התזונה הקיצית באופן טבעי הולכת למקומות צבעוניים יותר, קרים יותר ובעיקר קלילים שעושים נעים בגוף בזמן שהטמפרטורות בחוץ מטפסות. מסתבר שבקיץ אנחנו לא רק אוכלים אחרת אלא גם הכמויות פוחתות והתיאבון יורד. למה בדיוק זה קורה ואיך תכלס זה משפיע על המשקל שלנו?

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

חוק שימור האנרגיה של התיאבון

כדי להבין למה בקיץ אנחנו אוכלים פחות חשוב קודם כל להכיר את המונח - תרמוגנזה, היכולת של בעל חיים לשמור על טמפרטורת גוף קבועה גם כשהוא נחשף לסביבה של טמפרטורה קיצונית (קור או חום). תהליך זה נועד לשמר אנרגיה על מנת לשמור על פעילות תקינה של הגוף.

כאשר טמפרטורת הסביבה עולה, כפי שקורה בקיץ, הדבר מצריך מהגוף מאמצים להתקרר ולהסתגל למצב החדש. אחת מהדרכים קשורה לתהליך העיכול שמייצר אנרגיה וחום ולכן רבים מאיתנו חשים פחות רעב בקיץ, בזמן פעילות גופנית או במהלך מחלת חום, זאת מכיוון שהגוף מנסה להצטנן. העמסה על מערכת העיכול תגרום לגוף לווסת את עצמו בצורה פחות יעילה שכן הוא יתחמם בניסיונותיו לעכל את האוכל, מה שגורם לרוב האנשים לבחור במזונות "קלילים" וצוננים יותר בקיץ ואף לאכול כמות נמוכה יותר בארוחה עצמה.

איך לבחור את האבטיח הטוב ביותר? (צילום: אילוסטרציה)
צילום: אילוסטרציה

ההשפעה של האור על התיאבון

היבט נוסף שמשפיע על תחושת הרעב הוא שעות האור הרבות במהלך הקיץ לעומת החורף. לשעות היום ישנה חשיבות גדולה בהיבט של הורמוני רעב ושובע ולהורמונים הקשורים למצב הרוח. מחקרים מצאו כי הורמוני הרעב עולים בשעות הערב ולא מן הנמנע שכאשר שעות הערב מתארכות כפי שקורה בשעון חורף נרגיש רעבים יותר.

בנוסף, סרוטונין הוא הורמון שמופרש בכמות גבוהה יותר בשעות האור וקשור למנגנוני רעב וכן להשריית מצב רוח טוב, לעומתו מלטונין הוא הורמון אשר מופרש בכמות גבוהה יותר בשעות החושך ומשרה עייפות ושינה. כיצד זה קשור לאכילה? התשובה קשורה למושג של 'דיכאון עונתי'.

בתקופות בהם ישנם פחות שעות אור, ובמיוחד במדינות הקוטב הצפוני כמו סקנדינביה ואלסקה בהן ישנן תקופות ממושכות של חשיכה ישנה עלייה בשכיחות דיכאון. במחקר שנעשה בשנות ה-90 ובחן מאפיינים ודרכי טיפול בהפרעה נמצא כי בקרב מי שסובל מדיכאון עונתי ישנו אחוז גבוה יותר של זלילה בשעות אחר הצהריים ובחירה במזונות עתירי פחמימה ועלייה במשקל. במחקר זה נעשה ניסיון לטפל בעזרת אור והממצאים הראו כי אכן לשעות האור ישנה השפעה על מצב הרוח ועל התיאבון.

הבט נוסף אליו חשוב להתייחס הוא שכאשר חם והיום ארוך יותר אנו לרוב נמצאים יותר בחוץ ופעילים יותר עד שעות הערב, מה שלא משאיר לנו הרבה זמן של רביצה ושעמום בבית שלרוב מובילים לחיפושים מיותרים במקרר.

פחות אוכל = פחות קלוריות?

האם זה שאנחנו מרגישים פחות צורך לאכול אומר שאנחנו צורכים פחות קלוריות? לא בהכרח. בתזונה המערבית הרבה מהאוכל "הקליל" עתיר בסוכר ושומן, כמו גלידות ומיצים אותם אנחנו נוהגים לצרוך בכמות גדולה בקיץ. כך שאולי נאכל פחות תבשילים חמים, מזון מטוגן ופסטות אבל אם נעלה את הצריכה של חטיפים/ גלידות/ מיצים ובירה צוננת סביר שלא נסיים את הקיץ רזים יותר.

לסיכום, אכן לקיץ יש פוטנציאל בהפחתת הרעב שלנו, אך בכל סוף קיץ מגיע הסתיו, ואז החורף כך שבכל שלב בשנה חשוב להקשיב לאותות הגוף שלנו.

עדי יערן, דיאטנית קלינית, מרפאה לבריאות הנפש קופת חולים לאומית, מחלקה לבריאות הנפש מרכז רפואי "העמק"