אתגר "ינואר היבש" החל בשנת 2012 כיוזמה של ארגון צדקה בריטי בשם Alcohol Change UK, במטרה "להתעלם מההנגאובר, לצמצם את קו המותניים ולחסוך כסף רציני על ידי ויתור על אלכוהול למשך 31 יום". מאז, האתגר שכולל התנזרות מלאה מצריכת אלכוהול למשך כל חודש ינואר, התרחב לסוגיות מהותיות יותר של שליטה עצמית ומודעות לאופן שבו האלכוהול משפיע על הגוף והנפש.

האתגר התחיל עם 4,000 משתתפים בשנה הראשונה, בשנה שעברה הוא כבר עמד על 130,000 משתתפים שמפיצים ברשתות החברתיות את ההאשטג #soberissexy שצובר יותר ויותר פופולריות. וזה רק עולה, סקר שנערך בקרב כ-2,000 מבוגרים מציג עלייה של 13% השתתפות השנה לעומת השנה שעברה, ו-77% מאלו שאמרו שהשתתפו בעבר עושים זאת שוב השנה. לאחרונה הושקה אפליקציה בשם Try Dry שמסייעת למשתתפים לעקוב אחרי זמני הפסקת השתייה.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

השפעות חיוביות על רמת האנרגיה

מחקר של אוניברסיטת סאסקס משנת 2018, עקב אחר למעלה מ-800 אנשים שהשתתפו באתגר באותה שנה, ומצא שהמשתתפים שתו פחות גם לאחר מכן בחודש אוגוסט. מספר ימי השתייה הממוצעים ירד מ-4.3 ל-3.3 בשבוע, התדירות הממוצעת של השתייה ירדה מ-3.4 לחודש ל-2.1 בחודש, ו-80% מהמשתתפים דיווחו שהם מרגישים יותר שליטה על השתייה שלהם.

השפעות האתגר חרגו מהשימוש באלכוהול  - 71% מהאנשים שהשתתפו בינואר היבש אמרו שהם ישנים טוב יותר ול-67% יש יותר אנרגיה. יותר ממחצית, 58%, ירדו במשקל ו-54% דיווחו על עור טוב יותר.

אישה שותה משקה קל (צילום:  AN Photographer2463, shutterstock)
צילום: AN Photographer2463, shutterstock

"לא חייבים אלכוהול כדי להנות"

"הדבר המבריק באתגר ינואר היבש הוא שזה לא באמת קשור בינואר", אמר הפסיכולוג ריצ'רד דה ויסר, שהוביל את צוות המחקר, "הימנעות מאלכוהול במשך 31 יום מראה לנו שאנחנו לא צריכים אלכוהול כדי להנות, להירגע, להתרועע. זה אומר שבשאר ימות השנה אנחנו מסוגלים יותר לקבל החלטות לגבי השתייה שלנו, ולהימנע מלשתות יותר ממה שאנחנו באמת רוצים".

המגזין New Scientist, החליט להפעיל ניסוי של "ינואר יבש" וביקש מ-14 עובדים להשתתף. לאחר שמילאו שאלון אורח חיים ועברו בדיקה רפואית, עשרה אנשים הפסיקו לשתות לחלוטין למשך 30 יום בעוד ארבעה שמרו על שגרה של שתיית בירות לאחר העבודה. לאחר מכן, הם חזרו על השאלון וערכו בדיקת דם.

התוצאות הפתיעו אפילו את המדענים עצמם. תוך 30 יום בלבד, שומן הכבד של הלוגמים המפוכחים ירד כמעט ב-20%, בנוסף רמות הגלוקוז בדם ירדו ב-16%. "אם למישהו היה מוצר בריאות שעושה את כל זה בחודש אחד, הוא היה לוקח אותו בלי למצמץ", אמר קווין מור, מומחה לבריאות הכבד שפיקח על הניסוי.

"בגיל 37 אני לא יכולה לשתות כמו בגיל 20"

הרציונל שעומד מאחורי האתגר הוא לא רק "איפוס" של הגוף וניקוי רעלים, אלא גם הזדמנות לבחון האם ועד כמה אנחנו משועבדים לאלכוהול. הזמרת קייטי פרי השיקה לאחרונה ליין חדש של משקאות אפריטיף נטולי אלכוהול בשם De Soi, וסיפרה שהיא משחקת עם הרגלי שתיית האלכוהול שלה: "לפעמים אני לא שותה כדי להיות ממש מרוכזת, ואחרי זה אני כן שותה, זה לא עניין גדול. ביום חול, שתיית משקאות אלכוהוליים יוציאו אותי מפוקוס ליום-יומיים הקרובים. אני אוהבת לקבל קצת שליטה עצמית בימי חול ואז לשתות בארוחות ערב עם חברים בסופי שבוע או כשאני לא עובדת. הכול עניין של איזון".

