אומרים שגוף האדם הוא המכונה המופלאה יותר מכל ומתכוונים לזה כמחמאה, אבל זה בעצם אומר שלאף אחד אין באמת מושג איך ולמה היא עובדת. זו גם הסיבה שהבריאות נחשבת בעיני רבים לאובססיה שמלאה בסימני שאלה. מכיוון שכולנו בסך הכל בני אדם וחושבים באופן די דומה, רופאים ומומחים נאלצים לענות מדי יום ביומו על אותן שאלות קבועות. אז אחת ולתמיד – הנה התשובות לשאלות הנפוצות ביותר בנוגע לבריאות שלנו.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

מה עדיף, לספור קלוריות או לשים דגש על אחוזי שומן?

"בסופו של דבר, הכל משחק של קלוריות", אומר התזונאי רוב הובסון. "והורדה במשקל פירושה יותר קלוריות שיוצאות מהגוף מאשר שנכנסות אליו. יש שומנים טובים שהם תורמים לבריאות, והם גם טעימים מאוד וגורמים לנו לחוש שבעים, אבל יש בהם אחוז גדול של קלוריות, כך שאם לא תיצרו מאזן שלילי לא תרדו במשקל". עם זאת, לא כל הקלוריות שוות בערכן: "הגוף מעכל ומשתמש בקלוריות שמגיעות ממזונות שונים בצורה שונה. קלוריות שמגיעות משומנים כמו אבוקדו, שמן זית וזיתים למשל מייצבות את רמות הסוכר בדם ולא מעלות אותו. זו הסיבה שעדיף לאכול 150 קלוריות של אגוזים מאשר 150 קלוריות של שוקולד".

האם אימון בחדר כושר עדיף על פעילות אירובית כמו הליכה?

"אימון בעצימות גבוה בחדר הכושר הוא אפקטיבי יותר לפרק זמן קצר מאשר אימון מתון כמו הליכה", אומר המאמן האישי מאט רוברטס. "עם זאת, יש יותר סבירות שאדם יעמיס על עצמו יותר מדי בחדר הכושר משום שהוא רוצה תוצאות מהירות יותר, מאשר אדם שיגביר קצבים בטירוף בהליכה". כך שבסופו של דבר השאלה היא איזה סוג של ספורטאים אתם – כאלה שרוצים להתקדם ולהגיע לתוצאות, או כאלה שמעוניינים באימונים רגועים יותר עבור הבריאות בלבד.

האם עדיף לצמצם בצריכה של מלח או של סוכר?

"לדעתי, סוכר", אומרת רופאת המשפחה ד"ר אמה קלנסי, "יותר מדי מלח אמנם מקושר לעלייה בלחץ הדם ומכניס את הכליות ללחץ, אבל אנחנו לומדים יותר ויותר על ההשפעות השליליות של סוכר. יש לו קשר חזק לעודף משקל, ולפיכך לסוכרת, מחלות לב, שבץ, כאבים במפרקים וסוגים של סרטן. כמו כן, סוכר יש בכל דבר וקל לצרוך אותו בכמויות גדולות יותר מאשר מלח". הובסון מסכים איתה: "סוכר גם ממכר, ומצטבר בכמויות החל מכוס הקפה של הבוקר ועד לחטיף האנרגיה של אחר הצהריים. עשו לעצמכם טובה וחתכו את צריכת הסוכר שלכם בחצי".

עוד ב-mako בריאות:

>> התקלח עם עדשות מגע ואז קרה לו דבר נורא
>> "השלתי 50 ק"ג ממשקלי בזכות השינוי הזה"
>> "מרחתי וזלין באף וזה שינה את חיי"

מה בריא יותר, תה או קפה?

מחקרים מוכיחים שתה מסוגל להפחית את הסיכון למחלות כרוניות כמו סרטן, מחלות לב, דלקת פרקים וסוכרת, אבל גם קפה מקושר לאריכות חיים. במקרה של קפה, לעומת זאת, עדיף להימנע מצריכה מופרזת של חלב, סוכר או ממתיקים. "שניהם בסדר", אומר רובסון, "מחקרים הראו שקפה טוב לכבד ושתה עמוס בחומרים נוגדי חמצון, כך שכל אחד מהם מעניק יתרון בריאותי. תה עדיף במעט, משום שאנשים רבים שותים אותו בלי שום תוספות".

גבר מתאמן (צילום: Daniel_Dash, Shutterstock)
איזה סוג ספורטאים אתם? | צילום: Daniel_Dash, Shutterstock

מה עדיף, משקאות אלכוהוליים מוגזים או יין?

המומחים מסכימים שאין ממש הבדל ביניהם, אבל מה שחשוב הוא הכמות. כלומר, זה לא שמשקה אחד עדיף מהשני, אלא כמה אתם שותים ממנו סך הכל. הנחיות הבריאות קובעות כעת כי גברים ששותים יותר מ-50 כוסות בשבוע ונשים ששותות מעל 35 כוסות (מדובר בכשלושה וחצי בקבוקים בשבוע) צריכים לעבור סריקות כבד.

עדיף להתאמן בבוקר או בערב?

להתעורר מוקדם בבוקר פעמיים או שלוש בשבוע כדי ללכת להתאמן זה בסדר גמור – בתנאי שאתם ישנים מספיק שעות. אחרת – עדיף פשוט להמשיך לישון. "כדי למקסם את שגרת האימונים שלכם אתם חייבים לנוח טוב", אומר דוקטור גיא מדוז המתמחה בשינה, "אם אתם מתאמנים כשאתם כבר עייפים, אתם מוסיפים לעצמכם יותר לחץ ולא מאפשרים זמן התאוששות ראוי".