הדיאטה הקטוגנית הפכה בשנים האחרונות ללא פחות מסופר-סטאר בעולם הדיאטות, בייחוד בקרב סלבס מעבר לים. יותר ויותר סלבס משתפות שהצליחו לרדת במשקל באופן משמעותי בזכות התזונה הקטוגנית, שמתאפיינת בצמצום צריכת פחמימות לצד צריכה מוגברת של חלבון ושומנים "טובים". גם אם לא ניסיתם את התזונה הקטוגנית, שנחשבת בעיני רבים די קיצונית, ככל הנראה שקלתם לנסות או התנסיתם בעבר בדיאטות שונות שדורשות הפחתה בכמות הפחמימות הנצרכת.

בעוד שאין ספק בכך שתזונה דלת פחמימות תורמת להשלת קילוגרמים עודפים – הפן הבריאותי שלה מוטל בספק. למעשה, לאחרונה עולים יותר מחקרים שמצביעים על כך שתזונה דלת פחמימות עלולה להזיק לבריאות, בייחוד אם מקפידים עליה לטווח הרחוק. חלקם אף מראים קשר בין תפריט דל-פחמימות ובין מחלת הסרטן.

סלט דל פחמימות (צילום:  Elena Shashkina, shutterstock)
תזונה דלת פחמימות טובה לטווח הקצר, אך עלולה להזיק בטווח הרחוק | צילום: Elena Shashkina, shutterstock

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם? 

סיכון גבוה יותר למוות מוקדם מכל גורם

במחקר שכלל סקירה של מידע רב שנאסף בנושא, שממצאיו פורסמו בחודש אפריל בכתב העת הרפואי European Heart Journal, נמצא כי "ישנו סיכוי משמעותי לכך שתזונות אלו קשורות לסיכון מוגבר למוות מכל סוג של סרטן". מדובר במחקר רחב היקף שנערך על ידי קבוצת מומחים מרחבי העולם, שבחנו כחצי מיליון משתתפים במשך כ-16 שנה. תחילה הם בחנו מידע שנאסף מכ-25 אלף אמריקאים שלקחו חלק בסקר בנושא בריאות ותזונה, בין 1999 ל-2010. הם מצאו כי אלו שאכלו הכי פחות פחמימות היו בסיכון גבוה יותר ב-32 אחוזים למוות מוקדם מכל גורם – ובסיכון גבוה יותר ב-35 אחוזים למוות כתוצאה מסרטן – בהשוואה לאנשים שאכלו הכי הרבה פחמימות מבין המשתתפים.

ממצאים אלה אושרו על ידי סדרה של שבעה מחקרים נוספים, שבהם השתתפו כ-450 אלף איש. על פי מחקרים אלו, אנשים שצרכו תזונה דלת פחמימות נמצאו בסיכון גבוה יותר בשמונה אחוזים למוות מסרטן. חשוב לציין כי כיוון שמחקרים אלו התבססו על סקרים, קשה לדעת בוודאות אם גורמים אחרים (מלבד הפחמימות) תרמו לתוצאות. עם זאת, המחבר הראשי של המחקר, פרופ' מאצ'יי בנאך מהאוניברסיטה הרפואית בלודג', טוען כי יש להימנע מדיאטות דלות פחמימות. "הן יכולות להיות יעילות בטווח הקצר לטובת ירידה במשקל, הפחתת לחץ דם ושיפור איזון הסוכר בדם, אך המחקר שלנו מראה שבטווח הרחוק, תזונות אלה קשורות לסיכון מוגבר למוות מוקדם, מכל סיבה".

אחח איזה ריח (צילום: Shutterstock/ chairoij)
אין צורך להימנע לחלוטין, ניתן לאכול לחם מלא עשיר בסיבים | צילום: Shutterstock/ chairoij

עוד ב-mako בריאות:
>> ראו הוזהרתם: זה מה ששולח ישראלים למיון בחגים
>
> כתם הלידה התגלה כמשהו קטלני ומסוכן הרבה יותר 
>
> 180 אלף ישראלים סובלים מהתופעה הזו

אחת הבעיות העיקריות בדיאטות דלות-פחמימות היא שהן לרוב דלות גם בסיבים תזונתיים, המצויים בלחם מלא, דגנים, פירות וירקות. סיבים תזונתיים הוכחו כמרכיב תזונתי משמעותי במניעת סרטן המעי הגס, הנפוץ בקרב גברים ונשים. מעבר לכך, סיבים תזונתיים מהווים מזון לחיידקים הידידותיים המצויים במעי ולפיכך חשובים לשמירה על בריאות מערכת העיכול.

ההמלצה הרווחת היא אכילת שלוש מנות של מזונות עשירים בסיבים תזונתיים ביום, משיבולת שועל, פירות וירקות ועד ללחם מלא ואגוזים – להפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס ב-20 אחוזים. ואם אתם שומרים על המשקל, אתם בהחלט עדיין יכולים לעקוב אחר ההמלצה הזאת בלי לדאוג שתעלו במשקל, שכן סיבים תזונתיים גם תורמים לעיכול יעיל יותר וגם תורמים לתחושת שובע לאורך זמן, מה שמונע אכילת יתר ונשנושים בין ארוחות.