הוויכוח לגבי חשיבותה המכרעת של ארוחת הבוקר אמנם עדיין נמשך – יש כאלה שטוענים שמדובר בארוחה החשובה ביותר ביום, יש כאלה שמתנגדים וסבורים שמדובר במיתוס. אבל לתומכי ארוחת הבוקר נוסף כרגע טיעון חדש: ייתכן שהיא גם מגבירה שריפת קלוריות.

מחקר שנערך במכון Endocrine Society ופורסם במגזין Clinical Endocrinology & Metabolism מגלה כי אכילה של ארוחת בוקר מסוגלת להגביר את קצב חילוף החומרים בגוף במהלך היום ואפילו להכפיל אותו. המחקר בדק מה קורה כאשר אוכלים ארוחת בוקר עשירה בתחילת היום וארוחת בוקר דלה יותר בערב, לעומת המקרה ההפוך. הארוחה העשירה היוותה 69 אחוזים מצריכת הקלוריות היומית של המשתתפים, בעוד הארוחה הדלה רק 11 אחוזים.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?            

במהלך הניסוי, שנמשך שלושה ימים, מדדו החוקרים את כמות האנרגיה שהייתה זקוקה לגוף כדי לעבד ולעכל את הארוחה הגדולה, כמו גם גורמים אחרים כמו מידת רעב, רמות הסוכר בדם וחשק למתוקים. השערת המחקר הייתה שכל המדדים הללו ישתנו במהלך היום בהתאם לכמות הקלוריות שאכלו הנבדקים – 16 גברים סך הכל.

הממצאים היו ברורים: קצב חילוף החומרים במהלך היום היה גבוה פי 2.5 בקרב הגברים שאכלו ארוחת בוקר עשירה, לעומת אלה שאכלו ארוחת ערב עשירה. כמו כן, אוכלי ארוחת הבוקר הגדולה חוו פחות התקפי רעב במהלך היום, ופחות חשק לדברים מתוקים, ובנוסף הפגינו רמות נמוכות יותר של סוכר בדם. ״חילוף החומרים ללא ספק גבוה יותר בבוקר מאשר בערב, בלי קשר לכמות הקלוריות שנצרכת״, אומרים החוקרים. ״לפיכך, ארוחת בוקר מקיפה עדיפה על פני ארוחת ערב גדולה כדי למנוע השמנת יתר וקפיצה ברמות הסוכר בדם״.

התזונאית ג׳נה הופ מסבירה כי המטרה היא לאכול ארוחת בוקר מאוזנת שמכילה חלבונים, פחמימות מורכבות ושומנים בריאים, כדי לסייע לייצב את רמות הסוכר בדם במהלך הבוקר. החלבונים והשומנים מסייעים לשחרור איטי של הסוכר לזרם הדם, וכתוצאה מכך משוחרר פחות אינסולין – ההורמון שמסייע למזון להפוך לאנרגיה – ורמות הסוכר בדם נשארות יציבות. אחרת, היא אומרת, התקפי רעב במהלך היום עלולים להביא לקפיצות וירידות תלולות של רמות הסוכר בדם, וזה עלול לגרום לסחרחורות ועצבנות. ״כשרמות הסוכר נופלות נוצר חשק למשהו מתוק, ולכן אכילה של ארוחה מאוזנת בבוקר עשויה למנוע את זה״.

״מבחינה פסיכולוגית ופיזית, ארוחת בוקר מזניקה אותנו להתחיל את היום בצורה הטובה ביותר״, אומרת הדיאטנית ג׳יין קלארק. ״הידיעה שאכלנו טוב גורמת לנו להרגיש מועצמים ובשליטה, ולכן אנחנו נוטים להמשיך לשמור על הרגלי אכילה טובים יותר. כשאנחנו רק מגיבים לתחושות הרעב כל הזמן, סביר להניח שנאבד ריכוז ונרגיש מרוקנים.

ארוחת בוקר (צילום: katja grasinger-unsplash)
היזהרו מסוכרים | צילום: katja grasinger-unsplash

עוד ב-mako בריאות:
>> 10 מאכלים שישמרו על בריאות הלב שלכם
>> הסיבה שאתם חייבים לשטוף "חסה שטופה"
>> נחשף: כך תדעו מה הגיל הביולוגי שלכם

אלא שכדאי להיזהר גם בנוגע למה שאוכלים בבוקר. ״ארוחה שמלאה במזונות עתירי סוכר עלולה לגרום לרכבת הרים ברמות הסוכר בדם, וכתוצאה מכך לגרום לקרייבינג גדול יותר למתוקים בשאר היום״, אומרת הופ. כלומר, במקום דגני הבוקר הפופולריים שהם עתירים בסוכרים, כדאי ללכת על ביצים, טוסט, תרד, חמאת בוטנים, בננה, יוגורט עם אוכמניות או דייסה.