בראיון שהתקיים לרגל ההשקה, סיפרה פרי למגזין People את הסיבה האישית לכך שרצתה ליצור מותג מבעבע ללא תוספת אלכוהול. "טוב, אני בת 37, אז אני בהחלט לא יכולה לשתות כמו שהייתי בשנות ה-20 לחיי. אני אוהבת עשבי תיבול. אני אוהבת אלכימיה. אני אוהבת בריאות. ואני אוהבת את התחושה של כמה מהאדפטוגנים השונים האלה שנמצאים במשקאות". קו המוצרים  החדש של הזמרת הוא טבעוני, ללא גלוטן ואינו מכיל חומרי טעם וריח מלאכותיים או צבעים.

כבר בשנת 2013 חשפה הזמרת שהיא השלימה ניקוי רעלים של שלושה חודשים כחלק מההחלמה שלה מתקופה רגשית קשה: "עשיתי את כל הניקוי הזה שבו לא היה לי שום אלכוהול במשך 3 חודשים. לקחתי ויטמינים ותוספי מזון, עשיתי טיולים ותרגלתי מדיטציה ותפילה".

View this post on Instagram

A post shared by KATY PERRY (@katyperry)

גם הדוגמנית בלה חדיד הפכה בספטמבר האחרון לשותפה במותג משקאות לא אלכוהוליים בשם Kin Euphorics, לאחר שגילתה שאלכוהול הגביר את חרדה שלה. "סיימתי את חלקי בשתייה", סיפרה לאחרונה בראיון ושיתפה שהחליטה לוותר על השתייה לפני חצי שנה. "אהבתי אלכוהול, אבל הגעתי למצב שהתחלתי לבטל בילויים כי הרגשתי שאני לא אהיה מסוגלת לשלוט בעצמי. היום אני כבר לא מרגישה את הצורך לשתות, כי אני יודעת מה יקרה לי".

View this post on Instagram

A post shared by Kin Euphorics (@kineuphorics)

5 השפעות בריאותיות של ויתור על אלכוהול למשך חודש אחד:

  1. מצב רוח. למרות הרושם הראשוני, מחקרים מצביעים על קשר סיבתי בין הפרעות בשימוש באלכוהול לדיכאון. צריכה מוגברת של אלכוהול מגבירה את הסיכון לדיכאון, וויתור על אלכוהול למשך חודש יכולה להביא לשינוי מעט יותר יסודי במצב הרוח ובבריאות הנפשית.
  2. ירידה במשקל. מחקרים עדכניים מראים שצריכת אלכוהול קלה עד מתונה אינה קשורה לעלייה בשומן בעוד שתייה מרובה קשורה באופן עקבי יותר לעלייה במשקל. יש יותר מדרך אחת שבה הפסקת אלכוהול למשך חודש יכולה לעזור לרדת במשקל, אנשים נוטים לצרוך יותר קלוריות בעת ​​שתיית אלכוהול, מה שעלול בסופו של דבר להוביל לעלייה במשקל.
  3. שינה טובה. לאלכוהול יש בדרך כלל השפעה שלילית על איכות השינה. סקירת מחקרים מצאה שאלכוהול עשוי לעזור לאנשים להירדם מהר יותר ולישון עמוק יותר בשלבי השינה הראשוניים, אך צפוי לשבש את השינה מאוחר יותר בלילה.

  4. מערכת העיכול. צריכה מוגזמת של אלכוהול עלולה לעכב ייצור תקין של אנזימי עיכול, מה שאומר שהם לא יכולים לפרק עד הסוף את האוכל, מה שיכול לפגוע ברירית הקיבה ולייצר גזים לא רצויים, נפיחות ובעיות עיכול.
  5. עור זוהר. תופעות לוואי של דלקות בעור, כאבי פרקים והזדקנות מוקדמת של העור עלולות להיגרם מצריכה מוגזמת של אלכוהול. אלכוהול הוא חומר מייבש, מה שגורם לתאי העור לאבד את השמנמנות שלהם ולתוצאה של עור עייף ובעל מראה מבוגר. מחקר שעקב אחרי למעלה מ-3,000 נשים מצא כי משתתפות ששתו יותר מ-8 משקאות אלכוהוליים בשבוע סבלו מנפיחות מתחת לעיניים ואובדן נפח באמצע הפנים הרבה יותר מאשר אלו ששתו פחות או כלל לא.