משבר הקורונה הוא ללא ספק מאורע שייכתב בדפי ההיסטוריה, ויש עוד המון שאנחנו עדיין לא יודעים על ההשלכות שלו בכל התחומים של חיינו. אבל דבר אחד בטוח - מדובר בתקופה מלחיצה עבור כולנו, ויש לנו סיבות טובות להיות לחוצים. ״המצב הנוכחי כולל הרבה אי ודאות״, אומר ד״ר אמיר קריבוי, מנהל מחלקת מבוגרים פתוחה ומנהל יחידת הקורונה במרכז לבריאות הנפש גהה מקבוצת הכללית. ״זו תקופה לא קצרה וככל שהיא נמשכת, היא מייצרת פוטנציאל להפרעות נפש. אי ודאות היא קרקע פורייה שעליה צומחת חרדה - שזה דבר טבעי ונורמלי במצב הזה, אבל אם החרדה יוצאת משליטה - צריך לטפל בה״.

ד״ר קריבוי מדגיש שאין לאף אחד מאיתנו סיבה להתבייש בחוסר היכולת שלנו להתמודד בשלווה עם המצב החדש. ״יש כאן הצטברות של סטרסורים״, הוא מסביר. ״החשש הבריאותי, להיות בסגר בבית, להיות עם המשפחה שעות ארוכות ובוודאי כל מה שקשור למצב הכלכלי בתקופה הזאת. כבני אדם, אנחנו בנויים להתמודד עם סטרסורים ולהסתגל אליהם, אבל לא לכולנו יש מנגנוני התמודדות אפקטיביים מספיק, וגם מי שבשגרה מנגנוני ההסתגלות שלהם עוזרים להם להתמודד, הם לא בהכרח מספיקים במצב הזה״.

אישה בסטרס (צילום:  vmaslova, shutterstock)
אי ודאות היא קרקע פורייה שעליה צומחת חרדה | צילום: vmaslova, shutterstock

במילים אחרות, ד״ר קריבוי אומר שמשבר הקורונה משפיע על כולנו - אין אדם שמסוגל להתחמק לחלוטין מהלחץ שהתקופה הזאת מביאה איתה, ואצל חלקנו, עשויים להתעורר מצבים של לחץ, חרדה או דיכאון קיצוניים שדורשים טיפול - וחשוב שנדע שיש המון אופציות לקבל עזרה. ״הכי חשוב זה לא להישאר לבד״, הוא אומר. ״כי זה מוביל למצבים שעלולים לסכן אתכם״.

״בתקופה של החודשים האחרונים אנחנו רואים עלייה הדרגתית בפניות״, הוא מוסיף, כדי שוב להדגיש עד כמה אתם לא לבד ואין שום סיבה לשמור את המצוקה בבטן. ״אנחנו רואים החמרה אצל אנשים שיש להם הפרעות נפשיות קיימות אבל היו מאוזנים שנים, וגם אצל אנשים שלא היו להם הפרעות מעולם אנחנו רואים עלייה בדיכאון, אובדנות ואפילו מצבים של פסיכוזה״.

משאירים את הסטיגמה מאחור

למרות שד״ר קריבוי מודה שהתקדמנו הרבה בעשורים האחרונים מבחינת סטיגמות, יש לנו עוד דרך לעבור: ״למרות שאנחנו יודעים כיום כמה הפרעות נפש הן שכיחות ושאחד מכל 4-5 אנשים פנה לעזרה נפשית, קיימת עדיין סטיגמה, וזה גורם לאנשים לא לקבל את הטיפול שמגיע להם. הסטיגמה היא כלפי אחרים אבל גם כלפי עצמנו - שמשהו לא בסדר אצלנו אם אנחנו פונים לעזרה נפשית״.

גבר עצוב (צילום: Minerva Studio, Shutterstock)
״הכי גרוע זה להישאר לבד״ | צילום: Minerva Studio, Shutterstock

בדיוק בגלל זה, יצאה חברת סופר-פארם במהלך חשוב שנועד לסייע להשאיר את הסטיגמות מאחור. במסגרת המהלך, תוכלו לרכוש בכל אחד מסניפיה של סופר-פארם את "סטיגמטין", ערכה הכוללת מילים להעצמה אישית ועלון שיעזור לכם להיפטר מהסטיגמה וכולל מידע על הפרעות נפשיות, על הנזקים שהסטיגמה גורמת ועל המקום שזה פוגש אותנו בחיים. כל ההכנסות - יועברו לתרומה לעמותת הידידים של גהה. מילים יכולות להנציח את הסטיגמה, אך הן יכולות גם לנצח אותה, אם נבחר להשתמש במילים הנכונות, נעצים ונכיל באמצעותן. אם נעשה את השינוי נוכל להיפטר מהסטיגמה שגורמת סבל לכל מי שמתמודד/ת עם הפרעה נפשית.

״הכי גרוע זה להישאר לבד״, ד״ר קריבוי מדגיש. ״חשוב לשתף משפחה וחברים, זה מונע את ההידרדרות, אבל כמובן גם לפנות לעזרה מקצועית - לקופות החולים, מרפאות לבריאות הנפש, קווים חמים. יש עכשיו טיפולים נפשיים שניתנים בחינם כי ברור למערכת הבריאות שישנה מצוקה ושצריך כמה שיותר קווים פתוחים ומונגשים - טכנולוגית וכלכלית - לשוחח עם אנשים מקצוע. זה אקוטי בדיוק כמו הטיפול בקורונה״.

בחזרה למתחם>>