אז מה אתם מתכננים לבשל בסופ"ש הקרוב? אורז, עוגה או שניצל? לפני שאתם ניגשים למתכון ומתחילים לעבוד, יש לנו כמה הצעות לטיפול טוב יותר בחומרי הגלם עצמם. נכון שזה ייקח לכם עוד דקה או שתיים של מאמץ, אבל הקפדה על הכללים האלה תבטיח שתאכלו מזון בריא יותר ובטוח יותר.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?            

לשטוף אורז

בין שאתם אוהבים את האורז שלכם "אחד אחד" ובין שאתם מעדיפים לאכול אותו ללא רכיבים מתכתיים רעילים, שטיפתו במים היא הפתרון הטוב והזמין ביותר.

ההסבר: אורז, ובעיקר אורז מלא, עשוי להכיל ארסן – מתכת רעילה השכיחה בגידולים חקלאיים שונים. שטיפת האורז בטרם ההכנה תסייע להסיר חלק מהרכיב הלא ממש ידידותי הזה, ולכן היא חיונית. מבחינה קולינרית, פעולת השטיפה תסייע להסיר מהאורז עודפי עמילן, וכך תמנע את הידבקותו.

קטנית פופולרית במיוחד. אורז (צילום: חדשות)
שטיפה מסירה ארסן ועודפי עמילן | צילום: חדשות

להימנע משטיפת ביצים

נכון שביצים עלולות להכיל לכלוך גס, שאריות צואה, נוצות ועוד כל מיני דברים שאף אחד מאיתנו לא באמת ישמח למצוא בחמין שלו, או בכל תבשיל אחר שמכיל ביצים בשלמותן. למרות זאת, שטיפת קליפת הביצה אינה הפתרון הרצוי. פעולה זו עלולה לגרום להחדרת חיידקים ולכלוך לתוך הביצה. אז מה עושים? מנגבים במגבת נייר בעדינות את הלכלוך הגס, ומרתיחים את הביצים בסיר נפרד. לאחר כעשר דקות ניתן להשתמש בהן ולשלב אותן בכל מאכל שרוצים – מבושל, טרי, עם קליפה או בלעדיה.

קליפות ביצים (צילום: Gajic Dragan, Shutterstock)
נגבו במגבת נייר | צילום: Gajic Dragan, Shutterstock

לשטוף את קליפת האבטיח

עד כמה שזה ישמע מוזר, סמכו עלינו – לא כדאי לוותר על זה. הסיבה היא שאבטיח, או כל פרי או ירק אחר שנועד לאכילה ללא קליפה, לרוב מכיל שאריות ריסוס, חיידקים ולכלוך שמצטברים על החלק החיצוני שלהם. במהלך החיתוך, הסכין חוצה את האבטיח, תוך שהיא עוברת בין שכבת הקליפה החיצונית אל תוך החלק הפנימי (וכך גם באבוקדו, כפי שסיפרנו בעבר). בצורה כזאת, חיידקים ולכלוך הנמצאים על הקליפה עלולים לעבור לסכין וכך גם לאבטיח. זו גם בדיוק הסיבה שלעולם לא כדאי לכם לקנות חצי אבטיח. קשה מאוד לדעת אם מי שמוכר לכם אותו הקפיד לשטוף אותו, וגם השתמש בסכין נקייה לצורך העניין.  

אבטיח (צילום: שאטרסטוק)
אל תקנו חצי | צילום: שאטרסטוק

לנפות קמח

תנאי לחות, חום וחוסר אטימה הרמטית של אריזת הקמח מעלים את הסיכוי להופעת מזיקים בתוכו. כדי לצמצם את הסיכוי להיתקל בכאלה במזון שלכם, כל מה שתצטרכו לעשות זה לנפות אותו במסננת צפופה המיועדת לכך. כדי לחסוך מעצמכם לחזור על הפעולה בכל פעם שמתחשק לכם לאפות, תוכלו לנפות כמות גדולה יחסית של קמח, לשמור אותה בקירור ולהשתמש בשעת הצורך.

עוד ב-mako בריאות:

>> הסיבה שחייבים להפסיק להשתמש במקלון אוזניים
>> חוקרים קובעים: זהו משך הזמן האידאלי לחופשה 
>> הניתוחים הפלסטיים המטורפים של הקוריאנים

לשמור מוצרים יבשים בקירור

לא רק קמח כדאי לשמור בקירור. גם תבלינים, קטניות, פרורי לחם ושאר מוצרים יבשים שאינם סגורים באופן הרמטי ישמחו לבלות בטמפרטורה נמוכה, בייחוד בתקופת בקיץ הלחה. חום, לחות ואוויר הם מתכון מצוין להתפתחות עובש וחיידקים. מומלץ לאחסן בקופסה אטומה לאחר הפתיחה ולשמור על דלת המקרר.

מזווה, פותחת (צילום: photka, shutterstock)
קדימה, אל דלת המקרר | צילום: photka, shutterstock

>> מטחינה ועד פסטה: מה קורה למזון שנשמר במזווה בימי הקיץ?

שאלת השאלות: לשטוף או לא לשטוף את הבשר?

מי מאתנו לא עמד בפני אותה דילמה הרת גורל: לשטוף את העוף לשניצל לפני הטיגון או לא? ובכן, התשובה במקרה הזה אינה חד משמעית. יש הטוענים כי השטיפה חיונית לצורך צמצום והסרת כמות החיידקים בחלק החיצוני של הבשר. מי שמתנגד לעניין טוען כי השטיפה עצמה תורמת לפיזור חיידקים בחלל המטבח, בעיקר באזור הכיור והברז.

לכן, אם אתם מתכננים להכין בשר שנועד לצלייה קלה, חשוב שלא תוותרו על שטיפה. לעומת זאת, אם הבשר עובר בישול ארוך, סביר להניח שאין חשש לכך שהחיידקים ישרדו בטמפרטורה הגבוהה, ולכן בהחלט ניתן לוותר על העניין. בכל מקרה, אם אתם שוטפים בשר, או מוצרים אחרים מן החי, חשוב שתחטאו היטב את אזור הכיור לאחר מכן, וגם את משטחי העבודה או כל מקום אחר שהיה במגע עם הבשר.

ייעוץ מקצועי לכתבה: ד"ר מרינה תמיר, טוקסיקולוגית ויועצת לחברות מזון
אושר אידלמן, שף, דיאטן קליני וטכנולוג מזון