לפעמים גם כשאנחנו מאוד עייפים, אנו עלולים למצוא את עצמנו מתקשים להירדם. אז אם ניסיתם שיטות שונות וכבר התחלתם להתייאש, יכול להיות שיש שיטה שתחזיר לכם את התקווה. מתברר שישנם פסיכולוגים הממליצים על שיטה שנקראת "כוונה פרדוקסלית" – שלמעשה מבקשת מהאדם שאינו מצליח להירדם, לנסות כמה שיותר להישאר ער. נשמע לא הגיוני? אז מתברר שזה דווקא מאוד הגיוני. 

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

שיטה זו פותחה על ידי הפסיכיאטר היהודי ניצול השואה ויקטור פרנקל, שהתבסס על פסיכולוגיה הפוכה, במטרה לסייע למטופלים שסובלים מחרדה. מטרת השיטה הייתה לכוון את המטופל לעשות בדיוק את מה שהוא חושש לעשות. כשמתרגמים את השיטה לאנשים שסובלים מנדודי שינה, הם למעשה מתבקשים לעשות הכול כדי להישאר ערים (שזה בדיוק מה שהם לא רוצים שיקרה).

via GIPHY

"אתם לא יכולים לזייף את זה, כי הגוף שלכם יידע"

"זה עובד בצורה שבמקום לנסות להכריח את עצמכם להירדם בכוח (אם אירדם עכשיו אני אוכל לקבל שש שעות שינה... חמש שעות, ארבע...'), אתם למעשה מנסים להישאר ערים כמה שאתם יכולים", מסביר הפסיכולוג אראש אממזדה לאתר Psychology Today. "כוונה פרדוקסלית אינה מתנגדת לניסיון החרדתי (לנסות להירדם בכוח), אלא מכוונת אותו לכיוון נגדי (להכריח את עצמכם להישאר ערים)".

עוד ב-mako בריאות:
>> 7 חוקי ברזל: הבלוגרית חושפת את הכללים לבטן שטוחה
>> "לא שמתי לב שהילד הקטן שלי נחנק מול עיניי"
>> שבעה דברים שאתם חייבים לעשות אחרי סקס 

אם אתם סקפטיים לגבי יעילות השיטה, נסו לחשוב על הפעם האחרונה שניסיתם להישאר ערים בזמן שלמדתם מאוחר למבחן או בזמן הקרנה לילית של סרט. ככל הנראה שהרגשתם שההירדמות היא בלתי נמנעת ואינכם מצליחים להילחם בה. "למעשה הכרחתם את עצמכם להישאר ערים, אבל לבסוף נתתם לשינה לקרות", מוסיף אממזדה.

אז בפעם הבאה שאתם מרגישים ערניים אבל חייבים לקום מוקדם בבוקר – אל תנסו להכריח את עצמכם להירדם. במקום, שכבו במיטה ונסו כמה שיותר להישאר ערים. "אתם לא יכולים לזייף את זה, כי הגוף שלכם יידע", אומר אממזדה. קחו ספר, אמרו לעצמכם שאתם חייבים לסיים פרק שלם לפני שאתם הולכים לישון, משימה שדורשת להישאר ערים. בזמן שאתם קוראים ומנסים להגיע ליעד שלכם, תוכלו להרגיש את העיניים שלכם הופכות כבדות וההירדמות פשוט תקרה לבדה. זה לחלוטין יכול להפוך לשיטה האולטימטיבית להירדמות מהירה.