לצד מדיטציה לבני המזל בינינו, מקלחת ובהייה ממושכת בארון הבגדים - אחד מטקסי הבוקר הנפוצים ביותר הוא שתיית קפה. בשונה מהטקסים האחרים, לנוהג הזה יש הרבה פעמים השלכות מיידיות על מערכת העיכול ועל זירוז הקקי של הבוקר. בהתחשב בפופולריות של הקפה, זה די מפתיע שאנחנו עדיין יודעים כל כך מעט על הדרך שבה הקפה משפיע על מערכת העיכול.

דבר אחד שאנחנו כן יודעים הוא שקפה לא משפיע על כולם באותה צורה. במחקר שפורסם ב-1990, 92 צעירים מילאו שאלון על האופן שבו השפיע הקפה על הרגלי היציאות שלהם; 29 אחוז מהנשאלים אמרו שזה "עורר בהם רצון לעשות צרכים", רובם - 63 אחוז - היו נשים.

הקפאין בקפה עשוי למלא תפקיד בהפעלת הדחף לקקי, אבל לא רק הוא. במחקר משנת 1998, חוקרים מצאו כי גם קפה נטול קפאין הגביר את הפעילות של המעי הגס אבל לסוג המכיל קפאין הייתה השפעה חזקה יותר מקפה נטול קפאין והשפעה חזקה יותר ב-60% ממים חמים בלבד.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

למה זה קורה?

מדענים עדיין מנסים לאתר את הסיבה שזה קורה אצל אנשים מסוימים. הקפה כולל 1,000 תרכובות שונות, מה שמקשה להבין את האופי המדויק של החוויה הזו. מה אנחנו כן יודעים על הפעילות הפיזיולוגית שמושפעת משתיית קפה?

קפה עלול לגרום להתכווצויות המעי הגס

צריכת קפה נוטה להגביר את הפעילות החומצית של הקיבה. המעי הגס חווה שלושה סוגים של התכווצויות הפועלות יחד כדי לערבב, לגבש ובסופו של דבר להוציא את היציאות החוצה. המופע, העיתוי והתדירות של התכווצויות אלו מושפעים מגורמים שרירים, עצביים וכימיים.

קפה עשוי לעורר פעילות מוטורית של המעי הגס תוך דקות מצריכתו. במהלך מחקר קטן משנת 1998 אנשים הסכימו להחדיר חיישן למעי הגס שלהם. במשך תקופה של 10 שעות, המשתתפים צרכו קפה חם, קפה נטול קפאין, מים או ארוחה בסדר אקראי. שני סוגי הקפה והארוחה גרמו ליותר התכווצויות ולחץ במעי הגס, בהשוואה למים. הקפה המכיל קפאין היה יעיל יותר ב-60% ממים בגירוי פעילות מוטורית של המעי הגס ו-23% יותר מאשר הקפה נטול הקפאין.

אישה שותה קפה (צילום: Cookie Studio, shutterstock)
אישה שותה קפה | צילום: Cookie Studio, shutterstock

השפעה הורמונלית 

השפעה נוספת של הקפה היא בשחרור ההורמונים גסטרין וכולציסטוקינין. שניהם מעוררים את הרפלקס הגסטרוקולי, שממריץ את פעילות המעיים. הורמונים אלו גם מגבירים את התנועתיות (פריסטלטיקה) של המעי הגס והרקטום.

בנוסף קפה עשוי להגביר את הייצור של הורמון בשם גסטרין, המפעיל את הפרשת חומצת הקיבה ומווסת את תנועתיות הקיבה.

לסיום, צריך גם לזכור כי יציאות הנגרמות על ידי קפה עשויות להיות צירוף מקרים כיוון שהמעיים פעילים פי שניים בבוקר לאחר ההתעוררות, בהשוואה לזמן השינה.