כל מי שניסה להביא ילד לעולם יודע כמה ציפייה, התרגשות ותקווה מעורבים בכך – וכמה גדולה האכזבה כשהניסיונות עולים בתוהו. לרוב האישה נקראת לדגל לטיפולים, הורמונים ושינויים באורח החיים, אבל היום נתמקד דווקא בדרכים לשיפור הפוריות אצל הגברים.

בשנים האחרונות מתקבלים דיווחים על ירידה מתמדת באיכות הזרע ובפוריות של הגברים ברחבי העולם כולו, והמחקרים מתרבים בהתאם. לפני כחודש פורסם מחקר רציני ומקיף שנערך במכון הלאומי להתפתחות האדם בארה"ב, בנושא הגורמים לליקויי פוריות. המחקר עקב במשך ארבע שנים אחרי 501 זוגות שמנסים להרות. אחד הממצאים הבולטים היה שגברים, יותר מנשים, סבלו מליקויי פוריות בעקבות חשיפה לרעלים כימיקליים בסביבת המחייה שלהם. ההבדל ניכר עוד יותר במקרים של חשיפה לפתלטים – תרכובות כימיקליות שמשמשות בעיקר כתוספים למוצרי פלסטיק (כדי להפוך אותם לגמישים יותר) ובקרמים (כדי להפוך אותם לחלקים יותר).

הדמייה של הזרע חודר לביצית (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
תודו בזה, הזרעים של היום הם לא מה שהם היו | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

לנשים שמרבות להשתמש בקרמים היו רמות גבוהות יותר של פתלטים בגוף, אבל רק אצל הגברים נמצאה קורלציה בין רמת הפתלטים למידת הפוריות. ההשערה היא שמכיוון שכמות ההורמונים האנדרוגיניים אצל נשים קטנה יותר, ההשפעה על מערכת הרבייה קטנה יותר.

עוד באוכל טוב:

הפתלטים ואנחנו

הפתלטים שייכים לקבוצת רכיבים תעשייתיים הידועים בכך שהם משבשים את המערכת האנדוקרינית, שאחראית על ייצור ההורמונים בגוף, ושמם כבר נקשר בבעיות בריאות רבות לרבות מומים מולדים, סרטן וסוכרת. מחקרים על מכרסמים וחיות נוספות הראו שהפתלטים מובילים לשינוי הורמונלי, וכמויות גדולות שלהם גרמו נזק לכבד, לכליות, לריאות ולאשכים. אבל המחקרים המדאיגים ביותר נוגעים להשפעתם על מערכת הרבייה: חקירת הירידה באיכות הזרע אצל גברים וריבוי העיוותים בצורת הזרע מצביעה על כך שהחשיפה לכימיקלים היא בעלת השפעה מכרעת.

בעשרים השנים האחרונות מחקרים גורסים כי הפתלטים עלולים לשבש ולשנות את מערכת הרבייה הגברית, ואף להפריע לייצור ההורמונים האנדרוגיניים כמו טסטוסטרון, שאחראים על ההתפתחות המינית הגברית. החוקרים מאמינים שהחשיפה לפתלטים משנה את כל המערכת, מהתפתחות האשכים ועד לאיכות הזרע.

קשה לאמוד באופן מדויק את רמות החשיפה לפתלטים בקרב האוכלוסייה, אבל ניכר שהיא רחבה מאוד: אנחנו באים למגע עם החומר באריזות ומוצרים מפלסטיק, בדי טקסטיל, חומרי ניקוי, קרמים ומוצרי טיפוח, וגם דרך צינורות המים העשויים PVC וציפויים של חלק מהתרופות. בשנת 2008 ארה"ב אסרה את השימוש בחומר בייצור צעצועים, וגם אירופה בדרך לעשות זאת.

איך אנחנו יכולים להימנע ככל האפשר מהחשיפה אליו? חשוב לקרוא תוויות על מוצרים ולוודא שהרכיב לא נמצא בהם. לפעמים קשה לזהות אותו, משום שאין חובה לרשום על המוצר את כל הרכיבים, אבל הנה כמה רמזים: 1. חומרים העשויים PVC (ויניל), שהם גמישים, לרוב יכילו פתלטים, אלא אם מצוין במפורש אחרת. 2. במוצרי קוסמטיקה לא תמיד מפורטת רשימת המרכיבים. אם היא מפורטת חפשו אחר המילים: DEHP, )benzylbutil phthalate BzBPנמצא במוצרי טיפוח ומוצרי ניקיון), DBP - di n butyl phthalate (נמצא בלק לציפורניים), DEP - diethyl phthalate (נמצא בדאודורנט, בושם, שמפו, קרם גוף), DMP (בחומרים נגד יתושים ופלסטיקים).

חשוב גם להימנע ככל האפשר מאריזות פלסטיק למזון שמכילות את החומר הזה, ועל אחת כמה וכמה מחימום מזון בכלי פלסטיק. בנוסף, מוטב להשתמש במוצרי קוסמטיקה טבעיים שלא מכילים כימיקלים כאלו.

הבשורה המשמחת היא שאם נפתח מודעות ונימנע ממגע עם החומרים האלו – המצב ישתפר. החוקרים מצאו כי אצל אלו שעשו את השינוי נמדדו רמות נמוכות יותר תוך כמה ימים. החוקרים עצמם טוענים כי אורח החיים הוא בעל השפעה מכרעת בנושא. במקביל, מוטב לצרוך מזונות וצמחים שעשויים לשפר את איכות הזרע.

