כולם מדברים על אורח חיים בריא, אבל איך הופכים את המילים המבטיחות האלה למשהו פרקטי שבאמת אפשר ליישם בפועל? הטיפים הבאים יעזרו לכם לנהל משק ביתי באופן בריא ומזין יותר. הכל, כמובן, מתחיל במטבח. בעצם, סליחה, זה מתחיל קודם כל – ברצון טוב לעשות שינוי.

רכיבים תזונתיים בריאותיים: כשיש בבית רכיבים מזינים קל יותר להכין ארוחה בריאה. כך למשל, כשאתם מבשלים קציצות או אופים אותן תוכלו להמיר את הקמח או את פירורי הלחם בקמח כוסמין או שיפון. כך גם בפשטידות , מאפים ועוד. כך תוכלו להוסיף לתפריט הרבה סיבים תזונתיים המעניקים תחושת שובע ומסייעים לשמירה על משקל תקין, מסייעים לפעילות מעיים תקינה ועוד, וכן וויטמינים מקבוצת B החשובים לתפקוד מערכת העצבים והעיכול, לשמירת מתח שרירים ועוד .

פחות מלח: תוכלו להפחית את כמויות המלח בבישול ולהרגיל גם את הילדים לצריכה מופחתת שלו. כדאי גם להפחית בצריכת אבקות מרק מרק וחטיפים מלוחים למיניהם. חטיפים אלו מכילים גם שומנים שעברו טיגון ועיבוד והם כלל אינם מומלצים.

חותך ירקות  (צילום:  Zhanna Fashayan, shutterstock)
ירקות ופירות זמינים לאכילה ימנעו זלילות מיותרות | צילום: Zhanna Fashayan, shutterstock

פחות טיגון יותר בישול: נסו לבחור בצורות בישול פחות מזיקות, כמו למשל לאפות קציצות במקום לטגן אותן, או לטגן במעט שמן קנולה או זית בטיגון קצר. השמן העמוק שיוצר את השיזוף של המאכלים המטוגנים, עלול להזיק לבריאות , משום שבד"כ הוא נשרף ומוביל לחמצון ויצירה של רדיקלים חופשיים. אפייה בחום של עד 180 מעלות מומלצת פי כמה.  

שמרו על מזווה בריא: חשוב לאכסן במזווה מוצרים זמינים ונגישים שיוכלו לשמש אתכם בכל עת, כמו למשל אגוזים ושקדים לא קלויים, או קטניות מכל הסוגים (עדשים, מאש, אפונה יבשה, גרגרי חומוס וכו'). את בקבוקי השמן עדיף לרכוש בכבישה קרה ובזכוכית כהה, מה שמאפשר לשמור על ערכם התזונתי. במקום פסטות למיניהן כדאי לבחור בפחמימות מורכבות כגון: קינואה, בורגול, כוסמת, חיטה, גריסים – כל אלה מסייעות בהפחתת ערכי כולסטרול גבוהים ובמניעת היווצרות טרשת עורקים ומחלות לב.

שולחן אוכל בריא: נסו להניח בקביעות על השולחן מגש עם פירות העונה, ולעטר באגוזים ושקדים או לחלופין מגש ירקות בשלל צבעים. כך תספקו לכל בני הבית נשנוש בריא וזמין. הרגל זה יביא לצריכה מוגברת של ירקות ופירות ולתוספת של ויטמינים, מינרליים וסיבים תזונתיים רבים אשר מסייעים כמובן לשמירה על בריאות הגוף.

מזווה טבעוני (צילום: Sentelia, shutterstock)
תמיד כדאי להחזיק קטניות במזווה | צילום: Sentelia, shutterstock

גם המקרר בריא: החורף כבר בפתח. תוכלו להכין מרקים סמיכים עם ירקות, גריסים, או קטניות; שאותם תוכלו לחלק למנות ולהקפיא. בבוקר לפני שאתם יוצאים לעבודה, הוציאו אותם ממנו, וקחו אתכם לעבודה. תוכלו לחמם במיקרו ולהרוויח מנת צוהריים מזינה. השתדלו למלא את המקרר במאכלים בריאים כגון: יוגורט, גבינות למיניהן, ביצים קשות, אבוקדו, סלט טונה ועוד.

 

לסיכום: זכרו שכל דבר הוא עניין של הרגל. מודעות לבחירה נכונה של מוצרים ולקיום מטבח בריא יותר, תאפשר לכם לתכנן היטב את התפריט השבועי ולשמור על בריאותם של בני המשפחה.

 

הכותבת היא ד"ר רלי אבל, דיאטנית בכירה של הכללית במחוז מרכז