שר התרבות חילי טרופר הודיע השנה על ביטול הזיקוקים בטקס המשואות בהר הרצל, וקרא לראשי הרשויות לוותר גם על הזיקוקים, זאת בשל הפגיעה בהלומי הקרב ונפגעי פוסט טראומה. עיריות רבות נענו לקריאה ואתמול (א') גם עיריית תל אביב הודיעה שהיא תבטל את מופע הזיקוקים מתוך התחשבות בלוחמים לשעבר שסובלים מפוסט-טראומה.

מדוע זיקוקים מהווים טריגר עבור אלו שסובלים מחרדה ופוסט טראומה, לאילו השלכות נפשיות הם גורמים, ואיך אפשר למתן את ההשפעות שלהם? 

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

איך פוסט טראומה משפיעה על החיים?

הסימפטומים של פוסט טראומה מתחלקים לארבע קבוצות עיקריות:

  • חודרניים. כמו פלאשבק בו האדם חש כאילו האירוע הטראומתי מתרחש שוב או סיוטים
  • הימנעותיים. הימנעות ממחשבות, ממקומות או אנשים שקשורים לאירוע
  • שינויים בחשיבה ומצב הרוח. האשמה עצמית, טווח רגשות מצומצם
  • עוררות יתר. חוסר שינה, דריכות יתר, התנהגות רגזנית או תוקפנית

איך זיקוקים עלולים להשפיע על נפגעי פוסט טראומה?

אירוע הפרחת זיקוקים הכולל רעש חזק של פיצוצים, הבזקי אור וריח של עשן הוא טריגר חושי עוצמתי שמזכיר לחלק מהאוכלוסייה אירועי לחימה קשים שחוו. הפרחת הזיקוקים עלולה לעורר ולהעלות אצל אנשים הסובלים מפוסט טראומה זיכרונות חוזרים וחודרניים מאירוע לחימה קשה או פיגוע בו נפגעו, חלומות חוזרים ומעוררי מצוקה על האירוע, תגובות דיסוציאטיביות (פלאשבקים) שיכולות לנוע על פני רצף, החל באפיזודות קצרות בהן האדם מרגיש או מתנהג כאילו הוא חווה את האירוע הטראומתי ועד לאובדן מלא של המודעות לסביבה.

טראומה במהותה היא חוויה מתמשכת כאילו הזמן עצר מלכת והאירוע לא נגמר. הפרחת הזיקוקים עלולה לעורר אצל אנשים אלה מצוקה פסיכולוגית ממושכת וקשה בגלל החשיפה לסימן פנימי, חיצוני המסמל או מזכיר אספקט של האירוע הטראומטי. לכך יכולה להתלוות גם עוררות פיזיולוגית משמעותית ובאופן כללי החמרה של מצבם הנפשי של הסובלים מהפרעה זו.

זיקוקי עצמאות בקרית אונו (צילום: איתן אלחדז/TPS)
זיקוקי עצמאות בקרית אונו | צילום: איתן אלחדז/TPS

האם יש דרך למתן את ההשפעות הללו?

אי השתתפות באירוע אינה פתרון יעיל שכן היא מהווה ביטוי לסימפטום ההימנעות שהוא חלק מההפרעה הפוסט טראומטית. לכן, יש לעשות הכל על מנת לאפשר לאנשים להשתתף באירוע שממילא מעורר תחושות וזיכרונות קשים וכואבים גם ללא הזיקוקים. טיפול נפשי יכול לעזור בהחלט להתמודד עם הטריגרים ולמתן תגובות. הטיפול יכול לסייע לאדם הסובל, לדעת, לנבא ולשלוט בסיטואציה.

לפחות אצל חלק מהאנשים יקל לדעת כי בשעה מסוימת ובמקום מסוים יתקיים אירוע מלווה בזיקוקים, וגורם חוסר ההפתעה וההכנה מראש, ימתן את התגובה ויכול להקל עליהם. יש לדעת כי לחלק מהאנשים הסובלים מההפרעה זה לא יעזור ולכן מתוך הבנה, כבוד והערכה לאנשים שנלחמו למענינו ולמען המדינה, יש לעשות הכל על מנת לא לעורר סבל נוסף.

גיל רביב, פסיכולוג קליני ורפואי, סגן ראש מערך בריאות הנפש בקופ"ח מאוחדת