כשאנחנו חושבים על מזון מעובד, הדברים הראשונים שעולים לנו בראש הם מזון מהיר או ארוחות מוכנות מראש שקונים בסופר. מזונות אלו בהחלט לא מומלצים, כיוון שהם מכילים כמויות משמעותיות של נתרן, סוכר ושומנים מהסוג הפחות בריא. אך לא כל המזונות המעובדים נבראו שווים. ישנם תהליכים שונים ומגוונים לעיבוד מזון, חלקם דווקא תורמים לשמירה על ערכם התזונתיים של מזונות רבים. הנה כמה מזונות מעובדים שדווקא כדאי לשלב בתפריט היומי:

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

יוגורט פרוביוטי

תהליך הפיכת חלב ליוגורט באמצעות תרבית חיידקים הוא צורה של עיבוד מזון שלמעשה מוסיפה לו יתרונות בריאותיים. תהליך זה שומר על החלבון והסידן שבחלב – ובמקביל גם מוסיף פרו-ביוטיקה (חיידקים ידידותיים), התורמים לבריאות מערכת העיכול ומערכת החיסון. בחרו תמיד ביוגורט שברשימת מרכיביו מצוין כי הוא מכיל חיידקים חיים והימנעו מיוגורט בטעמים שלרוב מכילים תוספת סוכר.

שימורי סלמון

רובנו רגילים לאכול שימורי טונה, אבל ייתכן שכדאי לנו לאכול יותר שימורי סלמון. סלמון בקופסת שימורים יכיל את אותו ערך תזונתי של סלמון טרי – והוא עשיר באומגה 3 בדיוק כמו הגרסה הטרייה שלו. נוסף לכך, שימורי סלמון זולים יותר מסלמון טרי (אך יקרים יותר משימורי טונה, יש לציין), בעלי חיי מדף ארוכים יותר ולא דורשים בישול או הכנות מיוחדות לפני הצריכה.

פשטידת סלמון
אפשר לשלב שימורי סלמון בתבשילים, פשטידות וסלטים

תרד קפוא

אנשים נוטים לחשוב שירקות קפואים טובים פחות מירקות טריים, אבל זה לא מדויק. למעשה, המון ירקות קפואים הם בעלי ערך תזונתי גבוה יותר מירקות טריים. כיוון שהם מוקפאים מיד אחרי קטיפתם, כשהם בשיאם, כל הערכים התזונתיים (וגם הטעם) נשמרים היטב. לעומתם, ירקות טריים עלולים לאבד חלק מערכם התזונתי עד שהם מגיעים לסופרמרקט – וכשהם ממתינים שם על המדף. כיוון שתרד ועלים ירוקים אחרים עלולים לאבד בדרך מהחומצה הפולית והוויטמין C שהם מכילים, מומלץ במיוחד לקנות את הגרסה הקפואה שלהם.

הטעות הגדולה שאתם עושים (צילום: MSPhotographic, shutterstock)
תרד קפוא שומר יותר על ערכיו התזונתיים | צילום: MSPhotographic, shutterstock
 

עוד ב-mako בריאות:
>> נמצאה דרך נוספת ומסוכנת להידבקות בקורונה
>> פרי האנטי אייג'ינג הזה יעזור לכם לרדת במשקל
>> נחשף: איזו עיר הכי בריאה בישראל?

שימורי שעועית

לשעועית ערך תזונתי גבוה, אך הבעיה היא שבצורתה הטבעית היא דורשת לא מעט עבודה כדי לצרוך אותה; ניקוי, השריה במשך שעות ארוכות ורק אז בישול. לעומת זאת, עם שימורי שעועית תוכלי לחסוך המון זמן ועדיין ליהנות מכל היתרונות הבריאותיים של השעועית, שהיא מקור מעולה לחלבון, סיבים תזונתיים וויטמיני B. עדיף לבחור בשעועית במי מלח ופחות בשעועית ברוטב (שמכיל המון סוכר).

שעועית לימה (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
אין צורך להשרות במשך שעות | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

חמאת בוטנים

אנחנו כמובן לא מדברים על הסוג שמכיל המון תוספת סוכר, אלא על חמאת בוטנים טבעית ללא תוספת סוכר. יש סיבה לכך שחמאת בוטנים (וגם חמאת שקדים, אגב) טבעית מופיעה בלא מעט רשימות של דיאטניות כהמלצה חמה לנשנוש דיאטטי טעים.

חמאת בוטנים מכילה המון חלבון וגם סיבים תזונתיים, ששומרים על מערכת עיכול תקינה ועל תחושת שובע לאורך זמן, שני דברים שתורמים לבריאות ולשמירה על המשקל. נוסף לכך, חמאת בוטנים מכילה ויטמין E ושומנים בריאים. מרחו על פרוסת לחם או על פרי, כמו תפוח או בננה.