אם אתם בקטע של תזונה נכונה, ככל הנראה ששמעתם על ההייפ החדש סביב מיץ סלרי. פתאום אנשים לא מסתפקים בלהוסיף אותו למרקים ותבשילים, עכשיו כולם רוצים גם לשתות אותו. אבל האם התענוג באמת שווה את זה? זה מה שיש למומחים להגיד. 

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

בעל רכיב אנטי דלקתי

הבסיס לכל ההייפ סביב מיץ סלרי הוא לוטולין (Luteolin), תרכובת המצויה בסלרי, שניתן למצוא אותה גם בגזרים, פלפלים, שמן זית, נענע ורוזמרין. ללוטולין מיוחסים יתרונות בריאותיים שונים, במיוחד בשמירה על בריאות המעיים. מחקר שנעשה בשנת 2015 מצא כי לוטולין מונע היווצרות של דלקות במעיים של עכברי מעבדה, בייחוד בתאים שמקיפים את המעי.

סקירה שפורסמה לפני שלוש שנים מצאה כי לוטולין מעודד פעילות אנטי-אוקסידנטית, אנטי-דלקתית, אנטי-מיקרוביאלית ונוגדת סרטן. עם זאת, חשוב לציין שאף אחד מהמחקרים הללו לא בדק עד כמה צריכה יומית של מיץ סלרי משפיעה על רמת הלוטולין בגוף. כולם בדקו את השפעתו בצורתו הטהורה ובמינון גבוה. ואילו בסלרי כמות הלוטונין נמוכה יותר ואין הוכחה מדעית לכך שמדובר בכמות מספקת כדי שתוכלו ליהנות מהיתרונות הבריאותיים הללו.

סלרי (צילום:  ArtCookStudio, shutterstock)
הכי טוב לאכול אותו | צילום: ArtCookStudio, shutterstock

מכיל PQQ

תרכובת נוספת שהפכה את הסלרי לטרנד הבריאותי של הרגע היא pyrroloquinoline quinone – או בקיצור PQQ. מדובר בתרכובת שאנחנו יכולים להשיג רק דרך התזונה שלנו. היא מצויה בסלרי, אך בכמויות קטנות יותר בהשוואה למזונות אחרים כמו פולי סויה, תפוחי אדמה, פטרוזיליה, כרוב וגזר, כך לפי מחקר שנעשה בשנת 1995. מחקר משנת 2013 מצא ש-PQQ טוב בהפחתת דלקות בבני אדם. מחקרים אחרים הראו ש-PQQ תורם לבריאות המעיים אצל חזירים, אך מדובר במחקרים שהם אינם חד משמעיים, וכמו בסעיף הקודם, הכמות שנבדקה היא לא בהכרח כמות ה-PQQ המצויה בסלרי.

עוד ב-mako בריאות:
>> בעלי עיניים חומות? יש לנו חדשות רעות בשבילכם 
>> חוק ה-50 אחוז עזר לג'ן להשיל 30 ק"ג
>> הסיבה שאסור להשתין בכריעה בשירותים 

יש לו ערכים תזונתיים – כמו ירקות רבים ואחרים

סלרי לא רק דל קלוריות, הוא גם מקור מעולה לסיבים תזונתיים, חומצה פולית, ויטמין K, אשלגן ונוגדי חמצון. אולם, כשמדובר בוויטמין K, ירקות אחרים עדיפים על סלרי: קייל, תרד, כרוב ניצנים, אספרגוס, חסה וברוקולי – כולם מכילים יותר ויטמין K מסלרי. למעשה, אם בא לכם להוסיף ויטמין K למיץ שלכם, פטרוזיליה עדיפה.

הסיבים התזונתיים נזרקים החוצה

אז נכון שלסלרי ערכים תזונתיים גבוהים, אך אנחנו עלולים לאבד חלק מהם כשאנחנו מחליטים לשתות אותו ולא לאכול אותו בשלמותו. לפי אתר המרכז הרפואי מאיו קליניק, אם אתם בוחרים לשתות פירות וירקות במיץ, אתם נפרדים מהסיבים התזונתיים שלהם – והם הסיבה העיקרית שירקות ופירות נחשבים טובים למערכת העיכול ולמעיים בפרט. סיבים הם ה"דלק" של חיידקים המעיים שלנו וכשאנחנו שותים סלרי במיץ, הסיבים התזונתיים הולכים לפח, במקום לקיבה שלנו.

בשורה התחתונה: אם אתם רוצים ליהנות מהיתרונות הבריאותיים של הסלרי, תמיד העדיפו לאכול אותו בשלמותו ולא לשתות אותו.