סלט לשיפור איכות הזרע, פאולה רוזנברג (צילום: דרור קליש)
חליטה אחת כזו ביום יכולה לעזור מאוד | צילום: דרור קליש

תזונה לשיפור איכות הזרע

- מחסור באבץ הוא אחד הגורמים המובילים לליקויי פוריות. מומלץ לצרוך מזונות עשירים באבץ, כמו זרעי דלעת וקטניות כמו שעועית ועדשים.

- עודף רדיקלים חופשיים בגוף מהווה סיבה משמעותית לחוסר פוריות. הליקופן הוא נוגד חמצון רב עוצמה המסייע לסלק את הרדיקלים האלו, וגם בעל זיקה מיטיבה למערכת המין הגברית. מחקרים שבדקו את השפעת הליקופן על גברים שפוריותם לקויה הראו תוצאות חיוביות ביותר. מזונות עשירים בליקופן: סלק, עגבנייה, כרוב סגול.

- מזונות עשירים בסלניום, כמו אגוזי ברזיל (עד שניים ליום), צדפות ופטריות, משפרים את יכולת התנועה של הזרע ומסייעים למניעת דפורמציות, כך לפי מחקרים.

- אשכוליות עשירות בוויטמין C ובנוגדי חמצון, ומשמשות במשך דורות כמזון המשפר את הפוריות.

- כוסברה מסייעת לשחרור רעלים מן הגוף, בעיקר מתכות כבדות. טוקסינים המצטברים בגוף משבשים את תפקודה של מערכת הרבייה. מומלץ לאכול צרור כוסברה טרי מדי יום בסלט, בשייק או בתבשיל.

- ומה לא? קפה, סיגריות, אלכוהול, מזון מעובד ומזונות מזוהמים בכספית כמו דגי טונה נחשבים כאלו שעלולים להפריע למאמצים לשיפור הפוריות.

צמחי מרפא לשיפור הפוריות

- שוש קירח. ידוע בשם העממי ליקריץ. פופולרי ברפואה הסינית וגם ברפואת הצמחים המערבית. מחקרים הראו שצריכתו משפרת את תנועתיות הזרע ואת איכותו.

- טריבולוס. לצמח מיוחסות סגולות של שיפור רמות הפוריות אצל גברים על ידי הגברת הפרשת הטסטוסטרון. הוא נחשב גם למשפר כושר גופני, ולכן רבים מאלו המתאמנים באופן קבוע משתמשים בו.

- שורש וויטניה (בהודית: אשווגנדה). מקורו בהודו, ושם גם נערך מחקר שמצא שיפור באיכות הזרע אצל גברים ששתו מיצוי שלו. לוויטניה מיוחסות גם יכולות לשפר את התמודדות הגוף עם סטרס, הוא נחשב נוגד אנמיה ומשפר את יכולת התפקוד של מערכות הגוף.

- ומה לא? צמח האכינצאה אינו מומלץ לגברים המנסים להפרות את בנות זוגם, שכן מחקרים מצאו כי הוא פוגע באיכות הזרע.

את כל אלה ניתן להשיג בחנות הטבע הקרובה לביתכם או אצל מטפלים מקצועיים. לליטר מים רותחים תצטרכו חצי כף שוש קירח, חצי כף פירות טריבולוס טחונים ושתי כפיות שורש וויטניה טחון (ניתן להמתיק בדבש או מייפל טבעי). ההמלצה היא לשתות חליטה כזו מדי יום – אבל תוך התייעצות עם גורם מומחה.

סלט לשיפור איכות הזרע, פאולה רוזנברג (צילום: דרור קליש)
סלט לשיפור איכות הזרע. לכל אחד מהמרכיבים פה יש כוח | צילום: דרור קליש

ומתכון: סלט מגביר פוריות

מה צריך?
1 כוס שעועית מאש מונבטת (ההנבטה נעשית על ידי השריית השעועית במים למשך לילה, סינון המים והשארת השעועית הלחה למשך יום בקערה מכוסה במגבת. רצוי להתיז מעט מים מדי פעם לשמירה על לחות. לאחר שהשעועית נובטת מומלץ לשמור את הנבטים במקרר עד 5 ימים)
1 אשכולית, מפולטת וחתוכה לקוביות
2 כפות גרעיני דלעת (טבעיים ולא קלויים)
1/4 כרוב סגול, קצוץ
2 גזרים, מגוררים דק
צרור כוסברה, קצוצה

לרוטב:
מיץ מחצי לימון סחוט
2 כפיות דבש טבעי
חצי כף שמן שומשום קלוי
חצי כף שמן זית בכבישה קרה
חצי כפית מלח ים אטלנטי
חצי כפית פלפל שחור
חצי כפית פפריקה מתוקה

אופן ההכנה:

1. מערבבים בקערה את כל מרכיבי הסלט.

2. מערבבים את מרכיבי הרוטב, מוזגים על הסלט ומגישים.

* פאולה רוזנברג היא מומחית לרפואה טבעית, מטפלת, מרצה ומנחת סדנאות להבראת אורח החיים, איזון משקל וסדנאות בישול בריא, מפתחת מתכונים ויועצת קולינרית לארגונים. מגישה את פינת הבריאות "חיים וטעים" בתכנית הבוקר של קשת בערוץ 2.

>> בשבוע שעבר מצאנו דרך להאריך את החיים