בין אם אתם מארחים בחול המועד או בערב החג השני ובין אם אתם שומרים על פרופיל נמוך, ההוצאה על קניות מזון לקראת החג גדולה משמעותית משאר ימות השנה, זאת יחד עם "ההכנסה הקלורית" והמחיר הבריאותי שנשלם לאורך כל השנה.

הקשר בין כסף לקלוריות לא מסתכם רק במשוואה הבסיסית של יותר הוצאות שווה יותר אוכל ומסתבר שיש יותר מדרך אחת או שתיים להרוויח מכל הכיוונים ולשמור גם על הכיס וגם על הגזרה. 10 רעיונות לחסוך בכסף ובקלוריות גם יחד:

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

  1. תכנון מוקדם

    תכנון מראש ורשימות מסודרות יעזרו לכם לחסוך כסף ולאכול בריא יותר. הגדירו מראש את התפריט לכל ארוחות החג, חשבו אילו מוצרי מזון וציוד נדרשים עבורן והכינו רשימת קניות מרוכזת ומסודרת. פסח נמשך רק שבוע אחד אבל לעיתים אנו קונים מזון בכמות שמספיקה למשפחה לחודש. החנויות פתוחות גם במהלך חול המועד ולכן אין צורך להגזים ברכישות. תמיד אפשר להשלים במהלך החג. משפחה ממוצעת זורקת עד 15% ממה שהיא קונה.
  2. מגיעים מוכנים ל"בילוי" בסופר

    קניות און ליין יכולות לחסוך מכן את הפיתוי של מבצעי רשתות השיווק לפני החג וגם בדיקה והשוואה בין מוצרים ורכישה בנינוחות מהכורסא בבית. במידה ואתם לא מוותרים על הבילוי בסופר, מומלץ להקצות לכך מספיק זמן, לא לחכות לרגע האחרון לפני החג (להגיע בתחילת שבוע ואם אפשר בבוקר) וזאת בכדי לקחת את הזמן להשוות מחירים וכן לעבור על הערכים התזונתיים של המוצרים.

    שימו לב והיזהרו לא לקנות כי "זה במבצע"! רכשו את המוצרים שנמצאים ברשימה ויש לכם בו צורך אמיתי. יש לשים לב לתאריכי התפוגה של המוצרים במבצע. ומומלץ להגיע לסופר שבעים ולא על קיבה ריקה.
    אושר עד (צילום: יונתן סינדל, פלאש/90 )
    אושר עד | צילום: יונתן סינדל, פלאש/90
  3. פחות מוצרי מזון מוכנים

    לעתים על מנת לחסוך בזמן אנו קונים מוצרי מזון מוכנים או מוכנים למחצה. לא רק שמוצרים אלו פחות בריאים, הם גם יותר יקרים. הזמן שייקח להכין מוצרים לכל החג יהיה קטן יותר מהזמן שתצטרכו לעבוד על מנת לממן את קנייתם. כך למשל ניתן להכין ריבה ביתית לחג מאחרוני התותים בשוק או מכל פרי אחר שנמצא כבר לקראת סוף חייו, כך גם תמנעו מבזבוז פירות, תוכלו לשלוט בכמות הסוכר וכמובן תחסכו מעצמכם את כל חומרי השימור.
  4. יותר מוצרי מזון שנמכרים במשקל

    תוכלו לחסוך עד 30% בקניית גבינה במשקל במעדניה במקום לקנות אותה באריזה מוכנה. הדבר נכון גם בקניית מוצרי בשר, פירות ותבלינים. מוצר טרי שנמכר במשקל, לרוב גם יהיה בריא יותר ופחות מעובד. 
  5. מחיר אינו מדד לאיכות

    מותג מוכר ויקר יותר אינו בהכרח בריא יותר. המחיר לפעמים יקר יותר כי החברה השקיעה יותר בפרסום ויחסי ציבור למוצר. כשאתם הולכים לקניות תפנו זמן לקרוא את תוויות המזון: ברשימת הרכיבים מסודרים מרכיבי המזון לפי הכמות שלהם מהגבוהה לנמוכה, הקפידו לקנות מוצרים שאינם מכילים סוכר או שמן בשלושת המקומות הראשונים והשוו ערכים תזונתיים בין המותגים השונים.
  6. אריזות גדולות אינן בהכרח זולות יותר

