1. כרוב ניצנים וברוקולי

גם כרוב וגם ברוקולי, מכילים חומר שהינו מרכיב תלת סוכרי בשם רפינוז. אגב, החומר נמצא גם בקטניות למשל, שידועות כגורמות לגזים ללא השריה והנבטה. זהו חומר שהגוף שלנו לא יודע לעכל היטב, ולכן באכילת שני המזונות האלו, נוצר תהליך של תסיסה במעי הגס ואנו מרגישים זאת כגזים ונפיחות בטנית.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

2. תירס – עלול לגרום לבעיות בעיכול וכאבי בטן

תירס הוא נושא עצום בפני עצמו מכמה בחינות. הראשונה: זהו אמנם דגן (ולא ירק!) שהוא פחמימה, ופחמימות תמיד יהיו יותר דומיננטיות בפעולת העיכול מאשר כל ירק אחר שאינו פחמימתי (בטטה היא גם פחמימה למשל). שנית, בחוסר יודעין, המון ממוצרי המדף שלנו מכילים תירס על כל צורותיו (שמן תירס/ קורנפלס/ חטיפים, מאפים ועוד) ובצורה זו נוצר מצב שהגוף שלנו בשגרת חייו הרגילה חווה את הירק עצמו של התירס, בשלל מצבי הצבירה שלו, כאיזשהו סוג של אלרגן, שבא להתווסף לכל שאר מרכיבי התירס שבאוכל שלנו. ולכן, לעיתים אכילת תירס יכולה להופיע ככאבי בטן ב"צריכת יתר".

3. פלפל ותפו"ד

גם פלפל וגם תפוחי אדמה מכילים חומר הקרוי סולנין, זהו למעשה רעל שנמצא בחלק מהירקות הסולניים ותפקידו להגן על הירק מפני מזיקים. הסולנין "נכנס לפעילות" בחשיפה לשמש, לכן שומרים תפוחי אדמה במקום חשוך. זהו רעל שבא לידי ביטוי בצבע ירוק, כמו שאכן קורה לעיתים בתפוחי אדמה. באופן כללי, הגוף שלנו לא ערוך לאכילת מזונות מכילי סולנין, אך אם מדבור ברמה מזערית ושהירק טרי במיוחד, אין כל נזק. לאנשים הסובלים מדלקת מפרקים, עדיף בכלל להימנע מירקות סולניים, ביניהם תפו"א ופלפל.

בנוסף, הערך התזונתי של ירק מבושל תמיד יהיה נמוך יותר מירק טרי. היות ותפו"א מראש לא עשיר בערכים (כמו תרד למשל), ותוסיפו לכך שהוא פחמימה שעוברת בישול ואפילו ארוך (לא ניתן לחלוט תפו"א) וקיבלתם חומר גלם שדי בקלות ניתן לחיות בלעדיו.

4. מלפפון חמוץ - תכולת מלח מאוד גבוהה

מלפפון חמוץ, כמו כל מזון משומר אחר, מעבר לכך שהוא רחוק מלהיות טרי ומהמצב בו הוא נקטף, מדובר במזון שמאוחסן בקופסת שימורים מתכתית עם תאריך תפוגה של לעיתים שנים קדימה, שכל מה שנשמר בתוכה יספוג חומר משמר שנכנס לתוך אותו מזון. מעבר לכך, על מנת לשמר את המלפפון הטרי ולנטרל את טעם הלוואי של השימור, הוא מכיל כמויות מלח מוגזמות החסרות בכל ערך תזונתי (מלח שולחן הוא גם כך חומר הטעמה בלבד ללא אף אפקט בריאותי). ואחרי כל זה, המלפפון נותר חסר כל ערך תזונתי.

 

5. אפונה - מכילה הרבה סוכרים פשוטים

אפונה היא פחמימה (וזה מה שהרבה אנשים לא יודעים) וכמו כל פחמימה היא מכילה סוכר, בדיוק כמו קטניות אחרות: סויה, חומוס ועוד. האפונה באופן ספציפי דווקא מסייעת לשמירה על רמת סוכר תקינה בגוף, מפני שהיא מכילה רמות חלבון וסיבים תזונתיים גבוהות, והסיבים מסייעים למצב ספיגה איטי יותר של סוכר בדם. אין כל בעייתיות עם סוכר פשוט כמו זה שנמצא בפירות למשל, זהו סוכר בריא ומומלץ. אבל הנושא מתחיל להיות בעייתי כאשר התזונה המערבית עשירה במזון מעובד שמכיל סוכר נוסף, ואז כל סוכר ואף פשוט למערכת, יכול לסייע להתפתחות סוכרת במהלך השנים, ובייחוד בעייתי לאלה שכבר סובלים מהמחלה.

6. עלים ירוקים - סופגים יותר חומרי הדברה

עלים ירוקים סופגים יותר חומרי הדברה משאר הירקות. ובכל מקרה, זו לא סיבה לא לאכול אותם במידה, מכולם אני ממליצה לכם על התרד -"מלך העלים הירוקים". מבחינות מסוימות הוא אפילו עדיף על פני הקייל, שהוא הכוכב העולה בגזרת הירוקים החדשים של השנים האחרונות. התרד עשיר יותר בסיבים תזונתיים, רמת ברזל גבוהה יותר ודל יותר בקלוריות. צריכת עלי תרד באופן יומיומי בצורת שייק/ מיץ/ סלט או כל צורה טרייה אחרת, מסייעת לניקוי הגוף מרעלים, החלמה מאנמיה, גמילה מקפאין ושמירת על רמת אנרגיות גבוהה.

7. חציל – סופח שמן בבישול

החציל, לאור מבנהו הספוגי והמחורר, חשוף יותר לספיגת מוגברת של שמן. אך למעשה, כל מזון שיעבור תהליך של קלייה, בישול או טיגון, מוצף ברמה גבוהה מדי של שומן ממה שראוי שהמזון שלנו יכיל. כיום, ניתן להפחית משמעותית את רמת השמן במזון ע"י אכילה של יותר מזונות טריים וקרים (Raw Food), או לחילופין, ייבוש ו/או אפייה. גם אם כבר קליתם חומר גלם במחבת או סיר, נסו להחליף את מרבית כמות השמן במים ולצלות ע"י אדים, בסיר או מחבת מכוסים. הטעם יישמר. 

* סיון נועם שדה, מייסדת נועם השדה, פתרונות לאורח חיים בריא