החל מחינוך בבית ועד הצורך הקבוע בשליטה – יש לא מעט גורמים להתמכרות כפייתית לניקיון ולא רק בערב פסח. אך בנוסף לנטיות אישיות ישנה קבוצת אוכלוסייה של אנשים הסובלים מהפרעה טורדנית כפייתית (OCD) שיכולה לבוא לידי ביטוי בין היתר גם בנטייה לניקיון קומפולסיבי. כולנו מכירים אנשים שאומרים על עצמם "אני קצת אוסידי" אך למעשה מדובר בהפרעה של ממש ועבור מי שסובל ממנה, מדובר בסבל משמעותי ובלתי פוסק.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

איך זה קורה?

המנגנון הבסיסי בהפרעה זו קשור במסלול מוחי בין אזורים האחראים על תגמול וסיפוק בבסיס המוח, לבין אזורים בקליפת המוח (Prefrontal Cortex) האחראים בין היתר על התפקודים הניהוליים ועל ויסות ההתנהגות שלנו. כולנו מכירים את התחושה של "דברים הם לא בדיוק כפי שהם צריכים להיות" אבל בעוד רובנו מצליחים להעביר את התחושה הזו הלאה, אצל אנשים הסובלים מאו.סי.די המחשבה והתחושות הנלוות אינן מרפות. הסבל הנגרם מהמחשבות יכול לנוע בין טרדה קלה לבין סבל של ממש עד כדי קושי לתפקד. באופן טבעי אנשים עם או.סי.די מחפשים מזור למחשבות האובססיביות ולרוב פונים לשנות או לתקן את המציאות בהתאם למחשבות. אם המחשבות האובססיביות עוסקות בלכלוך, בחשש לחלות או להדביק במחלה, בנוכחותם של חיידקים וכד' הפעולה הנלווית עלולה להיות עיסוק קומפולסיבי בניקיון על מנת "להשתיק" את המחשבות.

הבעיה היא שהקומפולסיה פועלת כמו התמכרות ועוזרת רק בטווח הקצר. בטווח הארוך ההתנהגות הקומפולסיבית אפילו מגבירה את הבעיה מכיוון שהיא יוצרת מעין "מעגל משוב התנהגותי". כך בכל פעם שתופיע המחשבה יהיה צורך לבצע את הפעולה, והיא עלולה לתפוס חלק יותר ויותר גדול מהזמן שלנו, ולהפוך יותר ויותר מורכבת וספציפית, ואף להתפשט לתחומים נוספים.

איך מתבצע אבחון של הפרעה טורדנית כפייתית?

אבחון מתבצע על ידי פסיכולוג קליני או פסיכיאטר באמצעות ראיון קליני ולעיתים גם שימוש בשאלונים מקצועיים.

למי כדאי לפנות לאבחון?

למי שמרגיש שהוא סובל ממחשבות טורדניות ומבצע פעולות כפייתיות או "טקסים" על מנת לנסות להשתיקן, וכאשר ישנם סבל ומצוקה נלווים.

מהו הטיפול המומלץ?

הטיפול המומלץ באו.סי.די הוא טיפול קוגניטיבי-התנהגותי מסוג "חשיפה ומניעת תגובה". המתבצע על ידי פסיכולוגים אשר עברו הכשרה ספציפית בטיפול קוגניטיבי התנהגותי. לעיתים יהיה צורך לשלב טיפול פסיכיאטרי, לרוב בתרופות מקבוצת ה-SSRI במינון גבוה יחסית. בהיעדר פיקוח בתחום חשוב לבדוק שאיש הטיפול אליו פונים עבר הכשרה בסיסית כפסיכולוג בנוסף להכשרה הספציפית ב-CBT.

איך עובד הטיפול ההתנהגותי?

לאחר שלב האבחון, המטופל והמטפל יכינו יחד רשימה מפורטת של כל המחשבות האובססיביות וההתנהגויות הנלוות, ויעבדו יד ביד בקצב המותאם למטופל ובאווירה תומכת על חשיפה לטריגרים המעוררים את המחשבות והפעם מבלי לבצע את ההתנהגות הנלווית. את החרדה והמצוקה הנלווים המטופל ילמד לווסת באמצעים מסתגלים יותר ובכך לשבור את מעגל המשוב. החשיפה יכולה לכלול להביט בלכלוך ואף לגעת בו מבלי להתנקות מייד. בשל הקושי בביצוע החשיפות יש צורך בביסוס קשר מיטיב בין המטפל והמטופל, ובניית יחסי אמון.

האם הטיפול ההתנהגותי אפקטיבי?

מחקרים מראים שטיפול התנהגותי באו.סי.די מביא להפחתה משמעותית בהתנהגות הקומפולסיבית ולעלייה ב-Well being הכללי של המטופל. לעיתים כאמור לצורך הצלחת הטיפול יהיה צורך לשלב גם טיפול תרופתי.

נוי רז, פסיכולוג קליני, מנהל תחום פסיכולוגיה בבריאות הנפש, מחוז שרון, מכבי שירותי בריאות