השהייה הממושכת בבית בעקבות מגפת הקורונה הובילה לכך שרבים מאיתנו נאלצים לבשל הרבה יותר ממה שאנחנו רגילים. אין ספק שבתקופה יוצאת הדופן הזו נוספו לנו לא מעט דאגות על הראש וביניהן - השאלה מה עוד נכין לאכול? איך אפשר לגוון אחרי כל כך הרבה ארוחות שכבר הכנו? נוסף לכך, ההסגר מוביל רבים לאכילת יתר (והסטרס מהמגפה לאכילה רגשית, שזה מאוד הגיוני בתקופה הזאת). מה שמוסיף חשש נוסף לגבי איכות התזונה שלנו. אז הנה משהו שיוכל לעזור לכם גם לגוון את הארוחות - וגם לשמור על הבריאות ועל המשקל - קישוא. הנה כמה סיבות טובות למה כדאי לכם לשלב יותר קישוא מסוג זוקיני בארוחות שלכם:

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם? 

עשיר בנוגדי חמצון

נוגדי חמצון הם חומרים כימיים שעוזרים לגוף להילחם ברדיקלים חופשיים, חומרים שאמנם נוצרים באופן טבעי בגוף, אך שהצטברות שלהם יכולה להשפיע על הדנ"א שלנו ובכך להוביל להתפתחות של מחלות מסוכנות. 

זוקיני מכיל קרטנואידים, כמו לוטאין ובטא-קרוטן, המשמשים כנוגדי חמצון יעילים במיוחד. קרטנואידים יכולים לעזור בשמירה על בריאות העיניים, הלב והעור. לפי מחקרים נראה שמרבית נוגדי החמצון מצויים בקליפה של הזוקיני. בקישואים צהובים יש כמות קצת גדולה יותר של נוגדי חמצון בהשוואה לירוקים. 

ערך תזונתי גבוה

זוקיני מכיל מגוון רחב של ויטמינים ומינרלים. זוקיני מבושל עשיר במיוחד בוויטמין A, נוגד חמצון שחשוב לראייה, לבריאות העור ואף יכול להפחית סיכון לסרטן. בזוקיני יש גם כמויות, אם כי קטנות יותר, של ברזל, סידן, אבץ וויטמיני B שונים. 

 תורם לעיכול

בזוקיני (כמו גם בקישואים מזנים אחרים) יש כמות משמעותית של מים וסיבים תזונתיים - שניהם חשובים לשמירה על מערכת עיכול בריאה. הם מפחיתים סיכוי לעצירות ולתסמונות אחרות שיכולות להופיע במעיים. יש לציין כי זוקיני מכיל סיבים תזונתיים מסיסים ולא מסיסים. 

סיבים לא מסיסים תורמים להגדלת נפח הצואה ועוזרים להנעת מזון בקלות בתוך המעי - ובכך מפחיתים סיכון לעצירות. סיבים מסיסים תורמים לחיידקים הידידותיים במעי ועוזרים להם לעכל לאט יותר את המזון, מה שיכול גם לתרום לאיזון רמת הסוכר בדם. 

זוקיני (צילום: vaivirga, shutterstock)
זוקיני בצבעי צהוב וירוק כהה מכילים המון נוגדי חמצון | צילום: vaivirga, shutterstock

עוד על נגיף הקורונה:
>> בהולנד מצאו סימן אזהרה מקדים נוסף לקורונה
>> כנראה זו הסיבה שגברים מתים יותר מקורונה
>> מחקר חדש: נגיף הקורונה מסוגל להישאר באוויר

יכול לאזן את רמת הסוכר בדם

כאמור, הסיבים התזונתיים בזוקיני עוזרים לאזן את רמת הסוכר בדם בכך שהם מאטים את תהליך העיכול ומונעים מצב של עלייה חדה ברמת הסוכר בדם. בנוסף לכך, הסיבים עשויים לתרום להגברת הרגישות לאינסולין, דבר נוסף שתורם לאיזון רמת הסוכר בדם, שיכול גם להפחית סיכון לסוכרת מסוג 2. 

יכול לתרום לירידה במשקל

לזוקיני ערך קלורי נמוך והוא מכיל לא מעט מים והרבה סיבים תזונתיים - כל אלה הופכים את הזוקיני לירק מעולה לשמירה על המשקל, כיוון שהוא מעניק תחושת שובע ממושכת, לצד ערך קלורי נמוך.  

באופן כללי, צריכה של ירקות לא-עמילניים ירוקים וצהובים, בעלי ערך תזונתי דומה לזוקיני יכולה לתרום לשמירה על המשקל. ירקות כמו ברוקולי, מלפפון, פלפל צהוב וירוק ואספרגוס. 

יכול לשפר את בריאות הלב

 מחקרים תצפיתיים שנעשו בעבר הראו קשר בין צריכה של מזונות עשירים בסיבים תזונתיים וסיכון מופחת למחלות לב. אך לא רק הסיבים בזוקיני תורמים לכך, אלא גם האשלגן והקרטנואידים יכולים לעזור להפחית לחץ דם, כולסטרול וגורמי סיכון אחרים למחלות לב. מחקרים קודמים הראו כי סוג מסוים של סיבים תזונתיים מסיסים בשם פקטין המצוי בזוקיני יכול להיות יעיל במיוחד בהפחתה של רמות הכולסטרול הרע (LDL) בגוף.

תורם לעצמות בריאות

זוקיני מכיל לוטאין וזאקסנטין, נוגדי חמצון שתורמים לבריאות העצמות. כמו גם ויטמין K ומגנזיום, שגם הם עוזרים לשמור על עצמות בריאות.