כל מי שעובד בחברה גדולה יודע שארוחת הצהריים יכולה להיות אתגר בריאותי לא פשוט: הרעב מציק והגוף דורש פחמימות ושומנים, ומסתפק בכל מה שמוגש במזנון החברה. במקרה הטוב, הבחירה תסתכם בחזה עוף ואורז לבן נטול חיוניות, ובמקרה הפחות רצוי – בהמבורגר מעובד ובתפוחי אדמה שכבר מזמן שכחו שהם ירק. הצמחונים נאלצים לרוב להסתפק בשניצל תירס מעובד שגם הוא לא ממש עונה להגדרה "מזון בריאות". ואף שבשנים האחרונות שקיימת מגמת שיפור, וחלק מהחברות בוחרות להציע מזנונים בריאים ומגוונים יותר, עדיין תמונת המצב הכללית בחלק ניכר מהמקומות עדיין מדאיגה.

אבל יש מי שנחלץ לטובת שינוי המציאות הזאת. ב-14 במאי יערך הכנס "חדשנות בקולינריה מן הצומח לשוק המקצועי" של "מיטלס מאנדיי" בישראל, שנועד להעלות את המודעות להרגלי תזונה בריאים ולהפחתת כמות הבשר השבועית המוגשת במוסדות ובחברות שונים במשק הישראלי. שוחחנו עם מיקי חיימוביץ, שמובילה את המהלך, והאמת שיצאנו די מעודדים.

שולחן טבעוני עם המון ירקות (צילום: Prostock-studio, Shutterstock)
לא כופים שום דבר על אף אחד | צילום: Prostock-studio, Shutterstock

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

קמפיין בריאותי סביבתי ענק בעולם

"הכל התחיל כשתנועת 'מיטלס מאנדיי' (Meatless Monday) החלה לפעול ב-2003 בארה"ב", מספרת חיימוביץ', "בתחילה, מתוך רצון להילחם במגפת ההשמנה. כיום, פעילותה מתמקדת בקמפיין בריאותי סביבתי ענק ברחבי העולם שקורא להפחתת צריכת המזון מן החי. ליתר דיוק: הרעיון הוא לגייס את העולם להפחית 50 אחוז מתזונה מן החי עד 2040. יש לכך הסבר מאוד ברור: אם צריכת הבשר תמשיך להיות גדולה כפי שהיא כיום, לא נוכל לעצור את ההתחממות הגלובלית של כדור הארץ, שנגרמת מהמשאבים הרבים הנדרשים לגידול הבשר ומהזיהום הנגרם על ידי חיות המשק".

חיימוביץ' מספרת שהמעבר לתחום הסביבה היה טבעי עבורה: "כבר 28 שנים אני מגדירה את עצמי כצמחונית, ובשש השנים האחרונות אימצתי אורח חיים טבעוני. לקמפיין העולמי של 'מיטלס מאנדיי' נחשפתי בביקורי בבריטניה ב-2009, שבו נתקלתי במודעה של פול מקרטני שהוביל את הקמפיין באותה התקופה. כשפרשתי מהחדשות, החלטתי שאני מעוניינת לקדם תנועה שפועלת בהתנדבות, ולא יכולתי לחשוב על מטרה נעלה מזו".

מיקי חיימוביץ מיטלס מאנדיי (צילום: רויטל טופיול)
זה התחיל במודעה של פול מקרטני. חיימוביץ' | צילום: רויטל טופיול

מהי לדעתך הבעיה המרכזית בחדרי האוכל במוסדות ציבוריים ובמקומות העבודה כיום?

