הוא מכונה "האנטיביוטיקה של הטבע" ולא בכדי - השום שכולנו מכירים מכיל מרכיבים בריאותיים מגוונים במיוחד כמו ויטמינים ומינרלים, ברזל, אשלגן ונחושת. שילובים שמועילים במיוחד לתפקוד הקוגניטיבי, להגברת מצב הרוח ולשיפור בריאות המוח. בנוסף, השום משפיע גם על הגוף לטובה, מפחית כולסטרול ומנרמל את לחץ הדם.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

חי או מבושל?

מסתבר שהיתרונות הבריאותיים של השום מתעצמים במיוחד כאשר הוא נאכל חי. המחקרים מראים שתהליך הבישול מקהה חלק מעוצמת החומרים התזונתיים, והצורה הגולמית היא זו ששומרת על כל אבות המזון המועילים שלו במקסימום.

ד"ר אלחנדרו יונגר, מייסד תוכנית ניקוי בת 30 יום, שהתפרסמה בעבר על ידי מייגן מרקל וגווינת' פאלטרו, מעודד אנשים לאכול שן שום גולמית בכל יום בזמן הניקוי. "שום גולמי יעזור לא רק לחסל חיידקים רעים, שמרים וטפילים, אלא גם לווסת את רמות הסוכר בדם, לשפר את שריפת השומנים, להפחית את תחושות הרעב, להוריד כולסטרול, להקל על כאבי פרקים ולהפחית גזים במעי", כך כתב בספרו CLEAN שבו הוא מפרט תוכנית לשיקום היכולת הטבעית של הגוף לרפא את עצמו.

שום שחור: 5 יתרונות בריאותיים

מחקר שפורסם בכתב העת Food and Chemical Toxicology טוען כי בישול לטווח קצר של השום מפחית את ההשפעות האנטי דלקתיות של תמציות שום טרי. מחקר נוסף משנת 2013 הראה שבישול לטווח קצר של השום הפחית את ריכוז האליצין שלו, מה שהביא לירידה ביכולת לייצר השפעות אנטי דלקתיות בתאים. 

שום  (צילום: Ivan Melnikov, shutterstock)
צילום: Ivan Melnikov, shutterstock

כמה כדאי לאכול?

אכילה של 1-2 שיני שום חי מדי יום עשויה להועיל. אם אתם צורכים את השום בצורת תוסף, מינונים של עד 3,600 מ"ג של תמצית שום מיושן ליום הוכחו כיעילים. מעבר לריח המאתגר, אכילה מוגזמת של שום חי יכולה לגרום לאנשים מסוימים לחוות צרבות, גזים ובחילות.

שן שום אחת (4 גרם) מספקת:
0.3 גרם חלבון
0.0 גרם שומן
0.7 גרם פחמימות
0.2 גרם סיבים
25 מ"ג אשלגן 

מחקרים שהתמקדו בהשפעות הבריאותיות של צריכת שום חי:

סיכון נמוך לסרטן ריאות

אנשים שאכלו שום גולמי לפחות פעמיים בשבוע במהלך תקופת המחקר במשך 7 שנים, היו בסיכון נמוך ב-44% לפתח סרטן ריאות, לפי מחקר שנערך במרכז לבקרת ומניעת מחלות בסין. החוקרים ערכו ראיונות פנים אל פנים עם 1,424 חולי סרטן ריאות ו-4,543 אנשים בריאים. הם נשאלו על התזונה ואורח החיים שלהם, כולל התדירות בה הם אכלו שום.

חיזוק מערכת החיסון

שום הוא מקור לאליצין, תרכובת המכילה גופרית הקשורה ליתרונות בריאותיים רבים, שאחראית גם לטעם ולריח המובהקים של השום. מחקרים  מראים כי אליצין יכול לעזור לשפר את תפקוד המערכת החיסונית ועשוי להציע הגנה מסוימת מפני מצבים כמו מחלות לב וסרטן. עם זאת, מחקרים מראים שצלייה, הרתחה, חימום או כבישה של שום יכולים להפחית משמעותית את תכולת האליצין של השום.

הגנה על המוח

למרות שהמחקר בבני אדם מוגבל, מחקרים בבעלי חיים מראים שצריכת כמויות גבוהות של שום טרי או תמצית שום מיושן יכולה לשפר את הזיכרון ולתמוך במוח.