אוהבים לאכול המבורגר אבל הבריאות חשובה לכם? מסתבר שכל מה שאתם צריכים לעשות זה כמה שינויים קטנים, שיאפשרו לכם ליהנות מהמאכל האהוב מבלי לחוש אשמים.

 תכינו בבית

הכנה ביתית של ההמבורגר תשדרג באופן משמעותי את ערכו התזונתי. השתמשו בבשר טרי, רזה ואיכותי ותוכלו להרוויח חלבון וכמובן ברזל ו-b12. אפשר לשדרג עם תבלינים, בצל קצוץ ועשבי תיבול טריים קצוצים. כדי להרוויח זמן איכות עם הילדים – שתפו אותם בהכנה. אם בכל זאת מחליטים לקנות המבורגר מחוץ לבית, בחרו במקום שמכין את ההמבורגר ולא בכזה העושה שימוש במוצר מעובד, והעשירו את הארוחה בסלט ירקות טריים.

סלט שוק (צילום: יהודה לוי, ויקטורי)
תמיד טוב להוסיף לצד ההמבורגר ירקות טריים | צילום: יהודה לוי, ויקטורי

בחרו בלחמנייה בריאה

ותרו על הלחמנייה הסטנדרטית העשויה מקמח לבן (שמכיל כידוע עמילן בלבד, ללא סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים), ובמקום זה בחרו בלחמנייה העשויה מקמח 100% כוסמין מלא או מחיטה מלאה. על מנת לחסוך זמן, חפשו לחמניות מוכנות העשויות מדגנים מלאים בלבד. כדי לוודא שזה מה שהן אכן מכילות, חפשו את רשימת הרכיבים, ותראו שהיא קצרה ומכילה רק קמחים מלאים כבסיס, מים, שמרים ומלח.

העדיפו תוספות בריאות

התוספות המושלמות להמבורגר הן כמובן מגוון ירקות טריים כגון: חסה, בצל, עגבניות ועוד. ניתן ואף רצוי לשלב סלט טרי כתוספת. בגזרת הצ'יפס – תמיד עדיף שתכינו בעצמכם צ'יפס בטטה בתנור עם מעט שמן זית ומלח גס או במכשיר טיגון ללא שמן.

מי אמר שחייבים קטשופ?

בגזרת הרטבים - במקום הקטשופ העתיר בסוכר או מיונז שמכיל שומנים שאינם בריאים, בחרו בטחינה מלאה בהכנה ביתית, בעגבניות מרוסקות או בקטשופ שתכינו בעצמכם.

גם צמחוני הולך

אפשר להכין המבורגר צמחוני או טבעוני מעדשים שחורות או משעועית שחורה ואפילו מטופו – כל אלה הן חלופות מצוינות ובריאות, עשירות בסיבים תזונתיים ובברזל מן הצומח. מתכונים תוכלו למצוא ברשת בשפע

המבורגר (צילום: Obi Onyeador  UNSPLASH)
אוהבים צ'יפס? עדיף כאלה שעשויים מבטטה שמכינים בתנור הביתי | צילום: Obi Onyeador UNSPLASH

לצד כל הטיפים, חשוב לזכור שאכילה מרובה בשל מזון מהיר, בעיקר כזה עתיר במלח, סוכר ובשומן רוויי – אינה מומלצת. זה בסדר גמור לאכול המבורגר מידי פעם, וודאי כאשר מקפידים על הכללים שצוינו, אבל חשוב שמרבית התזונה תתבסס על מזונות אחרים שמכילים את כל אבות המזון: ירקות, דגנים מלאים ומוצרי חלב ודגים במידה.

הכותבת היא אורית הלר, דיאטנית קלינית, מחוז שפלה במכבי שירותי בריאות