"אין ספק שהמנות הצמחוניות הן נקודת התורפה במקומות רבים במשק שמספקים מזון במסגרת יום עבודה. אמנם, לשמחתי כיום המודעות למזון בריא גוברת, ונעשה ניסיון רב יותר מצד המעסיקים לקלוע לטעם הקהל, לאמץ הרגלי תזונה בריאים, ובגדול נראה שיש יותר פתיחות ורצון ללמוד את הנושא. עדיין, מקומות רבים מציעים לעובד תפריט דל מאוד מבחינה תזונתית, שכולל הרבה מזון מעובד ושמן וכמויות בשר גדולות. זה בהחלט משהו שניתן לשפר עם מעט רצון טוב, שינוי הרגלים ושבירת סטיגמות לגבי מזון צמחוני או מזון בריא באופן כללי".

מי כבר אימץ את ההמלצות שלכם?

"השינוי שאנחנו מובילים כבר מניב פירות במוסדות רבים: בין אלה שאימצו הרגלים בריאים יותר שכוללים 'ימי שני ללא בשר', ניתן למנות משרדים ממשלתיים כמו משרד החוץ, משרד הבריאות ומשרד המשפטים; סגל העובדים של בי"ח בילינסון; חברות הייטק כמו אינטל, אפלייד מטיריאלס, SAP, טבע ועוד".

ומה זה בדיוק אומר "מיטלס מאנדיי" בפועל?

"בכל מוסד ציבורי שבו אנחנו פועלים, לרוב מתקיימת הרצאה מטעמנו שמטרתה להעלות את המודעות ולהנגיש את הידע הסביבתי והבריאותי. יש היום המון אופציות לבשל ולאכול בריא יותר, הכוללות בין השאר שימוש ברכיבים פחות מוכרים כמו חלבון סויה, אפונה וסייטן, שילוב של יותר קטניות בתפריט וגם פחות מזון מעובד. מעבר לכך, אנחנו נוהגים לקיים את 'מיטלס מאנדיי' כמובן. זה אומר שבימי שני מגישים פחות בשר ויש שילוט בנושא, שמטרתו להסביר את המהלך ולהזכיר שבימי שני אוכלים אחרת. בהקשר זה, חשוב לי לציין שאנחנו לא כופים שום דבר על אף עובד. אם מישהו בוחר לאכול בשר ביום הזה למרות ההמלצות, תהיה לו אפשרות כזאת. אני רוצה להאמין שרוב העובדים שמחים לאמץ את המהלך ולתרום לשיפור כדור הארץ, מעבר לטובתם ולבריאותם האישית".

איך התגובות בשטח?

"זה מגוון: תמיד יהיו כאלה שיהיו יותר מרוצים ותמיד גם כאלה שיקטרו. בסך הכל התחושה טובה ורוב הפידבקים מעולים. בבילינסון למשל, פעם בחודש ביום שני, השף שם מכין לעובדים חומוס מעשה ידיו. מיותר לציין שההרגל הזה הפך ללהיט גדול בקרב העובדים, שרק מחכים ליום הפינוק הזה".

יש שיגידו שכל הפעילות הבריאותית הזאת בעצם נועדה לדחוף אג'נדה צמחונית.

"ומה רע בזה? אנחנו לא מסתירים את האג'נדה – כאמור, חשוב לנו לצמצם את צריכת הבשר העולמית. אני חושבת שאם זה יקרה כולם ירוויחו מהמהלך. אנחנו עושים זאת באופן רגיש ומתחשב, וכאמור לא כופים שום דבר על אף אחד. חשוב לנו שאנשים ידעו מה הם שמים בצלחת, אם זה בשר שמכיל אנטיביוטיקה ובעלי החיים שעברו דרך בלתי הומנית כדי להפוך למזון, ואם זה מזון מעובד מן הצומח שמדמה בשר ואמור להכיל ערכים חיוניים אבל בפועל הוא לא. היום אפשר להשיג בקלות רכיבים בריאים, אורגניים וגם הומניים יותר, ואין סיבה שלא יעשו את זה. גם אם אוכלים בשר, אפשר לצמצם את הצריכה או לצרוך בשר איכותי יותר. צריך לזכור שהמהלך הזה גם תואם את ההמלצות החדשות של משרד הבריאות לתזונה ים תיכונית והפחתת צריכת הבשר".

