רוב האנשים מודעים לכך שיש משהו ממכר בסוכר ובשוקולד. אבל מתברר שיש עוד לא מעט מאכלים שיכולים לגרום לתלות פסיכולוגית, מקינמון ועד לקמח לבן. אז איך בכלל מתמכרים וכיצד אפשר להתמודד אחרי שכבר התמכרנו? בדקנו.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

כמון

אי פעם שמעתם מישהו אומר שהוא מכור לכמון? סבירות גבוהה שלא, אבל אם במקרה כן פגשתם אדם כזה – אז רוב הסיכויים שמדובר בהתמכרות נפשית ולא פיזית. "אם אתם מרגישים שאתם מכורים לכמון, ככל הנראה שמדובר בהתמכרות מנטלית ולא פיזית", אומר ד"ר רוב רפוני, רופא ונטורופת ל-Bustle. לכמון יש השפעה דמוית סם מאחר שכאשר צורכים אותו, זה יוצר תגובה מתונה של המוליך העצבי דופמין. אך זה נכון לגבי כל המאכלים שאנחנו אוכלים, אומר ד"ר רפוני. כך למעשה נוצרת התמכרות פסיכולוגית או נפשית (בשונה מהתמכרות גופנית). אתם חושקים במאכלים מסוימים מאחר שהם משחררים דופמין במוח בזמן שאתם אוכלים אותם. כיוון שמדובר בהתמכרות לא מזיקה, אתם יכולים להמשיך לצרוך כמון בכמויות מתונות.

מלח

פתחתם שקית של בייגלה ולא יכולתם להפסיק לאכול? כנראה לא יפתיע אתכם שגם מלח יכול למכר. "מלח יוצר תחושה של תגמול כמו סמים, המתקשרת להתניה התנהגותית ושחרור דופמין", אומרת ד"ר סוזן פוקס, מומחית לבריאות. כל אלה למעשה יכולים ליצור תלות. בדומה לסוכר, זו יכולה להיות משימה מאוד לא קלה להניח בצד חטיף מלוח. וזה עשוי להפוך למזון מנחם.

חבילת צ'יפס פתוחה (צילום: Akarat Thongsatid, shutterstock)
"אוכל מנחם" עם פוטנציאל התמכרותי | צילום: Akarat Thongsatid, shutterstock

חשוב לזכור שמאכלים פריכים יכולים להיות מנחמים נפשית, אך דווקא הדופמין שנותן לכם הרגשה נעימה בזמן האכילה הוא שגורם לכם לחזור לאכול אותם שוב. למעשה, החשק המיידי והתחושה שלנו כשאנחנו אוכלים מזון כזה הם שגורמים לנו להתמכרות – ולא המזון בפני עצמו. מאכלים נפוצים שעשויים לגרום לתגובה כזו כוללים בין היתר מאפים, ממתקים, חטיף תפוח אדמה מטוגן וחמאת בוטנים. לרוב מדובר במזונות שמעוררים את קולטני הטעם שלנו בדרכים שונות, אך בעיקר אלו מאכלים מתוקים או מלוחים. משרד הבריאות ממליץ על צריכה של 5-6 גרם מלח ביום.

קינמון

גם קינמון, בדומה לכמון, יכול לגרום להתמכרות פסיכולוגית. "זה יכול להפוך להתמכרות נפשית כמו התמכרות לסוכר, כיוון שיש בו מתיקות ויכולת לעורר את מערכת התגמול במוח, עם זאת, קינמון לא מזיק", אומר ד"ר רפוני. "קינמון אמיתי יכול לסייע לאזן רמות סוכר בדם ועוזר לשלוט בחשקים לסוכר, כיוון שהוא גורם לסיפוק, ללא ההשלכות השליליות של סוכר". כמו בכל דבר, כדאי לצרוך אותו במתינות.

דבש וקינמון נגד עקיצות (צילום: Shutterstock)
מתברר שגם קינמון ממכר | צילום: Shutterstock
עוד ב-mako בריאות:
>> שתיית מים בשעה הזו עלולה לגרום לעלייה במשקל
>> הנער עם מחלת העור הנדירה בעולם מת בגיל 17
>> אלה המאכלים שממש לא כדאי לאכול בזמן טיסה

חטיפי צ'יפס

לחטיפי צ'יפס יש פוטנציאל לגרום להתמכרות נפשית, כיוון שהם נחשבים ל"אוכל מנחם". צ'יפס מלא בנתרן וכאמור, מלח מעורר את מרכז התגמול והסיפוק במוח – ולכן גורם לכם לרצות יותר. לפני שאתם פותחים את השקית, בדקו כמה מלח החטיף מכיל, כך תוכלו לעקוב אחר כמות הנתרן שאתם צורכים ביום.

קמח לבן

לכל מזון מעובד יש את הפוטנציאל לגרום להתמכרות - גם חיטה מלאה, שעוברת עיבוד לקמח לבן. ככל שמזון מעובד יותר, כך גובר הפוטנציאל שלו להפוך לממכר. "אחרי שהגוף שלכם יתרגל לחומרים האלו, תזדקקו עם הזמן לכמויות גדולות יותר כדי לספק את החשקים שלכם", מסביר ד"ר פוקס. כשאתם אוכלים מזון מעובד כמו קמח לבן, רמת הסוכר בדם עולה במהירות וכך גם יורדת. כשהיא יורדת – אתם מרגישים את ה"קרייבינג" שוב. כאמור, מרבית המזונות ניתן לאכול במתינות ואין צורך להימנע לחלוטין.