילום: Ruslan Mitin, shutterstock)
אומגה 3 הוא רכיב שמצוי גם במזונות כמו דגי ים צפוניים | צילום: Ruslan Mitin, shutterstock


אף שחרדה היא תופעה שכיחה ביותר שלרוב חולפת, חשוב להבין כי חרדה ממושכת עשויה להשפיע על איכות החיים, על הבריאות הכללית ולהביא לדפוסי התנהגות הימנעותיים כמו למשל: הימנעות מפגשים חברתיים, מנהיגה, מטיסות ועוד. לכן, אם אתם סובלים ממנה לאורך זמן, חשוב שתפנו לאיש מקצוע לשם לאבחון המצב וקבלת טיפול. מחקרים מראים שכל טיפול, לרבות טיפול טבעי, תזונתי או תרופתי, יהיה יעיל יותר לצד טיפולים הכוללים שיחות. כמו כן, חשוב להתייעץ עם מומחה רלוונטי לגבי שילוב של תזונה, תרופות ותוספי תזונה, על מנת להימנע מאינטראקציות בלתי רצויות.

 

הכותבת היא אורטל ברובין - חן, נטורופתית N.D