כל מי שאי פעם בלס את הארוחה שלו במהירות ודאי מכיר את תופעת כאבי הבטן העזים שמופיעים מיד לאחר סיום הארוחה, וייחס את זה לכך שהוא אכל מהר מדי. אבל המציאות עלולה להיות אחרת, וכאבי הבטן עלולים לנבוע מגורמים אחרים לגמרי. התזונאית קלייר בארנס מחברת Bio-Kult אומרת כי תחושות לא נעימות בבטן יכולות להתרחש בכמה מקרים, החל מאכילה רבה מדי ועד סרטן בקיבה.

״הבטן שלנו היא קו ההגנה הראשון שמגן על הגוף שלנו מפני מיקרובים מזיקים, והיא רגישה אליהם במיוחד״, היא אומרת, ״למשל מושבה גדולה של חיידקי ההליקובקטר יכולה לעורר דלקות רבות בקיבה, ליצור נזק לציפוי הרירי שלה והוביל לכיב קיבה ולסרטן במעיים. כאב בטן שמתעורר מהר מאוד לאחר האכילה עלול להעיד על דלקת שכבר קיימת בה״.

עוצמת הכאב עשויה להיות שונה בין אנשים: חלק יחוו מצוקה קלה בעיכול שתירגע במהרה, בעוד אחרים עשויים לחוש כאבים מייסרים. מתי זה צריך להדאיג אותנו? דגל אדום בולט במיוחד הוא כאב באיברים הפנימיים, ובמקרה כזה כדאי לראות רופא בהקדם. בייחוד אם הכאב חוזר ונשנה למשך כמה שבועות, ומשפיע על התפקוד היומיומי.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

כאבים פחות חמורים עשויים לנבוע כתוצאה מכמה גורמים עיקריים אחרים:

רפלוקס קיבתי-ושטי (צרבת)

כחצי מהאוכלוסייה הבוגרת בעולם חווה את זה לפחות פעם אחת בחיים – מצב שבו חומצות הקיבה מטפסות במעלה הוושט. הוושט לא רגיל אליהן, ועל כן מתקבלת תחושה צורבת. זה יכול לקרות עקב אכילת יתר או אכילה של מזונות חומציים מסוימים, כמו עגבניות או מיץ פירות.

כיב פפטי (אולקוס)

כיב בקיבה מוגדר כקרע ברירית בקוטר של לפחות 5 מ״מ. ״הם מתרחשים כאשר יש חוסר איזון בין החומצות בקיבה ליכולת של הציפוי הרירי לסתור אותן״, אומרת בארנס. ״מחקרים מעידים כי כיבי קיבה קשורים דווקא לרמות נורמליות או נמוכות של חומציות בקיבה, במקום רמות גבוהות, וכי יש להם קשר לפגמים ביכולת ההגנה של הריר״.

התרוקנות קיבה איטית (גסטרופרזיס)

זהו מצב כרוני שבו הקיבה לא מתרוקנת בצורה רגילה, ככל הנראה כתוצאה מפגם עצבי באזור שרירי הקיבה. זה עלול לגרום לנפיחות בבטן, חוסר נוחות, בחילה וכאבים.

דלקת הקיבה (גסטריטיס)

במצב זה, ציפוי הקיבה הופך לדלקתי לאחר שהוא נפגע, ועלולות להיווצר תחושות של בחילה וצריבה קשה. ״הדלקת מובילה להפחתה ביכולת של הקיבה להפריש חומצות״, אומרת בארנס, ״מה שעלול לפגום באיזון של המיקרוביוטה במעיים ולעודד פלישת חיידקים פחות מועילים". כתוצאה מכך מתפתחות דלקות נוספות בקיבה שמובילות להפרעות בעיכול ולהתפתחות של חיידקים כמו Clostridium difficile שיוצרים דלקת במעי הגס וסרטן במעיים.

סרטן בקיבה

חיידקי ה-H.pylori שמזהמים את ציפוי הקיבה נפוצים במיוחד – למיליוני אנשים יש אותם, ולפחות 1 עד 3 מתוך 100 אנשים יפתחו סרטן בקיבה כתוצאה מכך. הסימפטומים כוללים כאב בקצה העליון של הקיבה, תחושת שובע מהירה מיד לאחר האכילה, וצרבות.

תסמונת המעי הרגיז (IBS)

זוהי הפרעה גסטרואינטסטינלית פונקציונלית המאופיינת בכאב בטן כרוני לאחר האכילה, ויכולה להתעורר לאחר אכילת מזונות מסוימים או כתוצאה מלחץ.

לחץ

המוח והמעיים קשורים באמצעות העצב התועה, השולח מגוון של אותות ממערכת העיכול והאיברים הפנימיים למוח שלנו, והפוך.

מחלות מעי דלקתיות (IBD)

אלה מחלות הנגרמות מפגיעה דלקתית במעי המביאה למחלה כרונית של המעי, כמו מחלת קרוהן וקוליטיס כיבית. יש לגשת לרופא לצורך אבחון.

אישה שותה קפה (צילום: Cookie Studio, shutterstock)
אל תגזימו עם הקפאין | צילום: Cookie Studio, shutterstock

נוסף לאלה, תחושות מועקה בבטן עלולים להיווצר כתוצאה מאכילת מזון חריף, צריכת קפאין מוגברת, בליעת אוויר במהלך אכילה מהירה, שתיית משקאות מוגזים, אלרגיה למזונות מסוימים, אבני מרה, פעילות מוגברת בבלוטת התריס, אכילה לפני השינה, קלקול קיבה, צליאק, עצירות ועודף משקל.

עוד ב-mako בריאות:
>> תעשו את זה כל יום ומערכת העיכול תודה לכם
>> זה הסיכוי שלכם להידבק כשאתם חובשים מסכה
>> מזון העל הזה יכול לעשות לעור הפנים רק טוב

מה עושים?

מפסיקים פעולות מסוימות

כמו עישון, צריכה מוגברת של אלכוהול, אכילה של ארוחות גדולות מדי ואכילה מאוחרת של פחות מ-3-4 שעות לפני השינה. 

אוכלים מזונות מותססים

מאכלים כמו כרוב כבוש, קימצ׳י, קמבוצ׳ה ומשקה קפיר עשויים לסייע בחיזוק החיידקים החיוביים בבטן ובהגבלה של החיידקים המזיקים.

ראשית קמבוצ'ה למגזין (עיבוד: סטודיו מאקו, shutterstock)
קמבוצ'ה לכולם | עיבוד: סטודיו מאקו, shutterstock

שותים מיץ אלוורה

בארנס טוענת כי יש אנשים שמוצאים שמיץ אלוורה מסוגל לקרר ולהרגיע סימפטומים של צרבות ודלקות בבטן, ולתפקד גם כמזון פרוביוטי שמסייע להזין את החיידקים המועילים במעיים.