חומרים מסרטנים יכולים להיכנס לנו לגוף במגוון דרכים החל משאיפה של טבק ואסבסט ועד מאכלים שעלולים לתרום להתפתחות של סרטן. הגוף מייצר מדי יום רדיקלים חופשיים כתוצר לוואי של תהליכים תאיים שונים, אשר פוגעים ב-DNA וגורמים נזק לתאים. צריכה של אוכל מעובד ולא בריא מזרזת את היווצרותם של התהליכים ואת גדילתם של תאים סרטניים חלילה.
ישנם מזונות שיכולים לנטרל את ההשפעה של רדיקלים חופשיים על ה-DNA שלנו, מזונות אלו מכילים נוגדי חמצון שקיימים בפירות וירקות טריים רבים. ההערכות הן שניתן למנוע מחצית מכל סוגי הסרטן ומקרי המוות על ידי אכילת תזונה נכונה, כאשר ברוב המקרים הכמות היא שעושה את הרעל. אפשר לחטוא מידי פעם במזון לא בריא אבל צריכה קבועה של מאכלים מזיקים צריכה להוות סיבה לדאגה. 5 הרגלי תזונה שכולנו חוטאים בהם וחשוב להיות מודעים אליהם:
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
מזון מעובד במיוחד
מחקר שעקב אחרי מעל 100,000 משתתפים זיהה סיכון מוגבר לסרטן באכילה של מוצרי מזון מעובדים במיוחד. עלייה של 10% בשיעור המזון האולטרה-מעובד בתזונה, הייתה קשורה לעלייה משמעותית של יותר מ-10% בסיכון לסרטן השד.
המחקר התמקד בקבוצת NOVA "מזונות אולטרה מעובדים". קבוצה זו כוללת:
- לחמים ולחמניות ארוזים בייצור המוני
- חטיפים ארוזים מתוקים או מלוחים
- ממתקים וקינוחים מתועשים
- משקאות מוגזים וממותקים
- מוצרי בשר משוחזרים בתוספת חומרים משמרים
- ארוחות מוכנות קפואות
בין המזונות שנחשבו "מעובדים במידה", ולא נמצא שהם העלו את הסיכון לחלות בסרטן:
- ירקות משומרים
- פירות יבשים מסוכרים
- קטניות קפואות ומשומרות
- אורז, פסטה וביצים
- בשר ודגים משומרים במלח
- גבינות ללא עמילן מעובד
- לחם טרי שאינו ארוז
המזונות האלה יכולים להפחית את הסיכון לסרטן השד
בשר אדום ומעובד
התכונות המסרטנות של בשר בכלל ובשר אדום בפרט, מתגברות במיוחד כאשר הוא מעובד. מוצרי בשר מעובד כמו נקניקיות, נקניקים והמבורגרים מכילים כימיקלים וכמויות גבוהות במיוחד של נתרן. בשנת 2015, ארגון הבריאות העולמי סיווג רשמית בשר מעובד כ"מסרטן לבני אדם". בסקירה שפורסמה בשנת 2017 מצאו המחברים כי על כל מנת 3.5 חתיכות של בשר אדום ומעובד ביום, הסיכון לסרטן המעי הגס עלה ב-12%. מחקר נוסף משנת 2018, הצביע על כך שצריכת בשר מעובד עשויה גם להגביר את הסיכון לסרטן השד.
אוכל שרוף
צ'יפס או טוסט שרופים במיוחד עלולים להגביר את הסיכון לסרטן. ארגון הבריאות הבריטי הזהיר לפני כמה שנים מפני חימום, אפייה או טיגון יתר של מאכלים על בסיס דגנים ועמילן – לחמים, תפוחי אדמה, ירקות שורש ואפילו קפה. חימום וצריבה גבוהה מייצרים כמויות גבוהות של הכימיקל המסוכן אקרילאמיד.
במחקר שנעשה נמצא כי פרוסת טוסט לא שחומה כללה כ-9 מיקרוגרמים של אקרילאמיד, אך כאשר פרוסות הטוסט היו שחומות במיוחד, נמצאו 167 מיקרוגרמים של אקרילאמיד לק"ג. בדיקה זהה שנעשתה בצ'יפס גילתה מספרים מטרידים הרבה יותר, המדענים מצאו 1,052 מיקרוגרמים של אקרילאמיד לכל ק"ג צ'יפס.
צריכה מוגברת של גבינות ומוצרי חלב
מחקר משנת 2017 מטעם המכון הלאומי לסרטן בארה"ב, זיהה קשר בין צריכת גבינה לעלייה בסבירות לסרטן השד. עלייה של 53% בהסתברות לפתח סרטן, נמצאה אצל הנשים שאכלו הכי הרבה גבינות, במיוחד גבינות אמריקאיות, צ'דר ושמנת.
מחקרים הראו שתזונה עשירה בסידן יכולה לתרום לסיכון מוגבר לסרטן הערמונית, אך הנתונים אינם עקביים. במחקר הבריאות של רופאי הרווארד, 20,885 רופאים שצרכו 2.5 מנות חלב ביום ראו עלייה של 34% בסרטן הערמונית. מחקר חוזר של 47,781 רופאים הראה סיכון גבוה עוד יותר. יש גם עדויות לכך שמוצרי חלב מעורבים בסיכון מוגבר לסרטן השחלות.
אלכוהול
שתייה של שלושה עד ארבעה משקאות בשבוע נקשרה לסיכון מוגבר להישנות סרטן השד אצל נשים שאובחנו עם סרטן בשלב מוקדם. בהשוואה לנשים שאינן שותות כלל, לנשים ששותות שלושה משקאות אלכוהוליים בשבוע יש סיכון גבוה ב-15% לסרטן השד. מומחים מעריכים כי הסיכון לסרטן השד עולה ב-10% נוספים עבור כל משקה נוסף שנשים שותות באופן קבוע מדי יום.