שוקלים להפחית או להפסיק לחלוטין את צריכת בשר האדום - אבל לא בטוחים אם באמת כדאי? חוששים שזה ישפיע לרעה על גופכם? ובכן, בדיוק בשביל כל המתלבטים, אספנו את כל הדברים המשמעותיים שקורים בגוף כשמפסיקים לצרוך בשר אדום. וכן, יש לא מעט יתרונות. 

  >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

ירידה במשקל

לבשר אדום ערך קלורי גבוה, כך שאם אתם נוהגים לאכול הרבה ממנו, כשתפסיקו לאכול (או תפחיתו בצריכה), רוב הסיכויים שתראו גם ירידה במשקל. עם זאת, חשוב להדגיש כי ירידה במשקל תלויה בגורמים רבים, כך שהפסקת צריכת בשר אדום לא בהכרח מבטיחה שתראו מספר נמוך יותר על המשקל. ממחקרים שנעשו בשנים האחרונות עולה כי אנשים שצורכים תזונה צמחונית ירדו יותר במשקל, בהשוואה לאנשים לא-צמחונים. בנוסף לכך, נמצא כי טבעונים הורידו יותר במשקל בהשוואה לצמחונים שצורכים ביצים ומוצרי חלב. 

שיפור במערכת העיכול

אוכלוסיית החיידקים במעיים היא משמעותית למערכת עיכול בריאה, כמו גם למערכת חיסונית חזקה ולמניעת מחלות כרוניות שונות. צריכת בשר אדום יכולה להשפיע לרעה על אוכלוסיית חיידקים זו, כיוון שהיא גורמת לחיידקים לייצר TMAO, תרכובת כימית שעלולה להוביל לעלייה בכולסטרול ולפיכך גם לעלייה בסיכון למחלות לב וכלי דם. מחקרים הראו כי אכן אנשים שצורכים תזונה צמחונית מייצרים פחות TMAO. אבל ברגע שתפסיקו לצרוך בשר אדום, השינוי החיובי על חיידקי המעיים יקרה במהירות - והם יפסיקו לייצר TMAO תוך ימים ספורים בלבד. 

משקל (צילום: Monthira, shutterstock)
ייתכן שתחוו ירידה במשקל | צילום: Monthira, shutterstock

פחות נפיחות

צריכת בשר אדום לא רק מכבידה על חיידקי המעיים שלכם, אלא גם על כל מערכת העיכול. לגוף שלנו לוקח לא מעט זמן לעכל בשר, בהשוואה למזונות אחרים. כל זה עלול להוביל לכאבי בטן, גזים ועצירות. ממחקר שפורסם ב-2015 עלה כי אכן צמחונים חווים פחות נפיחות בהשוואה לאוכלי בשר.

סיכון מופחת לסרטן

בשנת 2015 ארגון הבריאות העולמי (WHO) עשה צעד משמעותי והגדיר את הבשר האדום כקרצינוגן (גורם מסרטן), כלומר צריכת בשר אדום עלולה לגרום לסרטן. הצהרה זו הגיעה לאחר שנבחנו מחקרים רבים שנעשו ב-20 השנים האחרונות על בשר אדום והשפעתו על הבריאות. לפי ארגון הבריאות העולמי, בשר עולמי מוגדר כגורם מסרטן ואילו בשר אדום כגורם שהוא ככל הנראה מסרטן. אז גם אם אתם מתקשים להפחית בצריכת הבשר, אתם יכולים לכל הפחות להפסיק לצרוך בשר מעובד כמו נקניקיות, נקניקים מעושנים ובשר משומר. 

שיפור מראה העור

אנחנו כבר יודעים שמראה העור שלנו מושפע מגורמים שונים, ביניהם התזונה שלנו. ומה נחשב למזון שמשפר את העור שלנו? ניחשתם נכון, ירקות ופירות. במיוחד אילו שעשירים בוויטמיני A, C, E. בשר אדום לרוב מכיל שומן רווי וכולסטרול, מה שיכול לתרום לדלקתיות בגוף - שיכולה להוביל להופעת אקנה, כמו גם לירידה בייצור הקולגן, חלבון שחיוני למראה עור בריא. 

אישה מסתכלת במראה (צילום:  Pressmaster, shutterstock)
ישפר גם את מראה העור | צילום: Pressmaster, shutterstock

עוד ב-mako בריאות:
>> ההרגל המגונה שהפך למסוכן יותר בזמן הקורונה
>> התחסנה והניקה במקביל – ועוררה סערה
>> 4 מזונות מאסט לתוחלת חיים ארוכה

איזון רמת הכולסטרול

כאמור, כשמפחיתים לצרוך בשר אדום, אתם מפחיתים גם שומן רווי - שנמצא קשור לרמות גבוהות של כולסטרול רע (LDL). כולסטרול גבוה יכול להוביל לבעיות רפואיות מסכנות חיים, כמו טרשת עורקים, מחלת לב כלילית, התקף לב ושבץ. לכן לאנשים שסובלים מכולסטרול גבוה ממליצים קודם כל להפחית בצריכת בשר אדום. 

סיכון נמוך לאלצהיימר

מחקרים מראים כי ייתכן שקיים קשר בין צריכת בשר לאלצהיימר. ממחקר שפורסם בכתב העת British Medical Journal עולה כי הצטברות עודף ברזל (שבשר אדום עשיר בו) במוח יכולה להיות טריגר להתפתחות של אלצהיימר. אז אם אתם רוצים להפחית את הסיכון לאלצהיימר, כדאי להפחית בצריכת בשר אדום. 

הדמיית מוח (צילום: Life science of anatomy, Shutterstock)
יכול למנוע התדרדרות קוגניטיבית ואלצהיימר | צילום: Life science of anatomy, Shutterstock

בוסט אנרגטי

אם תחליפו בשר אדום במזון בריא יותר, כמו שומן ממקור צמחי, דגנים מלאים, פירות, ירקות וחלבון רזה - תראו שרמות האנרגיה שלכם יעלו משמעותית. 

סלט בריא (צילום:  Megan Betteridge, shutterstock)
יותר ירקות ופירות - פחות בשר | צילום: Megan Betteridge, shutterstock

תוחלת חיים גבוהה יותר

מובן שכל היתרונות שצוינו עד כה כבר יכולים לתרום לתוחלת חיים גבוהה יותר, אך יש עוד הוכחות לכך. ממחקר שפורסם לפני כמה שנים על ידי מדענים מאוניברסיטת הרווארד, נמצא כי אנשים שצורכים בשר לא מעובד נמצאים בסיכון גבוה יותר ב-13 אחוז למוות מוקדם ואילו אנשים שצורכים בשר מעובד מעלים את הסיכון למוות מוקדם ב-20 אחוזים. 

חוסרים תזונתיים

יש לא מעט מקורות צמחיים איכותיים לחלבון, אבל ייתכן שכן תסבלו ממחסור ב-B12, בברזל ובמגנזיום. לכן חשוב לבצע בדיקות דם שגרתיות, במיוחד אחרי שעוברים לתזונה צמחונית. אם אכן אתם סובלים מחוסרים, כדאי להיוועץ ברופא ובמידת הצורך ניתן לקחת תוספים.