שום דבר לא מעורר את בלוטות הטעם שלנו כמו אוכל חריף, אבל חוץ מלגרום לסינוסים להתנקות ולעיניים לדמוע, אילו עוד השפעות יש למזון החריף על הגוף שלנו? מסתבר שלא מעט וחלק מהן יכולות להיות ממש חיוביות. רק חשוב לשים לב שבמקרים של הפרעות עיכול או קוליטיס או קרוהן, מזון חריף יכול להחמיר את התסמינים.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
מה קורה בגוף כשאנחנו אוכלים חריף?
מומחים מהמרכז הרפואי של בתי החולים האוניברסיטאיים בקליבלנד פרסמו מחקר חדש שמסביר טוב יותר את התגובה הפיזיולוגית מאחורי תחושת הצריבה של פלפל חריף.
קפסאיצין, המרכיב המצוי בפלפלים שגורם לחריפות הוא תרכובת כימית דמוית שמן הנקשרת לקולטני כאב בלשון ובכל מערכת העיכול. הניסיון של הגוף להתקרר ולנקות את הסימפטומים כמו נזלת, הזעה ועיניים דומעות מוביל לעלייה בטמפרטורת הגוף בשל המאמץ לקרר את הגוף. "קפסאיצין לא שורף אותך", מסבירה דיאטנית בתי החולים האוניברסיטאיים, ג'יינה מטאלוניס. "הוא מרמה את המוח שלך לחשוב שחל שינוי בטמפרטורה, וכתוצאה מכך אנחנו חשים תחושות חום וכאב".
מטאלוניס ציינה כי מומלץ לצרוך מאכלים חריפים במתינות. כאשר קפסאיצין מתעכל, הוא עלול לגרום לתסמינים כמו שיהוקים, נפיחות בגרון, בחילות, הקאות או שלשולים.
מאריך חיים
מחקר הראה כי אלו שאכלו אוכל חריף שש פעמים בשבוע היו בסיכון מופחת של 14% למות בטרם עת בהשוואה לאנשים שאכלו אוכל חריף פחות מפעם בשבוע. היתרונות כללו בנוסף הורדת כולסטרול, ירידה בסיכון למחלות לב ובריאות טובה יותר של הקיבה והמעיים. קפסאיצין הוא גם המרכיב העיקרי במספר תרופות לשיכוך כאבים המשמשות לטיפול במחלות מדלקת פרקים ועד פיברומיאלגיה ועד כאבי ראש.
ירידה במשקל והפחתת הסיכוי לסרטן
לקפסאיצין יש יתרונות רבים למטבוליזם, במיוחד לירידה במשקל. סקירת מחקר משנת 2014 הראתה שכאשר אנשים צרכו תרכובות קפסאיצין לפני האכילה, הם צרכו 74 פחות קלוריות במהלך הארוחה. מחקר נוסף מצא שצריכת קפסאיצין הביאה לשריפת כ-50 קלוריות נוספות ביום.
מחקר משנת 2007 הראה שלמשפחת המולקולות שאליה שייך קפסאיצין יש כוח להיקשר לחלבונים בתאי הגידול ולהרוג אותם מבלי לפגוע בתאים הבריאים שמסביב. מחקר נוסף הראה כי קפסאיצין הפעיל קולטנים בתאים ברירית המעיים של עכברים, ובכך הפחית את הסיכון שלהם לפתח גידולים. מחקר נוסף משנת 2006 הראה שקפסאיצין למעשה דוחף תאי סרטן הערמונית להתאבד. מחקר מ-2015 של אוניברסיטת הרווארד קבע שאנשים שאכלו פלפל צ'ילי ברוב ימות השבוע חוו ירידה של 8% בסיכון לסרטן.
שיפור במצב הרוח
בדומה לאנדורפינים, אותם כימיקלים מעוררי הנאה שמשתחררים כאשר אנחנו מתאמנים, נוסעים ברכבת הרים או צוחקים עם חבר, גם לקפסאיצין עשויה להיות אותה השפעה. לפי מחקר של אוניברסיטת נורת'ווסטרן, קפסאיצינואידים מעוררים אותות שמטעים את המוח לחשוב שאנחנו סובלים מכאבים. בתגובה, המוח משחרר את הכימיקלים מעוררי ההנאה כדי להילחם בכאב הנתפס.