    לקראת החג תוכלו למצוא ברשתות המזון מוצרים באריזות משפחתיות גדולות, זה לא תמיד מבטיח שהמחיר שלהן זול יותר. השוו מחירים לפי 100 גר'. גם מבחינה תזונתית יש לכמות משמעות: אכלתם הכל? סביר להניח שאכלתם יותר ממה שאתם צריכים. אכלתם חלק וזרקתם? בזבזתם מזון. לכן, לרוב אריזות קטנות עדיפות כלכלית, בריאותית וסביבתית.
  7. הורידו את השתיה הממותקת מקניות החג (או לפחות הפחיתו)

    שתיה ממותקת מכילה כמויות סוכר גבוהות ואין בה יתרונות תזונתיים כלל, לכן, אנו מתייחסים אליה כאל 'קלוריות ריקות'. בימי החג שכתרבות האכילה שלנו גם כך מעודדת צריכת מזון עודפת דרך טובה ל"חסוך" בקלוריות וגם בכסף היא להוריד את השתיה המתוקה. אפשר לארח עם קנקני מים מקושטים בעלי נענע, לימונית או לואיזה בתוספת פלחי לימון, תפוז ואפילו מלפפון. זה גם בריא גם יפה וגם חסכוני.
    תלפיות  (צילום: דוברות עיריית חיפה)
    צילום: דוברות עיריית חיפה
  8. ירקות ופירות אפשר לקנות בשוק

    ירקות ופירות הינם כשרים לפסח לכל הדעות ואין על זה מחלוקת, גם אין מחלוקת בנוגע לערכם התזונתי הרב, הם מכילים כמויות גדולות של סיבים תזונתיים (שחשובים במיוחד בפסח ועוזרים בעיכול), ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. הרבו באכילת ירקות ופירות ממגוון סוגים בחג. השוו מחירים וקנו כמויות גדולות יותר מאלו הזולים יותר. בד"כ בשוק לקראת סוף יום ובמיוחד ביום שישי אחר הצהריים המחירים יורדים משמעותית.
  9. אפשר גם בלי בשר

    מספר מאמרים שהתפרסמו לאחרונה מראים שהפחתה בצריכת בשר,עוף ודגים תורמת לירידה במשקל ולהפחתת הסיכון לסוגי סרטן שונים, סכרת, לחץ דם ושיעור תמותה נמוך יותר. במידה ואתם מאוכלי הקטניות בפסח אפשר ומומלץ להחליף מידי פעם במהלך החג את המנה הבשרית במנה צמחונית. כך תהנו מיתרונותיהם הבריאותיים הרבים של הקטניות וגם מיתרונותיהם הכלכליים.
  10. טיולים בטבע

    לא חייבים לשלם כסף על מנת לשרוף קלוריות. הוסיפו פעילות גופנית כחלק משגרת החג, צאו להליכות, רכיבות וכדומה וכך תוכלו לחסוך הרבה מהקלוריות שאכלתם.

לקט ישראל הוא הארגון היחיד בישראל העוסק בהצלת מזון. הארגון עוסק באיסוף וקטיף של  עודפי תוצרת חקלאית ואיסוף ארוחות מבושלות, מיונם וחלוקתם באמצעות עמותות לטובת מאות אלפי נתמכים בכל הארץ. כמו כן, מתקיימת בקרה על איכות המזון המוצל תוך ווידוא שהינו בעל ערך תזונתי גבוה, וכי הוא נשמר בתנאים מיטביים. מומחים מטעם הארגון מעבירים סדנאות תזונה לאוכלוסיות היעד שמטרתן העלאת מודעות לתזונה נכונה. בשנת 2021 התנדבו כ-15,000 אנשים בפעילויות השונות של העמותה, הועבר מזון טרי ומזין ל223,000 איש כל שבוע ומעל 300 עמותות ובתי תמחוי נתמכו בידי "לקט ישראל".

סמדר הוד עובדיה, מנהלת תחום תזונה ובטיחות מזון בארגון "לקט ישראל"