דמיינו לרגע איך החיים שלנו היו נראים בלי סלט קצוץ, פיצה, שקשוקה או רוטב עגבניות שהולך כמעט עם כל דבר. קשה נכון? אכן העגבנייה היא אוצר קולינרי אמיתי. גם מבחינה בריאותית תרומתה אדירה: הצבע האדום שבעגבנייה מעיד על הליקופן שבה, נוגד חמצון חיוני ביותר לצורך הגנה על הגוף ומניעת מחלות רבות.

עכשיו בואו נדבר רגע על כמה טעויות שכולנו נוטים לעשות עם המאכל האהוב הזה. התזונאית הקלינית ענת מטיאש מונה אותן ומסבירה שאם ננסה להימנע מהן, נוכל למצות את שפע היתרונות שבעגבנייה.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

טעות מס' 1: לא מבשלים

עגבנייה מבושלת היא אחד המאכלים הבריאים והמומלצים ביותר. אמנם, במהלך הבישול רוב הוויטמין C שבה נהרס (מדובר בוויטמין חשוב להגנה על מערכת החיסון), אך מנגד, פעולה זו תורמת לספיגה טובה יותר של רכיב חיוני ביותר שנמצא בעגבנייה – הליקופן, שמסייע בין היתר במניעת מחלות כרוניות חמורות כמו סרטן הערמונית וסרטן צוואר הרחם. מעבר לכך, פעולת הבישול תורמת לריכוך הסיבים התזונתיים שבקליפת העגבנייה, מה שהופך אותה לקלה יותר לעיכול ומתאימה גם למי שסובל מבעיות מעי שונות, כמו מעי רגיז, ולמי שמתקשה לעכל ירקות טריים.

טעות מס' 2: לא מוסיפים שמן

לא רק שהוספת שמן לסלט העגבניות שלכם תסייע במניעת עצירות, הפעולה הזאת גם תשפר את ספיגה הליקופן שבהן, שהוא כאמור נוגד החמצון האולטימטיבי. גם אם אתם ממש בעיצומו של תהליך דיאטה קפדני, פרגנו לעצמכם כף שמן זית בסלט או ברוטב העגבניות. הרווח התזונתי שווה את ההשקעה הקלורית הקטנה.

סלט עשיר בשמן זית (צילום: Shutterstock/Olga Miltsova)
לא לשכוח: שמן זית ולימון | צילום: Shutterstock/Olga Miltsova

>> ומה אסור בהחלט לאכול בעגבנייה?

טעות מס' 3: לא מוסיפים לימון

מעבר לטעם המשובח של הלימון, שילובו עם העגבנייה יתרום לספיגת הברזל שבה בצורה טובה יותר. העגבנייה מכילה0.27 מ"ג ברזל למאה גרם, ומדובר באחד המינרלים החשובים ביותר המסייע במניעת אנמיה ובהובלת חמצן לתאים.

טעות מס' 4: מוסיפים סוכר לרוטב העגבניות

עגבנייה טרייה מכילה כמות נאה של סוכר טבעי: פרוקטוז (דו סוכר) וסוכרוז (סוכר פירות). למרות העצות הקולינריות  לפיהן יש להוסיף סוכר לרוטב העגבניות, אתם יכולים לחסוך מעצמכם את התוספת נטולת היתרונות התזונתיים. מילה שלנו: הרוטב יצא לא פחות טעים ובעיקר בריא יותר.

רסק עגבניות (צילום: sara-dubler, unsplash)
באמת שאין צורך להוסיף סוכר | צילום: sara-dubler, unsplash
עוד ב-mako בריאות:
>> בעלי עיניים חומות? יש לנו חדשות רעות בשבילכם 
>> הסיבה שאסור להשתין בכריעה בשירותים 

טעות מס' 5: לא מגבילים את הכמות

עגבניות, כאמור, מכילות סוכר באופן טבעי. לכן, כדאי להגביל את צריכתן, ממש כפי שמומלץ להגביל פירות בגלל הסוכר שבהם (ומבחינה בוטנית, העגבנייה מוגדרת כפרי לכל דבר). הכמות המומלצת: 2-3 עגבניות בינוניות לאדם בריא ועד עגבנייה אחת ביום למי שסובל מסוכרת. מאכלים כמו שקשוקה או פסטה בולונז לרוב מכילים מספר רב של עגבניות, ולכן מומלץ להגביל גם את צריכתם.

טעות מס' 6: לא אוכלים אותה טרייה

מי שאוכל עגבנייה מבושלת נהנה כאמור מספיגת ליקופן טובה יותר. אולם, לא כדאי לוותר גם על צריכת עגבניות טריות המכילות שפע של ויטמין C, החיוני להגנה על מערכת החיסון.

טעות מס 7: צורכים רק עגבניות בשלות

הצבע האדום הבוהק מושך את העין שלנו, ולרוב גורם לנו להעדיף דווקא את העגבניות בעלות הגוון האדמוני ביותר. אך מתברר שככל שהעגבנייה בשלה יותר, כך כמות הפרוקטוז, כלומר הסוכר שבה, גדולה יותר, מה שהופך אותה לפחות דיאטטית ופחות בריאה במידה מסוימת. ההמלצה: לכו על עגבניות בשלל גוונים, ואל תחפשו דווקא את האדומות והבשלות ביותר.

עגבניות ירוקות (צילום: ethan-mcarthur, unsplash)
אל תחפשו רק את הבשלות | צילום: ethan-mcarthur, unsplash

טעות מס' 8: אוכלים אותה כשאתם סובלים מצרבת

בדומה למזונות בעלי רמת חומציות גבוהה כמו פירות הדר, גם העגבנייה אינה מטיבה עם מי שסובל מצרבת או מריפלוקס (החזר קיבתי וושטי), והיא עלולה להחמיר את תסמיני התופעה. לפיכך, אם אתם סובלים מצרבת באופן חד פעמי, מומלץ שתימנעו מסלטים שמכילים עגבניות וגם ממאכלים כמו פיצה או פסטה שמכילים רוטב עגבניות. כמובן שאם מדובר בתופעה חוזרת כדאי להתייעץ עם רופא. 

ערכים תזונתיים למאה גרם 

קלוריות: 18
פחמימות: 4 גרם (מתוכן סוכרים 2.5)
סיבים תזונתיים: 1.2 גרם
ויטמין סי: 12.7 מק"ג
ויטמין איי: 42 מק"ג
ליקופן: 2.5 מק"ג
מגנזיום: 11 מ"ג
ברזל: 0.27 מ"ג
חומצה פולית: 15 מק"ג

 >> ואלה הטעויות שאתם עושים עם המלפפון שלכם