אם אתם סובלים מחרדה או מסטרס, סביר להניח שאתם מכירים את שיטת הנשימות. ישנן טכניקות שונות לנשימה עמוקה שמטרתה להרגיע ולעזור להסדיר את קצב הלב, שנוטה להיות מוגבר במצבים של לחץ וחרדה. אבל למרות שמדובר בשיטה נפוצה שמסייעת לאנשים רבים – ישנם מקרים שבהם עצה זו עלולה דווקא לפגוע. אנחנו נוטים להגיד לאנשים מסביבנו שנמצאים תחת לחץ, לעתים בקלות יתרה מדי, שעליהם "לקחת נשימות עמוקות". אך אנחנו שוכחים שישנם אנשים שעצה זו לא תעזור להם להירגע ואולי אף תחמיר את מצבם. ישנם כמה סיבות לכך, הנה כמה מהן.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם? 

עשוי להיתפס כמתנשא ומבטל

מליסה פישר-גולדמן, מטפלת בתחום בריאות הנפש, מסבירה שלעתים עצה זו עשויה להיתפס בעיני הצד השני כמתנשאת ואף כמבטלת ולכן עשויה במקרים מסוימים להיות בעייתית. "לעתים כשאדם חרד זה לא הזמן הנכון להגיד 'קח נשימה ארוכה'", מסבירה גולדמן. "אתם רומזים שהרגשות שלהם לא בסדר ושהגיע הזמן להירגע, כאילו יש פתרון קל למצב. אבל לפעמים אנחנו לא מוכנים או לא רוצים 'לצאת' מהתחושות שאנחנו חווים", היא מוסיפה.

זה במיוחד נכון כשזה נוגע לרגשות שיש עליהם סטיגמות, כמו חרדה, כיוון שזה עלול להוביל לתחושות של בושה – ואין סיבה להתבייש בכך, חרדה היא דבר נפוץ שאנשים רבים חווים. נוסף לכך, עצת ה"נשימות העמוקות" יכולה לרמוז לאדם שמולכם שעליו להדחיק את הרגשות שלו וזה בהחלט לא מומלץ. "אנחנו רוצים לוודא שאנחנו מעבדים ומכבדים את התחושה שאנו חווים. כשאנחנו דוחקים אותה, היא נוטה לחזור בצורה משמעותית יותר בשלב אחר", מוסיפה גולדמן.

גבר דופק את הראש במקלדת (צילום: ShutterStock)
עלול להיתפס כמתנשא ומבטל | צילום: ShutterStock

עוד ב-mako בריאות:
>> ראו הוזהרתם: זה מה ששולח ישראלים למיון בחגים
>
> כתם הלידה התגלה כמשהו קטלני ומסוכן הרבה יותר 
>
> 180 אלף ישראלים סובלים מהתופעה הזו

אתם עלולים להחמיר תחושות של חרדה

שיטות שונות לטיפול בחרדה והרגעה במצבים של סטרס משפיעות באופן אחר על אנשים שונים. לאדם מסוים נשימות עמוקות יכולות לעזור ואילו לאדם אחר הפתרון הטוב ביותר יכול להיות האזנה למוזיקה, או להתרחק מאנשים לזמן מה ועוד. לכן, אם אתם אומרים לאדם לקחת נשימה עמוקה ושזה בהכרח יעזור לו להירגע – וזה לא קורה – החרדה שלו עלולה להחמיר. לפי רייצ'ל ג'ונס, מטפלת, לחרדה יש נטייה להיות מעגלית – מחשבות שליליות לרוב מזינות זו את זו ומגבירות את החרדה. וזה יכול לקרות אם אדם מנסה לקחת נשימות עמוקות והן לא עוזרות לו להירגע. "הקטע עם חרדה, זה שאם אתם מרגישים שמה שניסיתם לא עבד, אז זה גורם לכם לחשוב 'ובכן, שום דבר לא עובד והכל הולך רע' ואז אתם נכנסים לתוך חור שחור של חשיבה שלילית", מוסיפה ג'ונס.

סטרס (צילום: puhhha, Shutterstock)
לכל אדם יש את הדרך שלו להירגע | צילום: puhhha, Shutterstock

אז מה כן מומלץ לעשות כשאדם קרוב נמצא בחרדה?

ראשית, חשוב להדגיש שכל הטענות הללו אינן אומרות שטכניקות נשימה לא עוזרות כלל. ישנם אנשים שזה יכול בהחלט לתרום להם, בייחוד אם הם במצב חמור של התקף חרדה, שכולל קצב לב מוגבר וקוצר נשימה. במצב כזה, מובן שנשימות עמוקות יכולות לסייע להסדיר את הנשימה ולהרגיע. אבל אם אתם שמים לב שנשימות עמוקות פחות מתאימות לאדם שמולכם, ישנם דברים אחרים שאתם יכולים להציע להם במקום כדי לעזור להם.

גולדמן ממליצה פשוט להגיד לאדם שמולכם שאתם שם, לצדם ולמענם, לשאול אם הם רוצים לנסות לקחת נשימות יחד איתכם (במקום פשוט לדרוש מהם לנשום נשימה עמוקה). ג'ונס ממליצה גם על תרגילי קרקוע. "עוצמים את העיניים, מניחים את כפות הידיים על הברכיים ומנסים לעשות מדיטציה או מנסים לדמיין שאתם נמצאים במקום שמרגיע אתכם", היא מסבירה.

>> 11 שיטות להרגעת חרדה