אוכל הודי טאלי (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
כולם ירוויחו מהמהלך | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock
עוד ב-mako בריאות:
>> 6 דברים מפתיעים שהמראה החיצוני אומר עליכם
>> סיוט שהתגשם: הובהלה למיון עם ג'וק בתוך האוזן
>> אכלה יותר ארוחות ביום - והשילה 30 ק"ג  

קודם כל לדעת

האתגר הגדול ביותר העומד בפני התנועה הוא חוסר המודעות, אומרת מיקי. "הרי השינוי אמור להתחיל עוד באופן שבו אנחנו חושבים על האוכל שלנו. הרעיון הוא לחשוב מעבר ל'מה טעים לי'. למזון שאנחנו צורכים יש השלכות סביבתיות ובריאותיות שחשוב להביא בחשבון, ואת זה אנחנו מקווים לתקן".

מה לגבי צהרונים בגני ילדים?

"אנחנו בהחלט פועלים גם בכיוון הזה. אמנם קיימות תקנות מחייבות להגיש יום בשבוע מנה צמחונית במערכת החינוך, אך ברשויות רבות זה טרם יושם. אין ספק שזה אחד האתגרים היותר משמעותיים. הקשיים שאיתם אנחנו מתמודדים בתחום הם בדרך כלל תוצר טיפוסי של כמה היבטים: ראשית, חוסר הרצון מצד הצוות החינוכי להתמודד עם שינויי הרגלים בקרב הילדים, שנית - ההורים שלא תמיד מבינים שטעם הוא עניין נרכש, ובאופן כללי, יש את הקושי המוכר של חוסר הרצון או היכולת להוות דוגמה אישית בריאה לילד – הן מצד הצוות המחנך, שלא יושב לאכול יחד עם הילדים, והן מצד ההורים, שלא בהכרח נוהגים לחנך להרגלי תזונה בריאה בבית.

"ובכל זאת, זה לא מונע מאיתנו לנסות להשפיע גם בהיבט הזה. לאחרונה פיתחנו חוברת מתכונים 'מבשלים מיטלס מאנדיי' שמיועדת במיוחד להורים ולמשפחות, שאותה אפשר למצוא באתר שלנו. בנוסף, אנחנו עומדים לפעול גם בחברה הדתית, בחברה הערבית, ולהשפיע על כמה שיותר אנשים".

בחור ובחורה בקפיטריה (צילום: realsimple.com)
המנות הצמחוניות הן נקודת התורפה במקומות רבים במשק | צילום: realsimple.com

>> צמחונים? זה מה שאתם צריכים לאכול בצהריים

בואי נגיד שאני עובדת מן השורה בחברה מסוימת שמעוניינת לגרום לשינוי הרגלי התזונה. יש לי אפשרות להשפיע בעניין?

"בהחלט. כל עובד שמעוניין לשנות את היצע המזון במקום העבודה שלו יכול לפנות אלינו. אנחנו כבר נפנה למי שצריך כדי להירתם למען המשימה וגם לגייס את חברת הקייטרינג שאחראית על ההסעדה במקום. בדרך כלל מקומות שבהם כבר קיימת מודעות לאורח חיים בריא, שמעודדים פעילות גופנית והפסקת עישון למשל, מאמצים אותנו בחום ופתוחים יותר ללמידה.

"למקומות עבודה יכולת להשפיע על תזונת העובדים, ומכאן על בריאותם. אני חושבת שמנהלי משאבי אנוש וחברות ההסעדה מתחילים להבין את האחריות שלהם בהקשר הזה. לכן יזמנו את הכנס הקולינרי הזה המיועד לשוק המקצועי, שבו נוכל לדבר על למה ואיך, ולהראות את המגוון העשיר ואת הפתרונות הקיימים להגשת מנות אטרקטיביות וטעימות מן הצומח".