גם אם אתם לא בדיוק מגדירים את עצמכם כפריקים של בריאות, די בטוח שיצא לכם לשמוע על הטרנד המוכר - "ניקוי רעלים". ביחד עם מיה בן אפריים, תזונאית קלינית, ניסינו להבין אחת ולתמיד  מה מסתתר מאחורי ההגדרה המעניינת הזאת, מה כולל התהליך ולמי הוא מתאים.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

"עישון, צריכת סוכרים, כימיקליים, ירקות שלא נשטפו כראוי, תרופות שונות, מזונות מתועשים, שומנים ואפילו לחץ נפשי – כל אלה עלולים להשפיע על הבריאות שלנו", מסבירה בן אפריים. "הכבד שלנו משמש כמסננת ודורש ניקוי ותחזוקה.  כשהוא שומני, הוא לא עובד נכון והגוף לא מפרק טוב את המזון, מה שמפר את איזון הסוכר בגוף ומשבש את הפעילות ההורמונלית שלנו. מטרת הניקוי היא להקל ככל שניתן על הכבד באמצעות אכילת מזונות שמכילים חלבונים המאפשרים לו לעבוד טוב וקל יותר ולא מעמיסים עליו. מעבר ליתרונות בשמירה על הכבד, הניקוי מייצר איזון הורמונלי - הגוף מקבל מזון בריא בזמנים מומלצים, וכך נוצר איזון ברמות הסוכר וברמות ההורמונים בגוף".

פאולה רוזנברג, מומחית לצמחי מרפא ותזונה טבעית ומנחת "הסדנה האורבנית לניקוי הגוף מרעלים", מסרבת לראות בזה טרנד: היא מעדיפה להגדיר את ההתעניינות בשנים האחרונות כגילוי מחודש של מה שהיה ידוע זה דורות רבים - הגוף ובמיוחד המערכות שמפנות רעלים (כבד, כליות, לימפה, מעיים, ריאות והעור) זקוקים מדי פעם למנוחה ולאתחול. "ניקוי רעלים זה הרבה מעבר לקלישאה של שייק ירוק", היא אומרת. "אם היינו רוצים לדייק בהגדרה, אז בעצם מדובר בתהליך שבו נותנים לגוף את החומרים להם הוא זקוק כדי לשפר את פעולתן של המערכות המפנות רעלים. אין פה עניין של מזונות שהם קסם".

למי זה מתאים? "לכל אחד שמעוניין לשפר את ההרגשה הכללית, לסובלים משומן בטני, מעצירויות, מעייפות יתר, ובאופן כללי לכל מי שחש במצב של 'תקיעוּת' וחוסר יכולת לרדת במשקל", אומרת בן אפריים. "חשוב לציין שהניקוי פחות מתאים למי שהתפריט שלו מבוסס על תזונה טבעונית, מכיוון שהתפריט שבו כולל חלבונים מהחי".

רוזנברג מאמינה שאת הניקוי רצוי להתאים אישית: "יש פרוטוקולים שונים של ניקוי ויש לבחור לפי נקודת המוצא של מי שהולך לקיים אותו. אני אתאים ניקוי שונה למי שנמצא בעודף משקל ולמי שנמצא בתת משקל, ספורטאי יקבל פרוטוקול שונה מאדם שאינו עוסק בפעילות גופנית".

"ניקוי על ידי חוקנים הוא שיטה פסולה ומסוכנת"

לפני שאתם מתלהבים מהמושג החביב ורצים לחפש ניקוי כזה או אחר ברשת, שימו לב לדברים האלה של בן אפריים: "בעוד שניקוי רעלים מקצועי שמונחה על ידי תזונאית יכול לעשות נפלאות לגוף, יש לא מעט גופים מסחריים שמנצלים את הידע המועט בתחום ומציעים ניקוי מסוג לא בריא ואפילו מסוכן. הניקויים שמבוססים על שתיית שיקים, צום ממושך, חוקנים, שימוש במיצים או בכדורים - עלולים בפירוש להזיק לגוף. הם גורמים לאנשים לחשוב שאם הם יצומו או ישתו מיץ, הם ירוויחו משהו. במקרה הטוב, אמצעים כאלה אולי יסייעו להסדרת פעילות המעיים, אבל בשורה התחתונה גוף בריא זקוק לחלבונים ולחומצות אמינו כדי להתקיים, וזה לא קורה במצבים האלה".

