אחרי שנים של פחד משומן העולם משתנה, והיום כולם כבר יודעים שיש כזה דבר שומנים טובים. מה כל כך טוב בהם? הם מכילים חומצות שומן בלתי רוויות כמו אומגה 3, 6 ו-9, שתפקידן לשמור על בריאות כלי הדם, הלב והמוח. הם מאזנים את רמות הכולסטרול, מפחיתים דלקות בגוף ותומכים במערכת החיסון. אז אם כבר צורכים שומנים, מה השומנים הכי בריאים?

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

1. שמן קוקוס

מדובר בשמן הכי אופנתי והכי אקזוטי שיש, כולם אוהבים שמן קוקוס. אגב, השומנים הטובים נמצאים בכל הקוקוס, גם במים וגם בבשר הפרי. שמן קוקוס מכיל חומצות שומן שמועילות בהורדת רמות ה-LDL (הכולסטרול הרע), ומועילות בהורדת רמות הטריגליצרידים, ובכך מסייע בהפחתת הסיכון לפתח מחלות לב. בנוסף, אותן חומצות שומן גם מסייעות בהורדת משקל עודף ויכולות לסייע לכבד להשתקם במקרה של פגיעה. אבל על אף שזה בריא ונפלא, חשוב גם לא להפריז בצריכת קוקוס, שכן זה בכל זאת דיי משמין.

שמן קוקוס (צילום: higherperspective.com)
נורא בריא, אבל גם ממש משמין | צילום: higherperspective.com

2. אבוקדו

אבוקדו עשיר בשומנים יותר מכל פרי אחר. יש בו הרבה שומן בלתי רווי והוא נמצא יעיל באיזון רמות הכולסטרול בדם ובשיפור בריאות הלב. הוא עשיר בויטמין K, ויטמין E, ויטמיני B, מגנזיום ואשלגן. בנוסף, הוא מכיל רכיבים צמחיים שמסייעים לאיזון רמת הכולסטרול בדם. ובכל זאת, כדי לשמור על צלם אנוש, למרות שזה הכי טעים בעולם, תגבילו את עצמכם לחצי אבוקדו לארוחה.

3. שמן זית

השמן הבריא הזה מכיל ויטמינים חיוניים כמו ויטמין  A, E ו-K, ומכיל חומצות שומן שהגוף לא מייצר בעצמו, המסייעות בתהליך הגדילה, שומרות על בריאות העור ועוזרות באיזון רמות השומנים בדם. חשוב כמובן לבחור את השמן האיכותי ביותר, שיהיה מיוצר בכבישה קרה עם רמת חמיצות מתחת לאחוז אחד. רק אל תטביעו את הסלט שלכם בשמן, זה אולי בריא אבל עדיין משמין.

מזונות לניקוי הבית, שמן זית (צילום: Thinkstock)
כתית מעולה בכבישה קרה למקסימום בריאות | צילום: Thinkstock

4. זרעי פשתן

זרעי הפשתן עשירים בחלבון, אומגה 3, ויטמין B1, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון. מומלץ לאכול אותם טחונים, ולאחסן אותם במקפיא לשמירה על חומצות השומן מפני חמצון. זרעי פשתן שלמים אינם מתעכלים במלואם ושמן פשתן אינו מכיל סיבים תזונתיים, לכן כדאי לאכול את הזרעים עצמם. ניתן להשתמש בזרעי פשתן טחונים להכנת לחם, פשטידה או מאפה, להוסיף לסלטים או ליוגורט. זרעי הפשתן לא מאוד משמינים, אז אפשר להתפנק בחופן נדיב.

5. אגוזי ברזיל

אגוזי ברזיל הם למעשה בכלל לא אגוזים, אלא זרעים. אך גם הם, בדומה לאגוזים, עשירים בחומצות שומן בלתי רוויות ובריאות. בנוסף, אגוזי ברזיל הם עשירים מאוד במגנזיום, ויטמין B1, והם המקור הטבעי העשיר ביותר בסלניום. בשל ערכם הקלורי וכמות הסלניום לא מומלץ לצרוך מעל ל-5 אגוזי ברזיל על בסיס יומי, ואם אתם שומרים על המשקל, כדאי שלא תחרגו משניים ליום.

עוד ב-mako בריאות:
>>  המאכלים שיעזור לכם למנוע סרטן
>> לא רק בפורים: איך להרגיש שוב כמו ילד?

>> לגליזציה של קנאביס? לא מתחת לגיל 25

6. שקדים

שקדים הם הנשנוש המושלם, הם מהווים מקור לחומצות שומן בלתי רוויות המסייעות באיזון רמות השומן, ובהורדת רמות גבוהות של הכולסטרול הרע. מלבד זאת הם מכילים חלבון, סיבים תזונתיים, ויטמין E, ויטמיני B, אשלגן, סידן, ברזל ומגנזיום. כדאי לצרוך את השקדים עם הקליפה שמכילה כמות גבוהה מאוד של נוגדי חמצון, לא קלויים ולא מומלחים. ורק עד שבעה ביום כן?

7. ביצים

ביצים מהוות מקור לחלבון מלא, עשירות בוויטמיןD, ויטמין B12 וסידן. חלמון הביצה אמנם מכיל כולסטרול, אך גם את שאר השומנים החשובים. ביצה מכילה המון חלבון והיא למעשה מסייעת לתהליכי בנייה של השרירים ולכן חשובה בתזונת ספורטאים. במידה ורמת הכולסטרול בדם גבוהה מהנורמה יש להגביל ל-3-4 ביצים בשבוע. וכדי לחסוך בקלוריות, כדאי לאכול ביצה קשה או ביצה עלומה ללא טיגון בשמן.

ביצה עלומה ותרד (צילום: Shutterstock)
חלבון מלא, מינימום שמן | צילום: Shutterstock

8. חמאת בוטנים

כן כן, אנחנו יודעים, חמאת בוטנים זה הכי משמין, אבל זה גם מאוד בריא. הדבר הכי חשוב שיש להקפיד עליו הוא שמדובר בחמאת בוטנים לא תעשייתית, המכילה רכיבים טבעיים בלבד ולא מכילה סוכר. בוטנים הם אחלה מקור לשומנים טובים, ויטמין B, ברזל, מגנזיום ואשלגן. תרשו לעצמכם נשנוש בריא, אבל אל תגזימו יותר מדי.

>> נקיון כפיים: מתי באמת צריך לשטוף את הידיים?

 

מזולה משתלבת באופן מושלם בכל מטבח, ומתאימה כמעט לכל ארוחה: כממרח בכריך, על טוסט או כמרכיב עשיר באפייה ובישול - ומתקדמת לתזונה מן הצומח!