"די נמאס לי, אוף, אני לא יכולה כבר", כך פתחה חברה את הדייט השגרתי שלנו. בעודה מתאפרת מול מראה ששלפה מהתיק, המשיכה לייבב: "אני כבר לא יכולה להסתכל על עצמי בלי הבוטוקס", "נמאס לי. בא לי להפסיק להניק".

התגובה המיידית שלי לתלונות, שבעיני לא בדיוק שיקפו את המציאות שהשתקפה באותה מראת הכיס, הייתה נחרצת - "שלא תעזי!", הפצרתי בה. תמיד הייתי חסידה של המסלול הטבעי, זה כולל למשל הנקה עד גיל מאוחר וגם – אצלי לפחות אין מקום לבוטוקס בפנים. אם כי, עם יד על הלב - לעצמי אני תמיד אומרת אף פעם אל תגידי אף פעם.

בכל מקרה, השיחה המרתקת הזאת הובילה אותי לשלוף את הסיר ולהתחיל לארגן לאותה חברה נזקקת מרק עצמות לתפארת שיספק לה את כל הקולגן שאמור להילחם בנזקי הזמן על הפנים. המרק הזה, אגב, הפך לאחרונה לאחד הטרנדים הלוהטים. 

בשנים האחרונות הפך הקולגן לשם נרדף לעור צעיר ולחיוניות. זהו למעשה החלבון השכיח ביותר בגופנו המשמש אבן בניין מרכזית. הוא זה שמעניק לעור את הגמישות והמוצקות שלו, מחזק את הציפורניים והשיער, ומבטיח את השלמות והתפקוד של רקמות החיבור, כולל גידים, רצועות וסחוס. ככל שאנו מתבגרים, ייצור הקולגן שלנו הולך ומתמעט, מה שמוביל, ניחשתם נכון - לקמטים ולעור נפול.

הדרך להשיג קולגן מהטבע: מרק ציר עצמות

המרק המדובר עמוס בחלבון, והוא לא רק כלי נשק יעיל לקמטים, אלא מעצמה בריאותית בפני עצמה. הוא מכיל רכיבים מזינים ובהם - הרכב עשיר של ויטמינים ומינרלים כמו אבץ, סלניום ומגנזיום, חומצות אמינו ותרכובות אחרות שתומכות בבריאות המפרקים, העיכול וגם מסייעות בניקוי רעלים ושומרות על מערכת החיסון.

מחקר שכותרתו "מרק עוף מעכב כימוטקסיס נויטרופילים במבחנה", הוכיח כי מרק עוף מפחית דלקתיות. המנגנון שבאמצעותו מרק העוף עושה זאת פועל באופן דומה גם בהקשר מרקי ציר עצמות, בייחוד כאלה העשויים מעצמות עוף. בתרבויות רבות ברחבי העולם בייחוד במסורות הסינית העתיקה ובאיורוודה, מרק עצמות הוא מרכיב יסוד הנערץ בשל סגולות הריפוי שלו.

View this post on Instagram

A post shared by Eynav Burshtein (@eynavburshtein)

 

מתכון: מרק ציר עצמות

המצרכים:

2 ק"ג של עצמות מעורבות (עצמות בקר, עוף או דגים)

2 כפות חומץ תפוחים (עוזר לחלץ מינרלים מהעצמות)

1 בצל גדול חתוך לרבעים

2 גזרים קצוצים גס (אין צורך לקלף)

2 גבעולי סלרי, קצוצים גס

1 עלה דפנה

כמה גרגירי פלפל אנגלי

מים לכיסוי (בערך 12 כוסות)

מלח לפי הטעם (להוסיף לאחר הבישול)

ההכנה:

שלב אופציונלי: אם משתמשים בעצמות בקר, לתוספת טעם, ניתן לצלות אותן תחילה ב-200 מעלות צלזיוס במשך כ-30 דקות.

מתחילים: מניחים את העצמות בסיר גדול או בסיר לבישול איטי (מומלץ יותר). מוסיפים את הרכיבים, ומכסים במים.

מביאים את התערובת לרתיחה על אש בינונית, ואז מנמיכים.

נותנים למרק להתבשל:

עצמות עוף:  כ- 24 שעות.

עצמות בקר: 24 עד 48 שעות.

עצמות דגים: בסביבות 8 שעות.

אם אתם לא מעוניינים להשאיר את הסיר ללילה ניתן להסיר, לכסות היטב ולהמשיך בבוקר.

במהלך השעות הראשונות של הרתיחה, כדאי להסיר קצף.

לאחר הבישול מסירים את הסיר מהאש ונותנים לו להתקרר מעט. מסננים את המרק דרך מסננת דקה או בד גבינה כדי להסיר מוצקים.

לקבלת מרק פחות שומני, מקררים אותו עד שהשומן מתמצק על פני השטח, ואז מסירים את שכבת השומן.

אחסון: שומרים את המרק במקרר עד 5 ימים, או מקפיאים אותו במנות קטנות יותר.

ניתן לצרוך את מרק העצמות כמו שהוא, להשתמש בו כבסיס למרקים ותבשילים, או להוסיף למנות אחרות לתוספת טעם וערכים תזונתיים.

אופציה טבעונית

כמי שלא נוגעת בבשר כמעט 15 שנה, החיפוש אחר פתרון קולגן טבעוני היה הכרחי. ולשמחתי, גיליתי מרק טבעוני נפלא שמספק שלל יתרונות הקולגן מבלי להתפשר על הבחירות האתיות שלי.

אף שצמחים אינם מכילים קולגן, רבים מהם עשירים בחומרי הזנה החיוניים לסינתזת הקולגן בגוף. המתכון הבא הוא בסיס נהדר, עשיר בוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון החיוניים לייצור הקולגן ולבריאות העור.

המצרכים:

2 ¾ ליטר מים

1 כף שמן קוקוס, או שמן זית כתית מעולה

1 בצל אדום, חתוך לרבעים

1 ראש שום, מרוסק

1 פלפל צ'ילי קצוץ גס (אופציונלי)

1 חתיכת ג'ינג'ר קצוצה גס בגודל אגודל

1 כוס ירוקים מעורבים או רק סוג אחד (קייל/תרד/מנגולד)

3-4 כוסות מעורבות ירקות קצוצים יחד עם הקליפות - אני השתמשתי בקליפות גזר, כרוב אדום, פטריות טריות, כרישה וסלרי

½ כוס פטריות שיטאקי מיובשות

30 גרם אצות וואקמה מיובשות

1 כף גרגירי פלפל

2-1 כפות כורכום טחון

1 כף אמינו קוקוס (אם אתם משתמשים במותג מלוח אין צורך להוסיף עוד מלח למרק)

צרור כוסברה/פטרוזיליה טרייה

(אופציונלי) ¼ כוס פתיתי שמרים תזונתיים, לתוספת טעם וויטמינים

הכנה:

מוסיפים הכל לסיר גדול, מביאים לרתיחה ומבשלים, עם מכסה, כשעה.

לאחר הבישול, מסננים את הנוזל לקערה גדולה באמצעות מסננת דקה או בד סינון.

מגישים מיד 

 

שורה תחתונה - עם בשר או בלי, עם הזרקות או בלי - הכי חשוב – תהיו שלמות עם עצמכן. 

 

הכותבת היא עינב בורשטיין, יועצת ומנחה לתזונה טבעית ואורח חיים בריאלאינסטגרם של עינב