גם כשמדובר בניקוי לצורך ירידה במשקל, בן אפריים מזהירה: "מי שלא דואג לאכול מספיק חלבון צפוי לאבד מסת שריר והגוף יפצה על כך בהעלאת אחוז השומן, כך שבפועל כנראה שלא תהיה ירידה ואפילו להפך. בכלל, דיאטות שאינן מאוזנות גורמות לגוף להיחלש ובעיקר אינן מחזיקות מעמד לאורך זמן. צום גורם לפירוק השרירים בגוף עקב מצב של מחסור באספקה ראויה של מזון".

אם חשבתם שדיאטות לא מאוזנות הן הבעיה שלכם, בן אפריים מציינת את הניקוי המסוכן ביותר: "ניקוי על ידי חוקנים הוא שיטה פסולה ומסוכנת שנאסרה לשימוש על ידי משרד הבריאות. כאשר מדובר בפעולה מעין זו שאינה נעשית לצורך רפואי על ידי רופא, היא עלולה לגרום לקרע בפי הטבעת ולשלל סיבוכים חמורים. חוקן אינו שיטה לנקות רעלים, וצריך להתרחק ממכונים שמציעים את הדבר הזה כמו מאש".

רוזנברג מוסיפה: "שום אמצעי פולשני לא יכול להחליף שינוי תזונתי אמיתי שכולל שינוי הרגלים והטמעת טכניקות בישול ואכילה משופרות".

שייק ירוק (צילום: Shutterstock)
"ניקוי רעלים זה הרבה מעבר לקלישאה של שייק ירוק" | צילום: Shutterstock

כמה, למה ואיך: כך תעשו את זה נכון

עכשיו, אחרי שהבנתם מה לא עושים, בואו נדבר על מה שכן.

"ניקוי רעלים בריא מתבסס על תזונה שמספקת לגוף את החלבונים ואת חומצות האמינו החיוניות לו. היא כוללת בין היתר ביצים, חזה עוף, הודו, דגים קלים לעיכול כמו טונה טרייה או פורל, ירקות ירוקים, פירות טריים ופירות יער עשירים בנוגדי חמצון - כגון חמוציות ופירות יער. התפריט אינו כולל שימוש במוצרי חלב, מכיוון שאלה מעלים את רמת החומציות בקיבה ומונעים עיכול טוב ונוח. בתחילת התהליך מומלץ להימנע מאגוזים ומשקדים, שעלולים לגרום לתחושה לא נוחה בקיבה".

לפני שמתחילים, בן אפריים מפרטת את 4 כללי הזהב לניקוי מוצלח. הקפדה עליהם תסייע לכם לעבור את התהליך בקלות וביעילות:

1) הקפידו לערוך ניקוי פעמיים בשנה. "'עונות הניקוי' הן בדרך כלל בסתיו ובאביב, עונות המעבר שמאפשרות לגוף לבצע את הניקוי בצורה המיטבית. אין המלצה גורפת להקפיד דווקא על זמנים אלה, אבל כן חשוב לבצע את הניקוי פעמיים בשנה – לא פחות ולא יותר".

2) הכי קרוב לטבע. עיקרון הניקוי עובד על אכילת מוצרים טבעיים ככל האפשר. חשוב להוציא מהתפריט מזונות מתועשים, מלוחים וכאלה שמכילים סוכרים פשוטים או גלוטן.

3) משך הניקוי: 9-14 יום. "ניקוי רעלים טוב נמשך 9 ימים. אני ממליצה להאריך את התקופה ל-14 ימים, על מנת להכניס את הגוף לסדר תזונתי ומשמעת שאינה תמיד קלה ליישום עבור אנשים שאינם מורגלים באכילה בריאה".

4) לאחר 9 ימים תוכלו לשלב שומנים טובים. "אחרי 9 ימים של ניקוי, הכבד כבר נקי ויכול להכיל מזונות כמו אגוזים וטחינה שמכילים שומן טוב וחיוני".

 

תפריט לדוגמה 1#: ניקוי לשבועיים בשיטת בן אפריים

לפני שניגש לתפריט, בן אפריים מדגישה: "מומלץ להתייעץ עם תזונאית מוסמכת שתדע להרכיב תפריט מגוון המשתנה מידי יום ויגרום לאיזון מקסימלי".

בוקר: פרי.

ביניים: שניים-שלושה פירות בהתאם לעונה.

צהריים: קציצות הודו אפויות או חזה עוף לצד סלט עשבים (למשל פטרוזיליה, כוסברה נענע ומעט שמן זית).

ביניים: פרי.

ערב: 2 ביצים מבושלות/ דג בתוספת סלט עם מעט לימון, שמן זית או אבוקדו.

