בזמן שהעיראקים וההודים מתווכחים ביניהם מי המציא את רוטב העמבה (ואנחנו לא נתערב), הוא הספיק להתפשט בעולם ואף לזכות בכמה גרסאות הודות לטעמו המיוחד. למרות הכל, אי אפשר להתעלם מזה שאחת התכונות הבולטות שלו היא הריח העז שמרתיע רבים, ומתברר שגם את בת זוגו של אייל שני. השבוע שופט מאסטר שף (ראשון אחרי החדשות, קשת 12) סיפר לחבריו לשולחן השיפוט שאשתו לא נותנת לו לאכול עמבה כי היא עושה ריח לא נעים, אז כדי שהשף לא יפספס את כל החגיגה, רצינו לבדוק למה בכל זאת שווה לאכול עמבה, והאמת שמצאנו לא מעט ואפילו די השתכנענו להוסיף קצת לכריך הבא שלנו.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אבל קודם כל, מה יש בכלל בעמבה? אז לרוב, הרוטב הטעים והצהבהב שהשתרש אצלנו בתור הרוטב המושלם לליווי אוכל רחוב כמו שווארמה, סביח ופלאפל, עשוי ממנגו כבוש בשילוב עם כורכום, מלח לימון וגרגירי חילבה שמעניקים לו את הטעם הייחודי ואת המרקם המעט רירי.

מסריח, סירחון (צילום: Shutterstock, מעריב לנוער)
אמנם הריח לא משהו, אבל הטעם שווה את זה. | צילום: Shutterstock, מעריב לנוער

נתחיל עם זרעי הגרגרנית היוונית, או בשמם המוכר יותר - חילבה, המכילים אלקלואידים שונים ובעיקר טריגונלין, והם בעצם המקור לריחו ולטעמו הייחודי של הצמח. הזרע מכיל סטרואידים בהם משתמשים לייצור תרופות כמו גם פלבנואידים, שמנים ריחניים, חומצות אמינו, ויטמינים (A,B,C) ומינרלים כמו סידן וברזל.

גילינו שזרעי החילבה מעודדים הפרשת חלב לנשים, מסייעים בהורדות הכולסטרול ומפחיתים את רמות הסוכר בדם. בעבר, שימש החילבה כצמח מרפא במצרים ובסין כשמטרתו הייתה להרגיע דלקות ונפיחויות, וכן גם הופק מהזרעים האלו שמן שסייע בהרזיה. הצמח הזה הוא בעצם מי שאחראי לריח הלא נעים של העמבה, אבל היי יש לו לא מעט יתרונות בריאותיים ששווים את האכילה ואת הניחוחות שבאים אחר כך.

View this post on Instagram

A post shared by Nehali | Food Journey (@thekitchencosmos)

נמשיך עם המרכיב המרכזי של העמבה - המנגו הכבוש. חוץ מטעמו המתוק וצבעו הנפלא, יש לו הרבה סגולות בריאותיות שאולי לא הכרתם. במחקר שנערך בשנת 2014 ביפן, עלה שפירות שמכילים קרוטנואידים כמו המנגו עשויים להפחית את הסיכון לסרטן המעי הגס. בנוסף, יש בו גם בטא קרוטן שיכול להגביר את הפעולה של מערכת החיסון נגד מחלות. עוד יתרון נהדר שיש למנגו הוא טיפול והענקת מראה זוהר לעור שלכם. ולא רק לעור הוא עוזר, אלא גם משפר את ראייתכם, מונע עיוורון לילה ועיניים יבשות, וכל זאת בזכות הכמות האדירה של ויטמין A שיש בו. 

אם חשבתם כמונו שברגע שמחמיצים את המנגו כל ערכיו התזונתיים נעלמים, אז יש לנו הפתעה בשבילכם - ההפך הוא הנכון. מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה משירותי בריאות כללית מסבירה: "רוב האנשים מחמיצים את פלחי המנגו, ההחמצה וההתססה שלו גורמים להתפתחות של חיידקים טובים לבריאות המעי שלנו. זה לא רק שזה לא פוגם, אלא משפר את תכולת החיידקים החיוביים. כך גם כל המזונות המוחמצים עושים את זה. שלא נדבר על העובדה שגם הכורכום וחילבה הם נהדרים, השילוב שלהם ביחד עושה פלאים לגוף שלנו. עמבה זה מאכל בריאותי. רק מומלץ לשים מעט מלח".  

ועכשיו, בואו נתרכז במרכיב העיקרי והחשוב של העמבה - הכורכום. הצמח שמוכר בעיקר כתבלין וכתרופה ביתית, ידוע בצבעו הצהוב הבוהק וריחו החרפרף. החומר הפעיל בצמח נקרא כורכומין וגם לו יש סגולות נדירות. ד"ר אסתר גלילי, מומחית ברפואת המשפחה ורפואה אינטגרטיבית ממליצה למטופלים שלה להשתמש בצמח הנפלא. איך הוא יכול לעזור? אם אתם סובלים מכאבים, זו אחת התרופות שיכולות לסייע לכם כדי להפחית את הכאב ומי יודע אולי אפילו להעלים אותו לגמרי.

עוד ב-mako בריאות:
>> הסימנים הפחות ידועים שמעידים על אינטליגנציה
>> זה מה שיקרה לגוף שלכם כשתפסיקו לאכול בשר אדום
>> בעקבות מות בת ה-40: הסימנים שאסור להתעלם מהם

לכורכומין יש יתרון נוסף כשהוא נחשב לנוגד חמצון שעוזר לשמור על תאי הגוף מפני רדיקלים חופשיים ובכך יכול לסייע במניעת מחלות ודלקות בגוף שלנו. יש שיטענו שהוא גם מסייע בשמירה על המוח, משפר את תפקודו ויכול למנוע אלצהיימר.

רק נוסיף, לכל אלה שסובלים ממחלות מעי דלקתיות כמו קרוהן וקוליטיס כיבית, הכורכומין יכול לסייע לכם בבעיות מערכת העיכול. רק שימו לב ותדעו שהחומרים בכורכומין פעילים מאוד – אז השתמשו בו בזהירות. 

פיתות עם עמבה (צילום: hadasit, shutterstock)
פיתות עם עמבה | צילום: hadasit, shutterstock

>> עשינו לכם חשק לעמבה? למתכון המלא של עיג'ה בשר סורית של עליזה הריס

אחרי שהגעתם עד לכאן, תודו שיש לכם חשק לאכול עמבה גם אם היא מייצרת ריח פחות נעים, במיוחד עכשיו כשיש סגר אפשר פשוט להיכנס אחר כך לשטיפה קצרה במקלחת ואתם מנטרלים כל ריח. ועוד משהו מאיתנו אליכם לסיום: טיפ קטן  לניקיון למקרה שהכורכום השאיר אחריו עקבות על שיש המטבח. לא האמנו, אבל מסתבר שאת כתמי הכורכום העקשניים אפשר להוריד בקלילות עם נוזל שיש היום בכל בית - אלכוג'ל. ואתם אפילו לא צריכים לשפשף או לקרצף. אז אם חששנו להכין עמבה כדי לא להתמודד עם כתמי הכורכום, עכשיו שום דבר לא יעצור אותנו, ואנחנו מקווים שגם לא אתכם.