 

תפריט לדוגמה 2#: ניקוי לשבוע בשיטת פאולה רוזנברג

כאמור, רוזנברג לא מאמינה ב"ניקוי לכולם", אבל הנה הקווים הכלליים שהיא מציעה לניקוי רעלים בן שבעה ימים.   

עם הקימה: שתי כוסות מים פושרים עם כפית שמן זית וכפית חומץ תפוחים אורגני.

בסוף כל ארוחה: כוס חליטת קינמון, ג'ינג'ר ופרוסת לימון (לשיפור העיכול).

לפני השינה: כוס מים עם כפית שמן זית (לשיפור עבודת ניקוי הגוף בזמן השינה).

מה כן לאכול: 2 מנות ירקות ירוקים, טריים או מבושלים, בתחילת כל ארוחה; מנת קטניות יומית;

3-4 מנות פרי ביום; מנה יומית של 2 אגוזי ברזיל, כף שטוחה של זרעי דלעת ו-4 חצאים של אגוזי מלך; 2 מנות דג בשבוע; דגנים מלאים בלבד; עד 4 ביצים בשבוע.

לשחרר מהתפריט למשך שבוע: את כל הסוכר המעובד וכל מזון שהוסף לו סוכר באופן מלאכותי, כל סוגי החיטה (גם המלאה וגם הלבנה. במקום חיטה אכלו לחם 100% שיפון, פסטה מקמח כוסמין, וכדומה) ואת כל מוצרי חלב הבקר (העדיפו מוצרי חלב עזים, ובכמות קטנה בלבד). גם כל מוצרי הבקר, העוף וההודו בחוץ. במקום זה אכלו מנת קטניות ביום. כמו כן, הימנעו מחצילים ומתפוחי אדמה (ממשפחת הסולניים).

ארוחת בוקר לדוגמה: 2 פרוסות לחם שיפון 100% ללא שמרים וללא סוכר.

חצי אבוקדו/ כף חומוס/ כף ממרח טחינה.

גזר ושומר חתוכים לפרוסות או תפוח ואגס חתוכים + שקדים ואגוזים.

כוס חליטה.

ארוחת צהריים: פילה סלמון + שעועית ירוקה וברוקולי (עד פעמיים בשבוע), או קינואה מוקפצת עם בטטה, תרד ובצל ירוק, או תבשיל שעועית לבנה, קישואים ודלעת, או צלחת חומוס + סלט גדול.

כוס חליטה לסיום הארוחה.

ארוחת ערב: מרק כתום + אנטי פסטי, או דייסת שיבולת שועל עם בננה ותמר, או לביבות גזר ברוטב טחינה וברוקולי וכרובית בתנור.

כוס חליטה לסיום הארוחה

.

אבקת ג'ינג'ר (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ג'ינג'ר לשיפור העיכול | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

צמחי מרפא: גם הם יכולים לסייע בתהליך הניקוי

"הכבד הוא האיבר הפנימי הגדול ביותר בגופנו", מסבירה ענת מטיאש, תזונאית קלינית. "יש מספר צמחי מרפא מוכרים בספרות שמעודדים את פעילותם התקינה של הכבד ושל כיס המרה באמצעות ניקויים מחומרים רעילים ובלתי רצויים – מה שמכונה בשפה מקצועית 'דטוקסיפיקציה'. צמחים אלה מכילים נוגדי חמצון התורמים למניעת נזק חמצוני לרקמות התאים עקב הצטברות רעלים".

הנה כמה דוגמאות: "שן הארי מעודד את התחדשות תאי הכבד; ארטישוק ממריץ תהליכי עיכול, מסייע להפחתת כולסטרול ומגביר את פעילות הניקוי של הכבד; סרפד משתן ובכך מסייע לניקוי מטבולי; גדילן מצוי מחיש את תהליך ההתחדשות של תאי הכבד; כורכום מעודד פעילות נוגדת דלקת ומנטרל רדיקלים חופשיים ואורגנו הידוע כאנטיביוטיקה של הטבע, תורם לפעילות אנטי חיידקית וכן מסייע לטיפול בקנדידה".

בן אפריים מבטיחה שכבר לאחר 4-5 ימים של "ניקוי" תחושו קלילים יותר, חיוניים יותר, העור שלכם ישפר את מראהו, תחושת הנפיחות בבטן תשתפר ותחושו פחות גזים ואפילו תהיו פחות רעבים. :למרות כל אלה", היא מוסיפה, "תיתכן תחושת עייפות בעיקר אצל מי שרגיל לשתות קפה ונאלץ להתמודד עם מחסור בקפאין".